Door community (initieel Appie), Op maa 19 aug 2013 21:01, 7 reacties, nieuws

Alzheimer door koperophoping?


Ophoping van koperionen zou wel eens de échte oorzaak van de ziekte van Alzheimer kunnen zijn. Die ionen beïnvloeden namelijk de werking van de bloed/hersenbarrière, schrijven Amerikaanse onderzoekers op de website van PNAS.

Het is niet voor het eerst dat koper en alzheimer met elkaar in verband worden gebracht. Maar tot nu toe bleef het bij waarnemingen.

Rashid Deane en collega’s van de University of Rochester denken nu te weten wat er gebeurt. Ze losten 0,13 mg/l koper (in de vorm van kopersulfaat) op in het drinkwater van labmuizen. Dat is 52 keer zo veel dan ze normaal krijgen maar slechts eentiende van wat volgens de Amerikaanse EPA-milieurichtlijnen nog aanvaardbaar is.

De koperionen bleken zich vooral op te hopen in de haarvaatjes in de hersenen, en niet in het hersenweefsel dat daar omheen zit. Daar veroorzaken ze oxidatieve stress: Cu2+ reageert met diverse elektronendonoren tot Cu+, dat vervolgens weer met waterstofperoxide reageert tot hydroxylradicalen. In de praktijk lijkt vooral het eiwit LRP1 (low-density lipoprotein receptor-related protein 1) hierdoor te worden aangetast: het raakt beschadigd en wordt vervolgens afgebroken.

En laat LRP1 nu net het transporteiwit zijn dat het afvalproduct amyloïde bèta via de wand van de haarvaatjes de hersenen uit moet loodsen. Gevolg: die amyloïde bèta blijft in de hersenen hangen en veroorzaakt uiteindelijk de van alzheimer bekende plaques.

De onderzoekers hebben aanwijzingen dat het nog veel erger misgaat wanneer de haarvaatjes het uiteindelijk begeven en het koper toelaten tot de rest van het hersenweefsel. Dan lijken de ionen namelijk zowel de productie als de klontering van het amyloïde-eiwit te bevorderen, wat het ziekteproces flink versnelt.

Het probleem is uiteraard dat een levend organisme niet helemaal zonder koper kan. Het is een essentieel sporenelement dat in het actieve deel van heel wat eiwitten zit verwerkt. Maar het onderzoek doet vermoeden dat het verschil tussen de minimale dosis en het maximum waarbij je op de lange termijn geen problemen krijgt, heel wat kleiner is dan EPA tot nu toe dacht.

bron: University of Rochester
Annotaties:
21-09-2013 18:05 | my website
Alzheimer door koperophoping? #zaplog
| #205327 | 20-08-2013 07:10 | tempus omnia revelat
De meeste mensen die in het Westen leven hebben een chronisch tekort aan zink, selenium en magnesium. Laat nu zink en koper elkaars concurrenten zijn in het lichaam. Door genoeg (niet te veel) zink in te nemen kan een eventueel te veel aan koper terugdringen.

http://www.vitamine-info.nl/alle-vitamines-en-mineralen-op-een-rij/koper/
tempus omnia revelat's avatar
| #205329 | 20-08-2013 08:09 | Don Qiujote
Waar kan ik zink eten dan?
Don Qiujote's avatar
Waar kan ik zink eten dan?

Op de bodem van het kanaal!
Johan Alphons (Independent, spaceship Earth)'s avatar
| #205343 | 20-08-2013 16:52 | tempus omnia revelat
Jeetje Don Qiujote en Johan. Ik dacht dat er op zaplog iets betere opmerkingen werden geplaatst. Valt me dat tegen zeg. Maar vooruit. Hier heb je wat informatie.

http://vitamine-supplementen.pilliewillie.nl/voedingssupplementen/zink-selenium.1.php

Ik kan je ook nog andere links toezenden, maar dan maak ik reclame. Ik zou zeggen: zoek zelf het internet af. Succes.

O ja.., Magnesium is goed voor je hersenen. Misschien iets voor jullie?
tempus omnia revelat's avatar
| #205345 | 20-08-2013 18:23 | Paul2
O ja.., Magnesium is goed voor je hersenen. Misschien iets voor jullie?

LOL

http://www.robkalmeijer.nl/voedingsleer/nutrienten/mineralen/zink.htm

http://www.acu-cell.com/znk.html

Gek genoeg vallen alle zinksupplementen bij mij verkeerd , terwijl dezelfde hoeveelheid in een multi geen enkel probleem geeft.Teveel zink is overigens ook weer niet goed .10 mg doet bij al heel aardig.
| #205348 | 20-08-2013 18:52 | ouwe knar
Koper en zink moeten met elkaar in balans zijn. Alle twee zijn nodig.
Koper kan net zoals zink in een te hoge dosering giftig zijn.

Wat ook oxidatieve stress veroorzaakt en stapelt is bijvoorbeeld ijzer. Is kwik. Kwik en STRALING tasten de bloed hersenbarière aan. Waardoor allerlei schadelijke stoffen zonder enig probleem naar de hersenen door kunnen fietsen.

Preventief doorlichten, hersenscans, vliegveld toestanden, wifi, atoomproeven, verarmd uranium....hebben we helemaal geen overmaat aan koper meer nodig.
ouwe knar's avatar
| #205462 | 22-08-2013 22:51 | ouwe knar
Doh, kijk nog meer mensen die te veel ijzer aanstippen:

UCLA study suggests iron is at core of Alzheimer's disease
http://www.eurekalert.org/pub_releases/2013-08/uoc--uss082013.php
Hysterectomy and Brain Health
http://www.hormonesmatter.com/hysterectomy-and-brain-health/
ouwe knar's avatar
aanmelden / inloggen