Door community (initieel Appie), Op zon 15 mei 2016 13:39, 3 reacties, nieuws

Amerikaanse imkers verliezen helft van hun bijen


Onderzoek in opdracht van het Amerikaanse ministerie van Landbouw toont aan dat 44 procent van de bijen het afgelopen jaar is gesneuveld. Dat dit patroon zich voor de tweede keer herhaalt vinden experts “ronduit alarmerend”.

Amerikaanse imkers hebben tussen april 2015 en april 2016 iets meer dan 44 procent van hun bijen verloren. Zowel de verliezen tijdens de winter als die tijdens de zomer namen toe ten opzichte van het jaar daarvoor.

Het is nu al het tweede jaar op rij dat de verliezen tijdens de zomer de concurrentie kunnen aangaan met die van de winter.

Bijen op hun best

Het onderzoek naar de status van de bij wordt in de Verenigde Staten jaarlijks gedaan bij zowel commerciële als kleinschalige bijenhouders. Bedoeling is om de gezondheid en de overlevingscijfers van de Amerikaanse bijenkolonies in kaart te brengen.

"Het is het tweede jaar op rij dat we hoge verliezen optekenen tijdens de zomer en dat is voldoende reden tot bezorgdheid", zegt Dennis Van Engelsdorp van de Universiteit van Maryland en projectleider van het Bee Informed Partnership, een van de drijvende krachten achter het jaarlijkse onderzoek.

"Bepaalde verliezen tijdens de winter zijn te verwachten en ook normaal. Het feit dat er ook tijdens de zomer zoveel bijen sneuvelen, een moment waarop ze normalerwijze op hun best zouden moeten zijn, is ronduit alarmerend."

Lees verder op DeMorgen
Annotaties:
| #250996 | 16-05-2016 07:46 | Nico de Geit
Er zit weer een nest aardhommels in mijn spouwmuur. Wespen, bijen, hommels, ze staan dicht bij elkaar. De honingbij is een (kapot)gefokt dier waarbij de honingopbrengst eeuwen centraal stond.

Als het slecht gaat met honingbijen, kijk dan meteen hoe het gaat met hun zusjes, de hommels en de wespen. Gaat het daar wel goed mee dan zit het probleem misschien bij de honingbij zelf.
Nico de Geit's avatar
| #250997 | 16-05-2016 07:51 | Ness
Ik laat achter altijd een woud springbalsemienen staan voor steekbeesten. Eén hele kleine soort zie ik niet meer. Weinig wespen. weinig bijen. Wel wat hommels. En vrij veel vlinders in de zomer. En een nestje koolmeestjes lol
Ness's avatar
| #251001 | 16-05-2016 09:03 | Nico de Geit
Met de mieren - familie van de wespen - gaat het uitstekend.

Ik ben niet verbaasd dat insecten massaal doodgaan als je hele velden onder spuit met insecticide of als het oppervlaktewater is vervuild met een of ander insecticide. Vooral als dat insecticide niet afbreekt.

Maar ik woon op een heuvel. Oppervlaktewater is hier niet, alleen regenwater dat alles schoon wast. Geen landbouw hier. Om contact te maken met vergif moeten de beestjes ver vliegen. Meestal gaan de beestjes niet verder dan - hooguit - een paar honderd meter van hun nest.
Nico de Geit's avatar
aanmelden / inloggen