Door community (initieel Appie), Op woe 22 okt 2014 19:39, 3 reacties, nieuws

Amerikaanse overheid vertrouwt veiligheid eigen viruslabs niet meer


De Amerikaanse federale overheid betaalt voorlopig niet meer mee aan onderzoek naar het gevaarlijker maken van griep- en andere virussen. Gezien de veiligheidscultuur bij sommige labs ist het gewoon te link, suggereert de afdeling wetenschapsbeleid van het Witte Huis.

Zulk 'gain-of-function’-onderzoek dient vooral om te voorspellen voor welke natuurlijke mutaties in die virussen je serieus moet uitkijken. Het is al langer omstreden. Berucht is de muur waar de Rotterdamse viroloog Ron Fouchier drie jaar geleden tegenop liep toen hij wilde publiceren hoe gemakkelijk de H5N1-vogelgriep kan muteren naar een variant die zich via de lucht verspreidt van mens op mens. Gevreesd werd dat terroristen met die kennis hun voordeel zouden doen.

Tot nu toe bestond een zekere consensus dat het onderzoek wel moest worden voortgezet, om te voorkomen dat de mensheid door die natuurlijke mutaties wordt verrast.

Maar een reeks veiligheidsincidenten bij federale laboratoria heeft de Amerikanen aan het twijfelen gebracht. Vogelgriepvirusstammen werden door elkaar gehaald, laboranten werden nog nét niet het slachtoffer van onvoldoende geïnactiveerde antraxbacteriën, en er bleken pokkenvirussen rond te slingeren in een onbeveiligd lab.

Als dát allemaal kan moet je ook niet gek opkijken wanneer een zwaar beveiligd lab zo’n opgevoerd virus gewoon laat ontsnappen, zo luidt ongeveer de boodschap. De mogelijke gevolgen van zo’n foutje zijn door Stephen King al eens treffend beschreven.

Het Witte Huis wil nu eerst een gedegen analyse laten uitvoeren van de risico’s en de baten, in nauw overleg met het life sciences-wereldje. Binnen een jaar moet dat uitmonden in een federaal gain-of-functionbeleid. Daarna zou de geldkraan weer open moeten gaan, tenzij de conclusie luidt dat het écht te link is.

bron: whitehouse.gov
Annotaties:
| #222150 | 22-10-2014 21:37 | Nico de Geit
Overal word je bang gemaakt voor Het Virus, maar ik geloof er niet in. Ze zoeken het maar uit met hun nep-virus. Straks krijg je nog een boete als je er niet in gelooft.
Nico de Geit's avatar
| #222152 | 22-10-2014 21:48 | ffloor
En daar sluit ik me helemaal bij aan. Het was die viroloog Osterhaus die zich in een chineese kippenren ophield om voor de televisie te demonstreren waar of hij naar op zoek was - en ik het héle televisiebeeld afgezocht waar of die luchtdichte stikstofketel met bijbehorende stikstofcilinders dan wel uithing want allèèn op deze manier kùnnen alle huidige virusexplosies als hpv, aids, zwijnenvirus, hongkong, vogelgriep in een ketel zijn gemaakt.
Dit, omreden dat ze allemaal tot het rna-type behoren - en zoiets als 'De Vrije Natuur', dus incl. chineese kippenrennen: is heus niet in het bezit van stikstofketels! Amen.
| #222154 | 22-10-2014 22:22 | ffloor
Geen ma-type maar r.n.a.
Overigens herinner ik me Hongkong in 1956 nog wel want 2 lokalen van onze basisschool worden gevorderd tot rouwkamer.
Ook toen was er al grote paniek om het alleréérste r n a -virus dat achteraf uit de fietsenstalling van een klein Sovjetlaboratoriumpje was ontsnapt uit de vuilnisbak - maar vòòr de Sovjet-Unie dat wilde toegeven had de WHO eind jaren '60er nog gedreigd om de uitbraak aan de "Koude Oorlog" te zullen toeschrijven.
(bron: artsencongres te A'dam en beschreven in Bres)
Wat ik me van dat allereerste r n a -virus nog in toenmalige kranten herinner is dat de oorzaak aan MARS werd toegeschreven - journalisten zagen er een oorlogsplaneet in - maar dokters beheersten de Engelse taal en dus: Military Advanced Radiologic Systems - mààr: dát mocht dus in gèèn geval de krant in!!! Onee...

En eind '90 kwamen twee schandalen los:
* De veteranenziekte "Golfsyndroom" bleek afkomstig te zijn van Aids type-8 maar daar was nooit op getest. Merkwaardig detail: dat nieuwe type Aids bleek in hetzelfde laboratorium te zijn "ontworpen" alwaar óók testen van de vorige 7 Aidsvirussen werden ontworpen en gemaakt - van een 8e type hadden de in hetzelfde gebouw zetelende geleerden nog nòòit van gehoord.

* De ziekte van Lyme blijkt te zijn ontwikkeld in het laboratorium op Long Islands: een eiland voor de stad New-York, onder leiding van een voormalige Nazi-arts die daar nu directeur is.
Het verhaal is oa. ook gepubliceerd door AT&T;en is nooit teruggetrokken.
Lyme is een héél vreemd beestje: een bacterie die zich ontwikkeld uit een virus, zich ontwikkeld uit een viroïde, zich ontwikkeld uit een schimmelspore, en die zich verstopt in bindweefsel - met als gevolg: 100% onbehandelbaar.
Tweede gevolg: Lyme-patiënten plegen massaal zelfmoord, de meesten door zich voor een trein te werpen.

Goed artikel ditte, en ik mag hopen dat de politiek nog eindelijk aan deze misdaden, incl. xtc en vaccins nog een eind aan weet te breien - als je het slechts tot bachelor in de economie geschopt hebt ben je tegenwoordig als Kamerlid meer een onnozele hals.
En zelfs wie een artsenbul in bezit heeft en in USA een eigen praktijk denkt op te starten: wordt van hem wél verwacht dat hij zijn volledige artsenstudie maar overnieuw gaat overdoen...!
Ook al een veeg teken. (bron prof.Smalhout)
aanmelden / inloggen