Door community (initieel liedetecter), Op din 22 jan 2013 15:34, 4 reacties,    

2013 Het jaar van de grote veranderingen

2013 moet het jaar van de grote verandering worden. Het jaar van de nieuwe gedachten en vergezichten. In Agenda 2013 geven grote, nieuwe denkers en doeners hun visie op de toekomst.

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.


Vaste gast is de Amerikaanse superinvesteerder Jim Rogers, die zijn licht zal laten schijnen over de directe gevolgen van de eurocrisis op economisch en politiek terrein. Rogers voorspelde eerder ruim van tevoren de huizencrisis, de kredietcrisis en de eurocrisis en voorziet voor 2013 en 2014 een regelrechte ramp. Met die gedachte in het achterhoofd is de noodzaak voor radicale veranderingen urgenter dan ooit. Tegenlicht laat de voorhoede van deze grote veranderingen aan het woord:

Burgers heroveren de samenleving op de markt

Het marktdenken is niet alleen onze gehele economie binnengedrongen, maar ook ons wezen. De markteconomie wordt de marktsamenleving. Kunnen we wat we belangrijk vinden inderdaad alleen nog maar in geld uitdrukken ? De Amerikaanse mediatheoreticus Douglas Rushkoff, auteur van 'Life Inc: How the World Became a Corporation and How to Take it Back' ziet een krachtige tegenbeweging van burgers die de samenleving op de markt heroveren.

Een einde aan het tijdperk van macht en controle


Op zijn 24ste nam de Braziliaan Ricardo Semler het klassieke hiërarchische familiebedrijf van zijn vader over. Op basis van zijn revolutionaire ideeën over democratische bedrijfsvoering transformeerde hij het bedrijf radicaal en bouwde het uit tot een succesvol zakenimperium. Volgens Semler is het tijdperk van macht en controle definitief voorbij en gaat het in de toekomst om het kapitaliseren van de zachte waarden: liefde, vertrouwen en openheid. In Brazilië werkt hij aan de stad van de 21ste eeuw: een ideale samenleving waarin duurzaamheid, innovatie en democratie centraal staan.

Een rechtvaardig belastingsysteem

De voormalige Franse onderzoeksrechter Eva Joly werd beroemd toen ze in de affaire rond oliemaatschappij Elf een groot aantal politieke hoofdrolspelers aan de schandpaal nagelde. Inmiddels vervolgt ze haar strijd tegen corruptie en belastingparadijzen vanuit het Europees Parlement. Daar werden onlangs maatregelen aangekondigd tegen 'belastingshoppen' door grote multinationals in EU-landen. Europa loopt hierdoor jaarlijks 1000 miljard belasting mis.

Nederland speelt hierin geen onbelangrijke rol: pas nog riepen boze Britse burgers de bedrijven Amazon en Starbucks tot de orde, die via Nederland hun belastingafdracht in het Verenigd Koninkrijk ontweken. Burgers betalen ondertussen steeds meer belasting. Oneerlijk? Voorlopig is het nog legaal. Hoogste tijd voor Nederland om schoon schip te maken, volgens de immer strijdbare Joly.

Een tijdperk van overvloed

Peter Diamandis
Peter Diamandis, Directeur van de X-prize foundation en de Singularity University, is ervan overtuigd dat we een tijdperk van overvloed tegemoet kunnen zien. Volgens Diamandis gaan de technologische ontwikkelingen nu zo snel dat over een jaar of twintig iedereen op aarde toegang kan hebben tot alle basisbehoeftes zoals schoon water, eten, gezondheidszorg en onderwijs.

Met technologie kunnen we de mens verbeteren

Filosoof Nick Bostrom is directeur van The Future of Humanity Institute in Oxford. Hij ziet oplossingen in het transhumanisme: met behulp van neurofarmacologie, artificial intelligence, cybernetics en nanotechnologie kan de mens zichzelf dusdanig verbeteren dat door de natuur gestelde grenzen doorbroken zullen worden. Kortom, de menselijke evolutie heeft zijn eindpunt nog lang niet bereikt.

Uitzending maandag 21 januari 2013
Regie: Jos de Putter
Productie: Marie Schutgens
Eindredactie: Henneke Hagen en Frank Wiering
Annotaties:
| #195890 | 22-01-2013 17:17 | liedetecter
Goed stukje van Eva Joly over de schandalige belasting praktijken in de EU, met name Nederland, waar we koploper zijn in het uitdelen van taxfree zones aan uitsluitend grote ondernemeningen.

Onderstaande link geeft Amerikaanse investeringen weer die belasting vrij in Nederland via Holdings geinvesteerd wordt [ 450 Miljard dus ]

http://www.google.com/publicdata/explore?ds=z7rsbc4kqq037b_&ctype=l&strail=false&bcs=d&nselm=h&met_y=outbound_fdi&fdim_y=industry:3&scale_y=lin&ind_y=false&rdim=country&idim=country:en_caribbean:GB:CH:NL:LU:BE:AU:CN:FR:DE:HK:MX:SA:SG:RU&ifdim=country&hl=en&dl=en&ind=false
| #195913 | 22-01-2013 20:45 | RealNews
Het out-of-the-box denken van Ricardo Semler en Douglas Rushkoff is super! Benieuwd naar de Tegenlicht uitzendingen dit seizoen waar beide heren meer uitgebreid aan het woord komen.
RealNews's avatar
| #195936 | 22-01-2013 23:41 | democraatus
Als ze bij markt maar denken aan vrije mensen die vrijwillig met elkaar verbanden aangaan, dit in tegenstelling wat men tegenwoordig onterecht als (vrije) markt zien. Een echte vrije markt zouden we voor de verandering eens moeten proberen.
democraatus's avatar
| #195968 | 23-01-2013 16:34 | vonnegut
Tegenlicht is echt een topprogramma en een van de weinige main stream media programma´s die out of the box durft te denken en zoals de titel al doet vermoeden de zaken vanaf een andere kant belicht. Douglas Rushkoff is inderdaad een hele interessante denker.
aanmelden / inloggen