Door community (initieel Hannus), Op zat 9 nov 2013 12:40, 0 reacties,    

AIVD en MIVD bestellen NSA-achtig aftapsysteem dat nog illegaal isDe binnenlandse veiligheidsdienst AIVD en de militaire inlichtingendienst MIVD hebben een systeem besteld dat telefoon- en internetverkeer op grote schaal kan onderscheppen en analyseren, hoewel ze dat volgens de wet (nog) niet mogen doen in Nederland.

Volgens de voorzitter van de Commissie van Toezicht betreffende de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten, de CTIVD, is die wet echter achterhaald en wordt ze binnenkort verruimd. Je zou zeggen dat de kamer zich eerst dient uit te spreken over zoiets, voor het geld wordt uitgegeven.

Begin december gaat het voorstel om de wet op te rekken naar de kamer. Veel kamerleden laten zich op voorhand kritisch uit, geschrokken als ze zijn van de reacties op alle onthullingen de laatste tijd. Nu doen parlementariërs wel vaker kordate uitspraken en draaien op het moment suprème om als een blad aan een boom. We zijn benieuwd. De voorzitter van de CTIVD verwacht vooralsnog in ieder geval geen problemen. Tenslotte heeft de dienst met de aanschaf een fait–à–compli geschapen en zullen onze parlementariërs, als ze geen goedkeuring verlenen, het verwijt krijgen dat het geld weggegooid is.

Wie wel problemen ziet is procureur-generaal van het OM . ‘We tappen ons inmiddels suf,’ zei hij bij de viering van het 75-jarig bestaan van het Tijdschrift voor de Politie. En dat gaat ten koste van de opsporingscapaciteit en het opsporingswerk.

Het nieuwe speeltje, dat ‘NiceTrack Mass Detection Center’ heet en 17 miljoen euro gaat kosten, wordt gekocht bij een Israëlisch bedrijf, dat zijn oorsprong heeft in de Mossad (artikel is de moeite waard!). De slaapkamer–geheimen van Nederlandse politici, journaille, legerofficieren, hoge ambtenaren, leden van vertegenwoordigende lichamen, leden van het koninklijk huis, ect zijn vallen dus in goede handen en de Palestijnen kunnen steun uit Nederland wel vergeten.

Het is ‘ongehoord’, zegt SP-kamerlid Van Raak, de instantie die moet controleren of de geheime diensten zich aan de wet houden keurt zaken goed die volgens die wet niet mogen. Hij zegt geschrokken te zijn van het gemak waarmee dat gebeurt en heeft vragen over de onafhankelijkheid van de commissie.

Nu al wordt regelmatig vastgesteld dat de inlichtingendiensten de wetgeving overtreden, weet Tweakers.net. Ze gebruiken met name hun afluisterbevoegdheid ‘niet proportioneel’. De CTIVD noemt dat eufemistisch ‘onregelmatigheden’ en stelt dat die praktijken noodzakelijk zijn.

Bovendien, zegt de commissievoorzitter Van Delden: “Wij kunnen natuurlijk niet alles zien, we zijn met zes à zeven mensen, maar 95 procent van wat de diensten doen weten wij ook. We praten ook met die mensen, wij kennen ze – hun insteek is dat ze het goed proberen te doen. Maar goed, soms gaan ze over de schreef; alles wat onrechtmatig is stellen we aan de kaak.”

De technologiewebsite Tweakers wijdt een aantal artikelen aan de zaak:
1 Inleiding: de Nederlandse geheime dienst wil alles weten
2. Nieuwe wetgeving
3. Zoeken naar de naald in de hooiberg
4. Zorgen en toezicht
5. Tot slot
Annotaties:
13-01-2014 06:49 | grosse pute
AIVD en MIVD bestellen NSA-achtig aftapsysteem dat nog illegaal is #zaplog
aanmelden / inloggen