Door Hans, Op din 15 jul 2008 09:21, 1 reacties,    

Afghaanse leger kan pas in 2015 zelfstandig opereren

‘Realistisch gezien, zul je tot 2015 of 2016 buitenlandse militaire mankracht in Uruzgan moeten hebben’, zegt de Nederlandse generaal die de coördinatie doet van de Operational Mentor Liasion Teams (OMLT’s), de eenheden die het Afghaanse leger in het veld coachen. Uit veiligheidsoverwegingen wil de generaal niet met zijn naam in de krant.

De Nederlandse minister van Middelkoop spiegelt de Tweede Kamer voor dat de Afghaanse militairen al in 2010, als de Nederlandse missie afloopt, zelfstandig vrede en veiligheid zullen kunnen waarborgen.
Van Middelkoop is dus zelf erg slecht geïnformeerd of hij stelt de zaken opzettelijk te rooskleurig voor.
(maar goed dat de kamer zo lang vakantie heeft, in september zijn ze het gelukkig alweer vergeten, verzuchtte van Middelkoop tegen zijn vrouw)

Het is mij niet duidelijk of de anonieme uitlatingen van een Nederlandse generaal bedoeld zijn als voorspel om de missie in Uruzgan nog verder te verlengen ..... tot 2015.

de Amerikaanse generaal-majoor Robert Cone, die het commando voert over de training van het Afghaanse leger en de Nederlandse coördinator van de OMLT’s wijten de langzame vorderingen van de Afghaanse militairen aan het wijdverbreide analfabetisme. ‘Hoe wil je een voertuig of wapensystemen onderhouden als je niet kunt rekenen, lezen of schrijven?’
De Taliban kunnen kennelijk wel rekenen, lezen en schrijven of ze zijn in Pakistan zeer goed opgeleid.

Het schijnt ook erg moeilijk te zijn om de Afghanen de conventie van Geneve en de juiste ondervragingstechnieken bij te brengen. Vooral omdat de NAVO-militairen zelf al de grootste moeite hebben om die na te leven

Naast het lage opleidingsnivo speelt ook het grote verloop onder de Afghaanse militairen een rol. Slechts 10% van de soldaten tekent bij na afloop van het contract. De rest gaat weer papavers telen of voegt zich bij de opstandelingen.

Volgend voorjaar moeten 80 duizend militairen zijn getraind, is het streven van de internationale gemeenschap in Afghanistan en de Afghaanse overheid. Dat is niet genoeg, zegt generaal-majoor Cone. ‘Gezien het aantal opstandelingen, de grootte van het land en de bevolking zijn er meer Afghaanse militairen nodig.’

Niemand zet vraagtekens bij het opleiden van Afghaanse mannen tot soldaten.
Misschien zouden we beter onderwijzers, artsen, juristen en ingenieurs opleiden. Die schieten geen mensen dood, maar zijn onmisbaar voor de opbouw van de Afghaanse samenleving.
Annotaties:
| #34731 | 15-07-2008 17:40 | MolCoat
tja die sukkels van Afghanen toch...
kunnen niet eens zelfstandig opereren.....
nee dan van Middelkoop...
die kan nu al heel lekker zelfstandig opereren...

leuk schoolkinderen ronselen die als bezettingsmacht van een ander land mogen dienen....

stoer he... kan ie al helemaal zelf...
aanmelden / inloggen