Door community (initieel P.uncia), Op woe 30 mei 2012 14:53, 0 reacties, nieuws

8 EU-lidstaten niet klaar voor euroVolgens de Europese Centrale Bank (ECB) is geen enkel van de acht Europese lidstaten die wachten om te mogen toetreden tot de eurozone, hier klaar voor. Dat blijkt uit een rapport van de ECB dat woensdag gepubliceerd werd.

Van de 27 EU-lidstaten zijn tien landen nog geen lid van de eurozone. Denemarken en het Verenigd Koninkrijk genieten van een opt-out, maar van de andere acht landen wordt wel verwacht dat zij op termijn overschakelen naar de euro als betaalmiddel. Het gaat om Bulgarije, Hongarije, Letland, Litouwen, Polen, Roemenië, Tsjechië en Zweden.

Minstens om de twee jaar publiceert de ECB een verslag over de vooruitgang die die acht landen boeken bij de vervolmaking van de Economische en Monetaire Unie.

Problemen met onafhankelijkheid centrale bank

In haar nieuw verslag onderzocht de ECB nu de juridische en economische convergentie. Ze stelde vast dat "in geen van de acht onderzochte landen het juridisch kader volledig verenigbaar was met alle vereisten voor de invoering van de euro". Er doen zich in elk land problemen voor met de onafhankelijkheid van de centrale bank.

Economisch gezien scoorden de onderzochte landen, met uitzondering van Hongarije, wel erg goed wat hun overheidsschuld betreft. In 2011 lag die onder de referentiewaarde van 60 procent van het bbp en voor 2012 worden geen veranderingen verwacht.
Annotaties:
aanmelden / inloggen