Door community (initieel goof), Op maa 27 feb 2012 10:17, 3 reacties, nieuws

Agent moet pistool vaker gebruiken


AMSTERDAM - Politiemensen worden geïnstrueerd sneller hun dienstwapen te trekken.

De wet is weliswaar niet veranderd, maar agenten worden wel bewuster gemaakt van hun bevoegdheden, zegt korpschef van Brabant-Zuidoost Simone Steendijk maandag in de Volkskrant.
De geweldscriminaliteit daalt, maar het geweld wordt wel grimmiger, verklaart Steendijk de gewijzigde instructie. "En het geweld tegen agenten is toegenomen."
Nu kiezen agenten die een verwarde drugsverslaafde met een mes op zich af zien komen vaak voor pepperspray, geeft Steendijk als voorbeeld. "Dat werkt niet altijd bij mensen die onder invloed zijn van narcotica. Je kunt dan beter je wapen gebruiken."

Terughoudend
"Vroeger waren we terughoudend met geweld. Nu zeggen we: trek eerder je vuurwapen en dreig ermee, vuur desnoods een waarschuwingschot af", licht een woordvoerder van de Raad van Korpschefs.
"Als dat onvoldoende werkt, schiet je desnoods in de benen. Zo voorkom je dat je in een noodweersituatie belandt."

Rijksrecherche
De Rijksrecherche onderzocht vorig jaar dertig schietincidenten, waarbij 29 gewonden en vijf doden vielen door politiekogels. Dat is twee keer meer dan vijf jaar eerder.
Lector Veiligheid aan de Hogeschool Windesheim Jaap Timmer zegt dat dit niet betekent dat agenten vaker geweld zijn gaan gebruiken.
"Als je over de lange termijn kijkt, is er geen stijging." Volgens Timmer is er geen verband tussen de aanmoediging om sneller een wapen te trekken en het aantal incidenten waarbij agenten schieten.
Annotaties:
| #175907 | 27-02-2012 10:40 | goof
"Als dat onvoldoende werkt, schiet je desnoods in de benen. Zo voorkom je dat je in een noodweersituatie belandt."


Ik mag hopen dat de heren agenten zich bewust zijn van de rechten die we als burger hebben (opgenomen in de Europese Wet voor de Rechten van de Mens) en bedachtzaam zijn in de toepassing van het zgn. proportionaliteits - en subsidiariteitsbeginsel.

Zie: http://dspace.ou.nl/bitstream/1820/2731/1/RW09vOphoven.pdf

Art 1 lid 3 Ambtsinstructie 1994:
j. het gebruik van een vuurwapen: het richten, het gericht houden en het daadwerkelijk gebruik van een vuurwapen.

Art 7 lid 1 Ambtsinstructie 1994:
Het gebruik van een vuurwapen (…), is slechts geoorloofd:
a. om een persoon aan te houden ten aanzien van wie redelijkerwijs mag worden aangenomen dat hij een voor onmiddellijk gebruik gereed zijnd vuurwapen bij zich heeft en dit tegen personen zal gebruiken;
b. om een persoon aan te houden die zich aan zijn aanhouding, voorgeleiding of andere rechtmatige vrijheidsbeneming tracht te onttrekken of heeft onttrokken, en die wordt verdacht van of is veroordeeld wegens het plegen van een misdrijf 1°. waarop naar de wettelijke omschrijving een gevangenisstraf van vier jaren of meer is gesteld, en 2°. dat een ernstige aantasting vormt van de lichamelijke integriteit of de persoonlijke levenssfeer, of 3°. dat door zijn gevolg bedreigend voor de samenleving is of kan zijn.
c. (…)

Art 7 lid 3 Ambtsinstructie 1994:
In de gevallen, bedoeld in het eerste lid, onder a en b, wordt van het vuurwapen geen gebruik gemaakt, indien de identiteit van de aan te houden persoon bekend is en redelijkerwijs mag worden aangenomen dat het uitstel van de aanhouding geen onaanvaardbaar te achten gevaar voor de rechtsorde met zich brengt.

Art 10 lid 1 Ambtsinstructie 1994:
De ambtenaar mag slechts een vuurwapen (…), ter hand nemen:
a. in gevallen waarin het gebruik van een vuurwapen is toegestaan, of
b. in verband met zijn veiligheid of die van anderen, indien redelijkerwijs mag worden aangenomen dat een situatie ontstaat, waarin hij bevoegd is een vuurwapen te gebruiken.
goof's avatar
| #175911 | 27-02-2012 11:11 | Hans
Agent moet pistool vaker gebruiken

Hoezo moet?
Een betere titel is: Agent wil pistool vaker gebruiken
Hans's avatar
| #175943 | 27-02-2012 21:49 | ffloor
Maar 1 ding ontbreekt in deze discussie: vroeger schoot je mensen in de benen of in de heup en dan rolden ze om zonder veel letsel. Tegenwoordig gebruikt de politie zg. "stopkogels": dat zijn splinterkogels die gaten van wel 5 cm breed "uitgraven" en bovendien ook nog wordt tegenwoordig gericht op de borstkas gemikt: dat wordt jouw geleerd.
Een ander verhaal is het kaliber. Vroeger was dat 6,25 mm en tegenwoordig 8 mm: dat is geen pistool meer maar een kanon! En dus met 2 handen vasthouden anders gaat 'ie door je haar.

Blijft dus over: een discussie over de vraag of de huidige politie nog wel zowel gezag heeft, alsook als "vriend" van de burger wordt beschouwd? Als je zo wat bekeuringen van 300 euro voor een paar kilometer te hard hebt betaald dan gooi je wel je eigen glazen in en dan zegt de gemiddelde burger: "Daar, daar loopt weer zo'n gewapende zakkenvuller" - en gaat allengs ambtenaren steeds meer als paracieten zien die het op jouw portemonnaie hebben voorzien?
En dat heeft gevolgen want het aantal onopgeloste zaken loopt steeds maar verder op: nee die pet past tegenwoordig steeds minder op ons hoofd en gaan we liever een straatje om bij het zien van een ambtenaar.
Ik denk dus dat arabische toestanden ooit in Nederland er ook van zullen komen want zelfs nu al hadden ze die Kunduz-trainingen beter in de Utrechtse wijk Terweide kunnen inzetten of in Abcoude met zijn 18 autobranden.
aanmelden / inloggen