Door Unbeliever, Op vri 14 jan 2011 20:22, 0 reacties,    

Amerikaanse justitie smoezelig voor Afghanen

Afghaanse burgers die zijn weggerukt uit hun land van herkomst en opgesloten op beschuldiging van terrorisme staan nu voor de Amerikaanse rechtbanken. Zonder officieel uitleveringsverdrag, overtreedt de VS mogelijk het internationale recht.

Mohammed Jawad is de held van Kabul, maar ook het symbool van de Amerikaanse onrechtvaardigheid.

Hij was pas 12 toen hij gevangen werd genomen en opgesloten in Guantanamo. Zeven jaar later werd hij onschuldig bevonden en vrijgelaten, maar de schade was al gedaan.

"Hij is bang", zegt Afghaanse journalist Karim Sharifi. "Hij kan met niemand praten. Hij wil alleen maar slapen en hij wil alleen zijn. "

Karim Sharifi was een van de weinige journalisten die met Jawad mocht spreken. Maar nu wordt Jawad volgens zijn advocaten bedreigd: "niet met journalisten praten of we sturen je terug."

Afghaanse autoriteiten zeggen dat ze genoeg hebben van de Amerikaanse intimidatie.

"Voor onze nieuwe regering en de goedkeuring van de grondwet zes jaar geleden, was het aanvaardbaar dat de Amerikaanse troepen Afghanen naar Guantanamo stuurden, maar nu niet meer", aldus Nasrullah Stanakzai, hoogleraar in de rechtsgeleerdheid en justitieel adviseur van de president.

Eigenlijk, volgens de wet, moet het altijd "no way" zijn, omdat er nooit een uitleveringsverdrag tussen Afghanistan en de VS is geweest, toen niet en nu niet.

Annotaties:
aanmelden / inloggen