Door community (initieel P.uncia), Op zat 22 dec 2012 15:28, 2 reacties, nieuws

2 op de 3 patiënten overleven kankerGoed nieuws voor wie met kanker geconfronteerd wordt: in tien jaar tijd zijn de overlevingskansen voor patiënten in Vlaanderen gestegen, voor enkele kankers zelfs spectaculair. Het is de eerste keer dat de Stichting Kankerregister overlevingscijfers bekendmaakt.

Het aantal mensen dat kanker heeft en vijf jaar na de diagnose nog in leven is, is bij mannen gestegen van 55 naar 61 procent en bij vrouwen van 65 naar 68 procent. Dat klinkt weinig, maar is volgens de Stichting Kankerregister zeer hoopvol en voor bepaalde kankers spectaculair te noemen, wetende dat er in België jaarlijks 60.000 nieuwe kankerpatiënten bijkomen.

Vooral de prognoses voor leukemie en lymfeklierkanker zijn sterk verbeterd. Zelfs in die mate dat dit bijna chronische ziektes worden. Bij andere kankers, zoals een hersentumor of baarmoederhalskanker, is er nauwelijks evolutie.

De redenen voor de betere resultaten zijn onder meer de toename van vroegtijdige diagnoses, de screeningsprogramma's en verbeterde behandelingen. De Stichting.

Kankerregister wijst er wel op dat wie vijf jaar kanker overleeft, op latere leeftijd nog altijd kan hervallen.
Annotaties:
| #193994 | 22-12-2012 18:35 | Nico de Geit
Een paar jaar terug zat er een raar bultje op mijn vinger. Het bultje groeide. Voor mij een teken om te zorgen voor een gezonder dieet, meer nachtrust en minder stress. Het bultje begon te krimpen en is nu weg.

Het zou best wel eens kunnen dat er in ziekenhuizen bij heel veel mensen 'kanker' wordt geconstateerd die ook vanzelf zou verdwijnen, of dat er zelfs helemaal geen sprake is van kanker.
Nico de Geit's avatar
| #194004 | 22-12-2012 21:27 | Saljoet
Kankerregister wijst er wel op dat wie vijf jaar kanker overleeft, op latere leeftijd nog altijd kan hervallen.

Hier zit 'm de kneep, vijf jaar is een veel te korte periode om te roepen dat je genezen bent. Mijn jongere zusjes waren ook kanker-vrij verklaard na de standaard behandelingen. Na die vijf jaar kwam de ellende terug en was toen ongeneselijk. Als de periode op tien jaar gezet zou worden zou het plaatje er heel anders uitzien.
Saljoet's avatar
aanmelden / inloggen