Door community (initieel Best Well), Op don 2 nov 2017 12:00, 2 reacties, nieuws

30 jaar werken vs. 18 dagen voor een dak boven je hoofdVerschil tussen arm en rijk in Nederland – 30 jaar werken vs. 18 dagen voor een dak boven je hoofd

In juni 2014 verscheen er een artikeltje op de NOS vanuit een onderzoek van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) over de verdeling van rijkdom in Nederland. Opeens bleek dat de rijkdom in Nederland helemaal niet zo egaal verdeelt is als velen onder ons altijd gedacht hebben.

De rijkste 10 procent van de bevolking bezit meer dan de helft (61 procent) van het totale vermogen in Nederland. De top 2 procent binnen deze groep heeft zelfs een derde van dat vermogen in handen, terwijl de onderste 60 procent van de Nederlandse bevolking bij elkaar opgeteld ongeveer 1 procent van het totale vermogen bezit.
– bron: NOS.nl –
Het is gemakkelijk deze getallen even tot je te nemen en dan weer snel te vergeten maar wat voor praktische implicaties hebben deze getallen precies als het op zaken als het vergaren van vrije tijd, invloed en macht aankomt?

De top 2% van de mensen in Nederland heeft 20% van het totale vermogen in handen terwijl de onderste 60% gezamenlijk net 1% van dat vermogen bezit. Laten we eens gaan rekenen met deze cijfers.

1 persoon uit de top 1% heeft 10% van het vermogen. 1 persoon uit de onderste 60% heeft 1/60ste van het vermogen. Een gemiddeld persoon uit de top 1% heeft dus 600 keer meer vermogen dan een persoon van de 60% die 1% van het vermogen moeten delen…

Macht om je tijd te besteden zoals je zelf wilt
10292551_10153554957073327_392384900637732866_nStel je koopt een huis met een hypotheek van 30 jaar. Waar een lid van de 60% armsten 30 jaar moet werken om dat huis af te betalen hoeft een persoon van de rijkste 1% slechts 18 dagen voor datzelfde huis te werken. (30 jaar x 365,25 dagen : 600) En als de rijke persoon slim is hoeft hij of zij geen rente te betalen over de hypotheek en kan de tijd nog eens gehalveerd worden naar 9 dagen.

Terwijl een lid van de armste 60%, 30 jaar lang elke week 40 uur moet werken om een dak boven het hoofd te hebben hoeft een persoon van de rijkste 1% slechts 18 dagen voor datzelfde dak boven het hoofd te werken. De overige 29 jaar en 347 dagen kunnen naar eigen inzicht worden besteedt. Wellicht aan het plannen voor het behouden en uitbreiden van de al reeds vergaarde rijkdom…

Stel je hebt een goed idee voor een uitvinding, voor elke dag die je eraan kunt werken kan de persoon van de 1% er 1 jaar en 235 dagen aan werken… Wie maakt de grootste kans om een succesvolle nieuwe uitvinding op de markt te brengen?..

Arm-of-rijk
Geld zorgt ervoor dat de rijken in staat zijn hun reeds bestaande macht en invloed nog verder uit kunnen bouwen via mainstream media, politiek en het rechtssysteem.

Macht via betaalde media
Stel jij bent een krantenuitgever, naar wie zou je meer luisteren? Naar een persoon die 1 abonnement koopt of naar een adverteerder die in je krant adverteert met een waarde die 600 maal hoger ligt dan de gemiddelde abonnee?..

Stel je wilt aandacht voor je zaak kopen op de televisie. Voor elke minuut aan zendtijd die jij weet te kopen dan de rijke persoon 10 uur TV kopen. Voor de radio geldt hetzelfde. Wie denk je dat zijn of haar versie van ‘het verhaal’ beter onder de aandacht weet te brengen bij de grote massa van het volk?..

Macht om de politiek te beïnvloeden
Stel dat jij als persoon je mening wilt laten horen aan een politicus in Nederland en die rijke persoon probeert hetzelfde. Jij zult zelf fulltime aan de bak moeten en wellicht lukt het je. Een persoon van deze 1% kan simpelweg 599 mensen inhuren, ook wel lobbyisten genoemd, om dat werk voor hem te laten doen. Wie denk je dat er succesvoller gaat zijn?..

Stel we gaan het duistere pad op. Je wilt een politicus 1000 euro smeergeld toestoppen om zo de politicus beslissingen te laten maken in je voordeel. Wellicht lukt het je, de persoon van de 1% kan diezelfde politicus echter een bedrag van 600.000 Euro toestoppen, en dit eventueel verhult doen in de vorm van een mooi baantje of commissariaat.

Daarnaast kan deze rijke persoon inplaats van 1 politicus om te kopen, alle leden van de tweede kamer (150 stuks) 4000 Euro toestoppen. En om een meerderheid te behalen hoeft hij slechts de helft om te kopen dus kan hij 75 politici elk 8000 euro toestoppen…

Wie zal er beter in staat zijn corruptie politici te kopen?..

Macht via het rechtssysteem
Stel er is een wet in het systeem die je wilt veranderen, of je wilt een nieuw stukje wetgeving doorvoeren. Bijvoorbeeld iets met belastingontduiking. Je huurt een lobbyist in en gaat hiermee aan de slag.
De rijke persoon kan 600 lobbyisten inhuren of wellicht zijn 200 PR mensen, 200 advocaten en 200 lobbyisten handiger. Wie denk je dat beter in staat is nieuwe wetgeving ter eigen voordeel i te voeren en de reeds bestaande wetgeving naar de eigen hand te zetten?…

Stel je komt in conflict met een rijk persoon, voor elke advocaat die jij kan betalen kan de rijke persoon er 600 betalen…

Geld = invloed & macht in ons huidige systeem
De reeds totaal scheve verdeling van rijkdom in Nederland brengt enorme machtsverschillen met zich mee. Het feit dat de verschillen in rijkdom binnen Nederland al zo hoog hebben kunnen oplopen laten zien dat er al enorme machtsverschillen zijn tussen rijk en arm in Nederland. Zolang 10% van Nederland 61% van het vermogen in handen heeft terwijl de 60% armsten slechts 1% van dat vermogen bezitten hebben we een land wat volledig is ingericht ten voordele van de rijken…

En die rijke mensen zullen hun positie van macht en invloed via mainstream media, politiek en het rechtssysteem alleen maar verder uitbouwen en hebben daar alle benodigde middelen toe…

Oplossingen zijn van harte welkom in de reacties…

Annotaties:
| #261164 | 02-11-2017 14:22 | ouwe knar
Wat een gel*l weer over geld. Waar het volgens mij vooral om gaat is de niet de negatieve invloed van lobbyisten, rechters (helaas) maar vooral een verdwijnende sterke slimme middenklasse. Een onderklasse zal er altijd zijn, maar opvangmogelijkheden worden steeds kleiner. Ga maar lekker op straat zwerven als je zwakbegaafd bent of even zwaar depressief.
Alsof je met rijkdom..., echt inzicht, gezondheid en geluk kunt kopen. Wel eens goed gekeken naar al die lege, vermoeide, junk, bodemloze put gezichten? Als je niet door hebt wat geld in wezen is, dan maakt het niet uit of je er veel of weinig van hebt.
Bezit brengt ook verantwoordelijkheid met zich mee en heeft kennis van zaken nodig. Iemand bijvoorbeeld zomaar een huis geven zonder dat die benul heeft van onderhoud en netjes op je spullen zijn is volkomen zinloos.
Alle rechters, professoren, doctoren... afmaken en geld 'eerlijk' verdelen, heeft de geschiedenis geleerd, maakt de rijken uiteindelijk alleen nog rijker en machtiger.

https://www.psychologytoday.com/blog/wired-success/201407/anti-intellectualism-and-the-dumbing-down-america is het grote voorbeeld van het westen, dus ook Nederland.

achterdesamenleving doet aan white lies en dumbing down.
Bij deze een opzetje naar een oplossing, hufters van achterdesamenleving :(
ouwe knar's avatar
| #261165 | 02-11-2017 14:35 | Best Well
Geld zou gelijk moeten zijn aan energie en de daaruit afgeleide waarde en producten.
Het concept van geld zoals het nu is gedrukt vanuit het niets en nog verder uitgehold met rente over rente zonder relatie met de beschikbare aanwezige waarde is natuurlijk wel een smerig piramide- spel.

Geld zou gelijk moeten zijn aan de gecreëerde waarde om geen eindeloze ontwaarding daarvan te veroorzaken. Van je spaargeld blijft helemaal niets over en de schuld groeit daar op dit moment altijd nog overheen.
Best Well's avatar
aanmelden / inloggen