Door community (initieel Appie), Op woe 17 feb 2016 16:57, 0 reacties, nieuws

Aangifte Teflon fabriek Dordrecht wegens illegale giftige uitstoot


De onrust over de mogelijke verontreiniging met PFOA rond de teflonfabriek van Chemours (voorheen DuPont) in Dordrecht is verder toegenomen. Niet alleen blijkt het grondwater op het terrein van het belendende waterbedrijf Evides vervuild te zijn met de toxische stof, ook werd vorige week bekend dat een installatie van DuPont in het verleden zonder vergunning PFOA in de lucht heeft uitgestoten. De omgevingsdienst van Zuid-Holland zegt aangifte te zullen doen.

‘Iedereen is op zijn eigen vierkante meter bezig, maar het totaaloverzicht ontbreekt. Kom nou eens met het hele verhaal, zeg ik. Maar dat komt er maar niet,’ verzucht Willem Minderhout, PvdA-statenlid van de provincie Zuid-Holland. Net als duizenden inwoners van Zuid-Holland maakt hij zich grote zorgen over de mogelijke PFOA (perfluoroctaanzuur)-vervuiling rond Dordrecht en Sliedrecht.

Beantwoording van de grote knagende vragen – hoe ernstig is de verontreiniging en wat zijn de gevolgen voor de gezondheid? – laat op zich wachten. De betrokken gemeenten hebben geen compleet beeld , de gezondheidsdiensten weten het niet, de provincie en de provinciale diensten weten het ook niet, Rijkswaterstaat evenmin. De RIVM is bezig met een onderzoek, maar dat is pas in maart gereed, misschien zelfs pas in april. Een integraal beeld ontbreekt, iedere betrokken organisatie heeft een stukje van de puzzel in handen. Alleen Chemours, rechtsopvolger van DuPont, geeft een duidelijk antwoord: er is niets aan de hand, het bedrijf zegt zich aan de regels te hebben gehouden en mee te werken aan elk onderzoek.

Minderhout voelt zich machteloos. ‘Het komt angstaanjagend dichtbij, nu de stof ook blijkt te zitten in het grondwater onder het terrein van waterbedrijf Evides. We stellen vragen, maar krijgen geen antwoorden. En nu las ik in het Algemeen Dagblad dat er ook nog aangifte is gedaan tegen Chemours wegens illegale uitstoot van PFOA. Ik maak me zorgen, maar wil niet onnodig paniek zaaien.’

Lees verder op FTM
Annotaties:
aanmelden / inloggen