Door community (initieel Donkerdoorn), Op vri 16 sep 2016 08:29, 3 reacties,    

17 september: CETA stoppen!

De EU staat op het punt het meest "moderne" en gewraakte handelsakkoord allertijden CETA "voorlopig" af te sluiten. 22 en 23 september treffen de EU ministers van Economische Zaken zich in Bratislava om het horror-verdrag door te drukken. Illegaal, daar CETA een zogenaamd "mix-akkoord" is dat ingrijpt in EU- maar ook nationale- wetgeving, waardoor Brussel wijd over haar bevoegdheden heen gaat. Helaas, zoals bekend, heeft de EU lak aan haar eigen regels. En er is haast geboden, de weerstand tegen "handelsakkoorden", die in principe niets anders zijn als een regelwerk voor het implementeren van het zogenaamde "neofeodalisme", als CETA en TTIP groeit.

De rij van dramatische gevolgen van het doorzetten van CETA is schier oneindig: het invoeren van een zeer lukeratieve parallel-rechstspraak voor multinationals waardoor nationale wetgeving buitenspel wordt gezet en miljarden belastinggeld "gemelkt" kan worden, het opheffen van consumentenbescherming en het voorzorgsprincipe, de vernietiging van de Europese landbouwsector, privatisering van publieke werken en functies, afbouw van werknemer-rechten etcetc. Voordelen zijn er nauwlijks. Of eigenlijk niet.

Met verkiezingen in aantocht, lijkt in een aantal Europese landen een ommezwaai in de politiek ten aanzien van, vooral, TTIP het "handelsakkoord" met de Verenigte Staten, te zijn gekomen. Frankrijk ziet het verdrag niet zitten, Duitsland twijfelt en in de VS zelf ziet het er naar uit dat Trump het onding bij zijn aantreden als president wil begraven (Clinton twijfelt ook maar Clinton neemt het, zoals bekend, niet zo nauw met de waarheid). Positieve signalen voor bezorgde burgers die niet als "tax-donkey" door het leven willen gaan. Helaas is deze grootspraak uit Parijs en Berlijn slechts schaduwdansen.

De "truc" is namelijk het in werking stellen van CETA. Daar de meeste Amerikaanse multinationals ook een dochter in Canada hebben, is het het akkoord met Canada gewoon TTIP via de achterdeur. En daarom dringen Juncker&co. aan op het "voorlopig" in werking stellen van CETA. Zij weten namelijk dat zodra het verdrag actief is, er geen weg terug meer is. De eerste rechtszaken zullen beginnen, de eerste contracten worden gesloten en het zal jaren duren, ongeacht wat nationale parlementen besluiten, om deze drang naar voren weer terug te draaien.

Morgen, 17 september, is een Europawijde actiedag tegen het afsluiten van CETA. Mogelijk de allerlaatste kans om wat er over is van het zelfsbestemmingsrecht te redden. CETA moet gestopt worden. Hoe dan ook...... en actie op 22 oktober is veel te laat.
Annotaties:
| #254556 | 16-09-2016 09:45 | Ness
D'r staat niet bij waar mensen morgen naar toe moeten om te protesteren. Gaat alleen over de 22e, dat artikel van andereuropa
Ness's avatar
| #254567 | 16-09-2016 20:37 | Debsy
Ik heb er geen woorden meer voor...
| #254571 | 17-09-2016 15:51 | ffloor
Eén van de gevaarlijkste reden tot een vloed van rechtszaken: is wel dat in Amerika mag je strikt geheime fabrieksgeheimen patent op aanvragen en dat wordt verleend ook nog... er is nergens in welke blanke beschaving dan ook een land te vinden dat patent verleent op geheime ingrediënten...
aanmelden / inloggen