Door community (initieel herman4394), Op woe 21 maa 2018 19:45, 4 reacties, nieuws

Acht maanden voor Ahed Tamimi in ‘’plea bargain’’

De Palestijnse Ahed Tamimi (17) die in december midden in de nacht van haar bed werd gelicht omdat een video waarin te zien is dat ze een soldaat een tik verkocht op de Israelische tv was vertoond, heeft woensdag een aanbod van de militaire aanklager geaccepteerd voor een 'plea bargain'' waarbij ze acht maanden gevangenisstraf krijgt.
Een plea bargain is een element dat onbekend in het Nederlandse strafrecht: Een verdachte bekent schuld aan een aantal punten van de aanklacht en krijgt in ruil daarvoor een lichtere straf. De militaire rechtbank van het Israelische bezettingsregime moet de afspraak overigens nog goedkeuren. Als dat gebeurt zal Ahed, die al vier maanden in voorarrest heeft gezeten, in augustus vrijkomen.
Wat zich bij dit nieuws onmiddellijk opdringt is de vergelijking tussen recht voor Israeli's en recht voor Palestijnen. De Israelische militair Elor Azaria kreeg dezer dagen strafvermindering van de al buitengewoon lichte straf die hij opliep voor het vermoorden van een gewonde op de grond liggende Palestijn in Hebron. Hij komt nu niet na 18 maanden, maar al na negen maanden vrij.
Tijdens zijn voorarrest mocht hij bovendien met de feestdagen naar huis. De minderjarige Ahed werd midden in de nacht opgepakt en heeft vier maanden onafgebroken in voorarrest gezeten, voor het slaan van een militair, die in haar tuin stond en die haar eerst had geslagen. En dat kort nadat de eenheid van deze soldaat haar neefje Mohammed Tamimi (15) levensgevaarlijk had gewond met het afschieten van een zogenaamde ''rubberkogel'' in zijn gezicht. Uiteraard is deze lijst met nog veel meer bizarre vergelijkingen aan te vullen. Het gros van de misdaden bedreven tegen Palestijnen (denk bijvoorbeeld aan de veldslagen in Gaza) wordt trouwens helemaal niet vervolgd.
De plea bargain werd woensdag bereikt in een zitting die achter gesloten deuren werd gehouden, nadat een verzoek van Ahed zelf om de zaak openbaar te behandelen ook in hoger beroep was afgewezen. Het hof dat deze beslissing nam verwees zoetsappig naar ''het belang van de minder jarige verdachte''. Het was echter voor iedereen duidelijk dat het enige belang dat hiermee gediend was het belang van de Staat Israel was, die gezichtsverlies leed door de onverwacht grote belangstelling van de media voor de onrechtmatige manier waarop Ahed was behandeld en de belachelijke strafeisen die de militaire aanklager had opgesteld.
Ook haar advocate, Gaby Lasky, onderstreepte dat na de zitting nog eens: "Het feit dat bij de plea bargain alle feiten uit de aanklacht zijn verdwenen die werden aangevoerd om haar voorarrest tot het einde van de procedure mogelijk te maken, bewijst dat haar arrestatie middenin de nacht en de hele zaak tegen haar alleen maar dienden om wraak te nemen.'' Lasky doelde daarmee op de publieke reactie na het vertonen van de video waarop te zien was dat ze een militair sloeg, die wijd en zijd de reactie opriep dat ze ''het aanzien van het leger had beschadigd''.
De krant Haaretz haalt ongenoemde bronnen aan die zeiden dat de de plea bargain alleen de aanval die te zien op de video bevat, plus Aheds (zogenaamde) oproep tot geweld die de Israeli's kennelijk hebben gehaald uit het commentaar dat zij op de video gaf, plus twee andere zaken van ''aanvallen op soldaten''. Andere dingen als het gooien van stenen liet de verdediging vallen, volgens de krant. Controle hierop is, wegens de behandeling achter gesloten deuren natuurlijk niet meteen mogelijk.
Voor wie de straf intussen belachelijk zwaar vindt (wat hij ook is) en de gang van zaken niet helemaal snapt: Palestijnse verdachten gaan heel vaak dit soort plea bargains aan, omdat het de enige manier is om aan nog veel zwaardere straffen te ontkomen. ''Recht'' is in de militaire rechtbanken van de Israelische bezettingsmachine een buitengewoon betrekkelijk begrip. Het militaire recht, dat sterk verschilt van het normale Israelische recht, is hier eigenlijk alleen één van de middelen om de bezetting van de Westoever in stand te kunnen houden. Tegen de aanklachten van de militaire aanklagers is nauwelijks verweer mogelijk. Palestijnse getuigen worden sowieso niet serieus genomen en meestal ook niet gehoord, en aan ontkenningen van verdachten of nuances on de zaak wordt niet al veel aandacht geschonken. De straffen zijn buitengewoon hoog en de in militair uniform gestoken rechters spreken in 99,74 procent van de gevallen veroordelingen uit. Dat is een score die hoogstens in de meest griezelige dictaturen elders op de wereld zou kunnen worden geëvenaard.
Bron
| #262573 | 21-03-2018 20:24 | herman4394
Sorry, Ik had weer problemen met plaatsing an dit artikel.
Ik kon dus geen ontbrekende foto (met https) in de kop corrigeren zonder de hele tekst pagina blank te maken.
De verkeerde paginas kon ik helaas niet meer verwijderen.
| #262574 | 21-03-2018 20:56 | Best Well
Geef Israël de aandacht die het hiermee verdient.

Tip: plaats eerst de foto onder het artikel en knip deze weg (ctrl x)
en plak deze pas daarna op de plaats waar je hem wil hebben ((ctrl v)
Best Well's avatar
| #262580 | 22-03-2018 08:13 | Antares
Ik kon dus geen ontbrekende foto (met https) in de kop corrigeren zonder de hele tekst pagina blank te maken.

Laten staan en geen nieuwe pagina aanmaken. Plaats de oproep in de tekst en dan komt het vanzelf goed.

Voor een foto in het artikel gebruik ik altijd:
<img src="URL" />

(Let op de spatie voor de slash aan het eind.)

Invoegen met knopjes overschrijft de tekst voorzover ik me herinner.
Antares's avatar
| #262581 | 22-03-2018 08:25 | Antares
De Israelische militair Elor Azaria kreeg dezer dagen strafvermindering van de al buitengewoon lichte straf die hij opliep voor het vermoorden van een gewonde op de grond liggende Palestijn in Hebron. Hij komt nu niet na 18 maanden, maar al na negen maanden vrij.

Een klap met de vlakke hand uit verdediging: 8 maanden.
Moord in koelen bloede: één maand meer.
Antares's avatar
aanmelden / inloggen