Door community (initieel Antares), Op zon 22 maa 2015 09:20, 1 reacties,    

Amerikaanse congresleden bezorgd over effect van gentech op vlinders52 leden van het Amerikaanse congres hebben een brief gestuurd naar de president om aandacht te vragen voor het uitsterven van de monarchvlinder.

De monarchvlinder, die ieder jaar van Mexico naar Noord-Amerika trekt, kan niet overleven zonder de zijdeplant, een plant die in de VS snel aan het verdwijnen is, dankzij het toenemende gebruik van glyphosaat wat weer het gevolg is van het toenemende gebruik van genetisch gemanipuleerde gewassen. Sinds 1990 is het aantal monarchvlinders gedecimeerd. Deze vlinders moeten voor hun jaarlijkse tocht de Amerikaanse 'farmbelt' doorkruisen, een gebied waar Monsanto en Syngenta het voor het zeggen hebben en waar ze van de zijdeplant afhankelijk zijn om zich te kunnen voortplanten.

1992: 20 miljoen pond glyphosaat
2011: >250 miljoen pond glyphosaat


De congresleden willen dat de monarchvlinder als bedreigde diersoort wordt erkend.

Hoewel er door onder andere boeren pogingen worden ondernomen om de zijdeplant te redden, zal volgens GMWatch niets minder dan het uitfaseren van pesticide-resistente gewassen de monarchvlinder kunnen redden.
Annotaties:
| #231308 | 22-03-2015 23:31 | Matt
Monsanto: maakt meer kapot dan je lief is
Matt's avatar
aanmelden / inloggen