Door Verrekijker, Op din 1 feb 2011 13:45, 9 reacties,    

Alternatieven voor internet

De Pirate Box. Wissel hiermee anoniem plannen uit om de absolute wereldheerschappij te veroveren.Internet is in veel opzichten een geweldig systeem. Het maakt het in principe mogelijk dat mensen overal ter wereld met elkaar kunnen communiceren en heeft het monopolie van de mainstream massamedia effectief doorbroken. Internet kent echter ook een aantal ernstige nadelen, reden waarom we ons zorgen maken. Zijn er alternatieven?

Lukt het op de een of andere manier de centrale infrastructuur van internet plat te leggen ? er zijn maar dertien centrale DNS-servers, bijvoorbeeld ? dan betekent dit een totale informatie-blackout.

Ook proberen overheden, waaronder de Europese Unie, Britse en de Amerikaanse, steeds meer greep op de inhoud van internet te krijgen, m.a.w. censuur.

Gelukkig blijken diverse visionairen zich deze vraag al te hebben gesteld en simpele tot ingewikkelder oplossingen te hebben bedacht voor de dag waarvan niemand hoopt dat deze ooit zal aanbreken: het einde van open internet of de komst van de politiestaat.

Een kort overzicht van de ideeën. Gebruik deze of bedenk andere. Kennen jullie nog meer manieren? Post ze hieronder, we zullen ze in dit artikel verwerken.

Internet is in veel opzichten een geweldig systeem. Het maakt het in principe mogelijk dat mensen overal ter wereld met elkaar kunnen communiceren en heeft het monopolie van de mainstream massamedia effectief doorbroken. Voor de komst van internet waren er alleen een handvol piratenzenders en -schepen waar de overheid fanatiek op joeg. Nu kan iedereen op zolder kritisch en grensverleggend nieuws publiceren.


De Pirate Box. Wissel hiermee anoniem plannen uit om de absolute wereldheerschappij te veroveren.


Internet kent echter ook een aantal ernstige nadelen, reden waarom we ons zorgen maken. Zijn er geen alternatieven?

Letterlijk alles wat je op internet doet is namelijk na te trekken door autoriteiten die vanzelfsprekend altijd het beste met de bevolking voor hebben (al begrijpt de bevolking dat niet altijd, dus is het voor hun bestwil nodig dat ze af en toe aan worden gepakt, in het algemeen belang).

Verder zorgt internet voor een lagere redundantie. Internet op zich is zeer redundant – het systeem is immers door het Amerikaanse leger ontworpen om de vernietiging van centrale servers te overleven – maar vrijwel alle communicatie loopt nu via internet – zelfs in toenemende mate het telefoonverkeer. Lukt het op de een of andere manier de centrale infrastructuur van internet plat te leggen – er zijn maar dertien centrale DNS-servers, bijvoorbeeld – dan betekent dit een totale informatie-blackout. De meeste mensen zullen zelfs geen televisie meer kunnen ontvangen omdat tv-signalen in toenemende mate via internet worden verspreid. Alleen ouderwetse AM- en FM-radio’s en satelliet-TV zal nog werken. Mogelijk.


Ook proberen overheden, waaronder de Europese Unie, Britse en de Amerikaanse, steeds meer greep op de inhoud van internet te krijgen, m.a.w. censuur.


Simpel maar geniaal: een USB-stick inmetselen in de muur en klaar is uw anonieme data-wissel.

Simpel maar geniaal: een USB-stick inmetselen in de muur en klaar is uw anonieme data-wissel.Gelukkig blijken diverse visionairen zich deze vraag al te hebben gesteld en simpele tot ingewikkelder oplossingen te hebben bedacht voor de dag waarvan niemand hoopt dat deze ooit zal aanbreken: het einde van open internet of de komst van de politiestaat. Een kort overzicht van de ideeën. Gebruik deze of bedenk andere. Kennen jullie nog meer manieren? Post ze hieronder, we zuillen ze in dit artikel verwerken.


Dead drops

De dead drop of anonieme brievenbus staat toe boodschappen en voorwerpen uit te wisselen zonder dat twee mensen elkaar hoeven te ontmoeten. Deze klassieker uit de Koude Oorlog, heeft van New Yorker Aram Bartholl een nieuw jasje gekregen. Een USB-stick wordt ingemetseld in een muur of andere stabiele publiek bereikbare plaats. Hierop kunnen gegevens worden geplaatst die anoniem gedeeld kunnen worden. Gebruik bij voorkeur tekstbestanden (.txt). In bijvoorbeeld Microsoft Word-bestanden wordt allerlei informatie over de gebruiker meegestuurd.Pirate Box

Kunstenaar David Darts, ook uit de Big Apple, bedacht de Pirate Box, een WiFi router zonder internet. Het apparaatje bestaat uit een Linux servertje met een webhost. Het gebruik is simpel. Zodra je binnen bereik bent van het draadloze netwerk, kan je verbinding leggen en bestanden uploaden of downloaden. Het apparaat is voor onder de honderd euro zelf te bouwen en werkt onder de open-source FLOSS software.


Netsukuku

De Italiaanse wiskundige Andrea Lo Pumo bedacht Netsukuku, een alternatief voor internet dat ontstaat door wifi-routers aan elkaar te knopen. De gebruiker hoeft alleen de software te installeren op zijn laptop of pc. Netsukuku is op dit moment nog volop in ontwikkeling, nog geen enkele stad is uitgerust met een werkend systeem. Netsukuku is een geheel plat netwerk: er zijn geen centrale servers en er is geen internetprovider nodig. Dit kan door een fractale opbouw van netwerken: een eindnode kan uitgroeien tot een centrale hub indien nodig. De maximale werkgeheugenbelasting is in het ergste geval 350 kilobyte (een duizendste van het gemiddelde computergeheugen). Nog beter nieuws is dat datapakketjes niet op een bepaalde computer zijn te traceren. Kortom: sommige Italiaanse politici en een bepaalde zeer sympathieke mevrouw zullen hier niet blij mee zijn. Helaas is er nog steeds geen werkende versie die uitgerold kan worden, maar Lo Pumo is druk aan het werk.Annotaties:
| #125594 | 01-02-2011 14:27 | tegengas
usb stick ingemetseld in de muur.

Wat veelzeggend, maak er een monument van.
tegengas's avatar
| #125598 | 01-02-2011 14:34 | wingload
WiFi aan elkaar knopen heeft z'n bijwerkingen. Het is namelijk ongezonde straling. De Univ. Wageningen toonde laatst aan dat planten te lijden hebben onder draadloos internet. (Verder genoeg info op Sandalfon)
Ik hoop zelf tegen die tijd telepathische vermogens te hebben.
wingload's avatar
| #125601 | 01-02-2011 15:14 | Patman
Wat is er mis met een sneakernet?
Patman's avatar
| #125611 | 01-02-2011 16:30 | Patman
Je bent de meest realistische trouwens vergeten: Wifi direct, ofwel peer-2-peer verbindingen.

http://www.computerworld.com/s/article/9192658/Wi_Fi_Direct_provides_P2P_wireless_sans_hot_spots_
Patman's avatar
| #125616 | 01-02-2011 17:59 | Make_over
7.38pm:CloseLink to this update: http://www.guardian.co.uk/world/2011/jan/29/egypt-protests-government-live-blog#block-54#block-54 Vodafone says mobile phone services started to resume across Cairo today, after being shut down yesterday.

"We would like to make it clear that the authorities in Egypt have the technical capability to close our network, and if they had done so it would have taken much longer to restore services to our customers," a Vodafone spokesman said.

"It has been clear to us that there were no legal or practical options open to Vodafone or any of the mobile operators in Egypt but to comply with the demands of the authorities," he added.http://www.guardian.co.uk/world/2011/jan/29/egypt-protests-government-live-blog#block-54
Make_over's avatar
| #125669 | 02-02-2011 13:33 | merethan
Haha, cool idee. Niet nieuw, maar toch. Dit kon namelijk al een tijdje met laptops die wifi ad-hoc capable chips hebben. Gewoon ad-hoc netwerkje opzetten en ftp'en maar. Nu zit er een leuk doosje en een makkelijke webinterface omheen.
merethan's avatar
| #125679 | 02-02-2011 16:24 | Verrekijker
@Patman
Een sneakernet is te langzaam en bovendien te traceren. Kortom: vergeleken met zelfs de dead drop niet zo'n goede oplossing, imho.
Verrekijker's avatar
| #125680 | 02-02-2011 16:29 | Patman
Onderschat ook nooit de bandbreedte van een bestelbus vol met DVD's en tapes ;)
Patman's avatar
| #125687 | 02-02-2011 17:17 | Anders
wat te denken van een ouderwetse postduif ?
Anders's avatar
aanmelden / inloggen