Door community (initieel P.uncia), Op don 15 sep 2011 15:20, 5 reacties, nieuws

Afrikaanse Unie wil Kadhafi betrekken bij vredesplan LibiëDe Afrikaanse Unie (AU) ziet in Libië het gevaar op toenemende instabiliteit en terrorisme, en roept op tot de vorming van een regering van nationale eenheid. Dat blijkt na afloop van een bijeenkomst van het Libië-comité van de AU. De 53 leden tellende AU weigert de Libische rebellenregering officieel te erkennen, maar toont wel bereidheid tot samenwerking met de nieuwe machthebbers in Tripoli.

Aan de bijeenkomst in Pretoria namen naast de Zuid-Afrikaanse president Jacob Zuma ook regeringsfunctionarissen uit Mauritanië, Mali, Oeganda en de Republiek Congo deel. Tot dusver heeft een twintigtal AU-landen de rebellenraad erkend.

Kadhafi

De AU wil, nadat maandenlang alle initiatieven om tot een vredesoplossing te komen door de rebellen en de NAVO waren genegeerd, dat ditmaal wel rekening wordt gehouden met haar vredesplan voor nationale verzoening, waarbij ook de afgezette leider Mouammar Kadhafi betrokken moet worden. Kadhafi had zich de voorbije jaren ontpopt tot een pan-Afrikaan, die het continent zelfs een eigen munt wilde bezorgen.

Kritiek op NAVO

Met name president Zuma bekritiseert al maanden het NAVO-optreden in Libië. Zuid-Afrika had, als niet-permanent lid van de VN-Veiligheidsraad, weliswaar ingestemd met VN-Resolutie 1973. Volgens Zuma is dat mandaat - bedoeld om burgers te beschermen - echter door de NAVO-landen misbruikt om een (eveneens door de VN verboden) regimewissel te bereiken.
Annotaties:
| #157222 | 15-09-2011 16:13 | tegengas
Wat een verhaal, Gaddafi heeft niks meer in te brengen, die komt alleen aan de tafel in de gevangenis als hij geluk heeft.
De Au zal gaat gewoon de NTC erkennen zoals vele dat al hebben gedaan.

Dat eigen munt verhaal is helemaal een lachertje, zie onze Euro
Laat iedereen lekker zijn eigen muntje houden.
tegengas's avatar
| #157236 | 15-09-2011 17:43 | tegengas
Hier nog een dot za linkje
AU will recognise Libya's NTC
http://www.iol.co.za/dailynews/news/au-will-recognise-libya-s-ntc-1.1138287
tegengas's avatar
Ik vind het wel een goed verhaal.

Ghadaffi heeft volgens de rebellen al het goud van Libië meegenomen en de meest geavanceerde wapens.
Hiermee is hij waarschijnlijk in staat om vanuit het buitenland decennia lang een guerrilla oorlog in het land te voeren.

Hij schijnt nog aanhangers genoeg te hebben die gemotiveerd zijn om te vechten. Anders gemotiveerd het goud wel.

Tevens is Ghadaffi een meester in het tegen elkaar uitspelen van de diverse groeperingen, maar hij heeft ook nog een bindende factor gezien de oproep van de A.U.
Johan Alphons (Independent, spaceship Earth)'s avatar
| #157272 | 15-09-2011 19:42 | tegengas
Veel geluk met je guerrilla, je zit daar zo in het zand vast, en het is 1 weg de stad in en 1 weg de stad uit en dan is er honderden kilometers niets.
Vergeet je water niet.
:)
tegengas's avatar
| #158251 | 20-09-2011 02:04 | Odysseus2011
Inderdaad Tegengas, en dan nog dit" "We hebben 7 maanden tegen die gek gevochten, onze familie en vrienden zijn door hem vermoord, hij noemt ons ratten en tuig, en dan zouden we, nu we hem zo goed als verslagen hebben, met hem moeten samenwerken!!" Hoe realistisch klinkt dat? Die AU kan worden opgedoekt, wat een wanverschijning.
Odysseus2011's avatar
aanmelden / inloggen