Door community (initieel Hans), Op maa 7 nov 2011 13:39, 6 reacties,    

Aardolie wordt steeds minder waardDit klinkt paradoxaal: aardolie is de afgelopen 10 jaar juist veel duurder geworden. Laat mij het uitleggen.

In het begin van het olietijdperk kostte het weinig moeite om aardolie uit de grond te halen. Met één enkele boortoren konden duizenden vaten olie gewonnen worden. De olie spoot vanzelf uit de grond. Een kleine investering leverde een groot rendement op. Niet alleen in geld uitgedrukt, ook het energierendement was hoog.
Investeren van één vat aardolie leverde makkelijk 100 vaten olie op.

Maar die makkelijk winbare olie raakte op.
Men moest meer moeite doen, meer energie steken, in de oliewinning. Er moesten pompen (jaknikkers) gebouwd worden en booreilanden om ook olie uit de zeebodem te kunnen winnen.Inmiddels moeten we op zoek naar aardolie in de oceaan onder kilometers zeewater of in de poolgebieden, waar het weer het grootste deel van het jaar de oliewinning hindert.
Investeren van één vat aardolie levert tegenwoordig nog maar 10 vaten olie op. Dat bedoel ik met: aardolie wordt steeds minder waard.

Alsof je rente moet betalen
Het afnemende rendement in de winning van aardolie kun je vergelijken met het betalen van rente. In het verre verleden hoefde je slechts één vat olie per 100 vaten te betalen als investering. Tegenwoordig moet 10% van de gewonnen olie worden gereserveerd voor de winning van nog meer olie. Dat 'rentepercentage' zal nog verder oplopen en langzamerhand zullen we besluiten dat olie 'te duur' is voor sommige toepassingen. Als we zoveel moeite doen om de olie naar boven te halen, dan gaan we het niet verspillen aan pretkilometers.

Onomkeerbare ontwikkeling
De teerzanden lagen er honderd jaar geleden ook al. Maar toen lieten we ze links liggen. We zijn begonnen met de makkelijk winbare olie, die het hoogste rendement oplevert. Dit is een natuurlijk verschijnsel: alle dieren kiezen voor het laaghangende fruit of de prooi, die het makkelijkst te vangen is.
Dit betekent dat de ontwikkeling naar een steeds lagere energierendement onomkeerbaar is. De energie-opbrengst, ook wel aangeduid als 'Energy Return on Energy Invested (EROEI)', zal nog verder dalen.

Andere fossiele brandstoffen
Bij de winning van steenkool en aardgas zie je hetzelfde verschijnsel. De exploitatie begon bij de makkelijkst winbare voorraden en bij de hoogste kwaliteit. Voor steenkool moeten we steeds dieper graven. En voor een klein beetje extra aardgas zullen we de schalie ondergronds gaan openbreken (fracking). Er moet steeds meer geïnvesteerd worden voor een steeds lager rendement. Er moeten steeds meer mensen en machines worden ingezet om aardolie te winnen.

Lagere opbrengst, lagere kwaliteit
De olie (en steenkool), die we tegenwoordig naar boven halen is over het algemeen van lagere kwaliteit. En toch moet er meer voor die olie betaald worden en is er meer energie voor nodig om het naar boven te halen. Van die lage kwaliteit aardolie kun je minder benzine maken: je haalt er minder energie uit.

We zullen er steeds meer over hebben om olie naar boven te halen....
Of misschien niet?
Hoeveel willen we investeren, betalen voor een liter benzine?
Tegenwoordig kost een liter benzine 1 euro 70. Bij een uurloon van netto 11 euro, moet je 10 min. werken voor een liter benzine.
Als de prijs voor benzine stijgt zul je nog langer moeten werken om te kunnen autorijden. Er komt vanzelf een punt waarop je ervoor kiest om de auto te laten staan en je salaris en je kostbare tijd op een andere manier gaat besteden.
Zo zal het gaan voor een steeds grotere groep mensen. Voor een klein groepje blijft aardolie het zwarte goud. Maar voor het overgrote deel van de 7 miljard aardbewoners wordt aardolie steeds minder de moeite waard.
Annotaties:
| #167085 | 07-11-2011 15:15 | flavius
@hans,

Helder verhaal.Idd, de teerzandvelden van Athabasca heel duur om het te exploiteren ( met enorm veel zwavel residu dus niet echt groen).Doch, aan de benzinepomp zullen we het niet merken .
| #167099 | 07-11-2011 16:13 | tegengas
Er is komt nog heel veel olie aan.

Oil Scene: High-tech advances redrawing global energy map
http://arabnews.com/economy/article529495.ece
tegengas's avatar
| #167101 | 07-11-2011 16:22 | Hans
@tegengas: je link gaat nu juist over die moeilijk winbare olie in de diepzee, de poolgebieden en uit leisteenformaties.
Is het wel de moeite waard om die olie naar boven te halen?

Misschien moet je mijn verhaal nog maar eens lezen.
Hans's avatar
| #167103 | 07-11-2011 16:35 | tegengas
Hans, het gaat wel die kant op, er zijn nog heel veel olievelden, er is meer op zee te vinden dan op land.
Het wordt steeds makkelijker met robots. en het is steeds goedkoper en de oorlogskas is goed gevuld met miljarden door de te dure olie.
tegengas's avatar
| #167120 | 07-11-2011 22:17 | Hans
Het wordt steeds makkelijker met robots
Dat snap ik niet: met robots werken is erg ingewikkeld en duur. Zie Deepwater Horizon.

de oorlogskas is goed gevuld met miljarden door de te dure olie
Oliemaatschappijen hebben misschien veel geld, maar ze produceren minder dan 10% van de wereldproduktie.

De OPEC-landen gaan niet naar de Noordpool om olie te winnen. Die draaien de kraan een beetje dicht en verhogen de prijs.
De OPEC-landen hebben de extra inkomsten nodig om de bevolking koest te houden.
http://www.ft.com/intl/cms/s/0/713b9568-0527-11e1-b8f4-00144feabdc0.html#axzz1d3ZbTBLL

De overheidsuitgaven van de olielanden in het Midden-Oosten exploderen, terwijl de rest van de wereld moet bezuinigen.
Hans's avatar
| #167142 | 08-11-2011 07:19 | doeiiiiiiiiiiiiiiiiiiii
Ik las ook ergens een artikel over saudie arabie dat ze straks weer op kamelen zullen rijden.Een sheik of iets dergelijks zei iets over zijn stamboom wat het reed.Eerst reden ze een kameel,toen reed zijn grootvader een rolls royce,zijn vader een mercedes,hijzelf een landrover en zijn zonen zullen weer kameel rijden.Dat die olie vrij snel op zal raken wat makelijk uit de grond getrokken kon worden.En als dat gebeurt er ook geen coloborators meer zullen zijn die het westen zullen dienen,omdat er niks meer te verdienen valt aan die olie opbrengsten.Als die olie niet meer goedkoop uit de grond gehaald kan worden,de wereldeconomie in mekaar stort.
Met alle gevolgen van dien,waar elk land mee te maken zal krijgen.
aanmelden / inloggen