Door community (initieel P.uncia), Op zat 17 dec 2011 15:52, 2 reacties, nieuws

Al 9 doden en bijna 300 gewonden bij rellen in CaïroBij de rellen gisteren en vandaag tussen soldaten en manifestanten voor het regeringsgebouw in de Egyptische hoofdstad Caïro zijn al zeker negen mensen om het leven gekomen. Dat heeft het ministerie van Gezondheid gezegd. Er vielen ook 299 gewonden. In Egypte is de tweede fase van de parlementsverkiezingen aan de gang. Net zoals in de eerste fase doen de islamistische partijen het zeer goed.

Bij de rellen is ook een islamitische geestelijke gedood. Tegenstanders van de militaire heerschappij in Egypte reageerden met ontzetting op de dood van sjeik Emad Effat. De geestelijke heeft voor Dar al-Ifta gewerkt en had zich de voorbij maanden bij de betogers aangesloten. Dar al-Ifta is een instantie die bevoegd is religieuze adviezen (fatwa's) uit te vaardigen.

De rellen braken gisterenochtend los nadat de regeringstroepen tientallen betogers verwijderd hadden uit hun kampplaats in de buurt van het Tahrirplein, vlak voor het regeringsgebouw. De betogers gooiden met stenen naar de militaire politie, die antwoordde met schoten in de lucht.

De ordetroepen hebben vanochtend de controle overgenomen, nadat het ook afgelopen nacht onrustig bleef. Volgens ooggetuigen bleef het vanochtend relatief rustig. Toch gooiden manifestanten in de loop van de ochtend sporadisch stenen en molotovcocktails naar de politie en de militairen.

Sinds eind november kamperen tientallen mensen voor de deuren van het regeringsgebouw om zo te verhinderen dat de nieuwe premier Kamal al-Ganzoeri het gebouw kan betreden. Voor de betogers is Al-Ganzoeri, die deel uitmaakte van de ploeg van voormalig president Hosni Moebarak, te nauw verbonden met het regime dat eerder dit jaar ten val kwam.
Annotaties:
| #171840 | 17-12-2011 15:58 | flavius
Moslim broederschap wint en er komt islamitisch bewind.Nu al is er in Cairo amper alcohol te krijgen.Zal het westen en Israel niet echt leuk vinden.
| #172015 | 18-12-2011 22:33 | Paul2
Nieuwe regime maakt zich geliefd
cairo%20dec17%20zoom.jpg
Het waren juist (jonge) vrouwen die de doorslag gaven en de huidige machthebbers aan de macht hielpen door Mubarak weg te jagen. Deze jonge vrouw kwam gekleed in haar zwarte abaya om te protesteren tegen de nieuwe macht, die volgens velen erg lijkt op de vorige. Juist in de Arabische wereld is dit ongehoord. Een vrouw blootstellen aan de blikken van iedereen. En dan die voet die gaat stampen...

http://www.welingelichtekringen.nl/17115-zo-mis-gaat-het-in-cairo.html
aanmelden / inloggen