Door community (initieel Best Well), Op don 5 okt 2017 11:34, 3 reacties, nieuws

Anne Faber een verstandige vrouw van 25 op de fiets vlak voor donkerAnne Faber een verstandige vrouw van 25 op de fiets vlak voor donker en slecht weer


Welke verstandige vrouw van 25 besluit nu op haar opoefiets een stevig stuk te gaan fietsen, terwijl de avond bijna valt er slecht weer voorspeld is? Had Anne Faber geen appje waarop dat soort meldingen binnen komen? Las zij het nieuws niet? Ze maakte nog een selfie voor haar vriend. Heeft die niet gereageerd met de vraag wat ze van plan was te gaan doen? Waarom horen we niets van Anne’s vriend of ouders, maar is er nu een oom die als spreekbuis fungeert door in de Telegraaf een oproep te doen? Wat deed Anne besluiten om een rondje ANWB-route te gaan fietsen?

Natuurlijk willen we allemaal maar wat graag meegezogen worden in de volgende speurtocht, maar juist dat feit zou ons moeten alarmeren. Steeds als er een landelijke media hype gecreëerd wordt rondom een vermissing, gaat dat gepaard met een hoop toevallige bijkomstige aandacht voor de toepassing van aftaptechnieken en dergelijke. Het volk verliest zich in het mysterie en is geneigd te vergeten de belangrijkste vragen te stellen. Natuurlijk is het de vraag waar Anne is, maar vergeet niet de vragen te stellen die psychologisch inzicht geven in het aangaan van de onlogische fietstocht.

Welke vragen zouden er bijvoorbeeld gesteld kunnen worden door serieuze media?

Stapte Anne wel vaker vrijdagmiddag op de fiets om ANWB fietsroute te gaan nemen door weer en wind en vlak voor het donker?
Hoe was haar relatie met haar vriend?
Waar was haar vriend op dat moment?
Met wie heeft zij voor haar vermissing contact gehad?
Enzovoort
Ook deze vragen wekken trouwens vanzelf de behoefte aan inzicht in informatie uit technische middelen op. Of is dat de bedoeling misschien ook? Vragen als: Wat waren haar social media contacten? Met wie had ze allemaal contact vlak voor de vermissing? Wat werd er besproken? Had ze een stiekeme date? Wie was er mogelijk bij haar volgens de peilhistorie van haar telefoon?

De Anne Faber puzzeltocht is de zoveelste in rij. Eerder hadden we al een keer die van Anass Aouragh, Jeroen Denis en zijn twee zoontjes, Romy en Savannah en waarschijnlijk vergeet ik er nog een paar. Bij groots opgetuigde en door de media gehypte vermissingen was er tot nu toe meestal sprake van een tragisch einde. Duik je er echter goed in, dan lijkt niet uit te sluiten dat er mogelijk sprake is van in scene gezette verhalen ter promotie van de toepassing van technische middelen. Real time Big Data van social media gedrag maakt het mogelijk de reactie van mensen op dergelijke vermissingszaken te meten. Zo kan in kaart worden gebracht wat de reactie onder het volk is en hoe snel of makkelijk het volk een beeld dat door de media neergezet wordt, accepteert als waarheid. Maar bovenal, roepen dergelijke vermissingen om snellere en meer accurate toepassing van technische middelen als het uitpeilen van telefoons.

Wat schetste de verbazing toen de Telegraaf vanmorgen een vermeende oproep van de familie verwoorde. Niet alleen bleek dat de familie het leger in willen zetten, maar ook dat telefoons massaal via de AIVD uitgepeild worden om de zaak op te lossen. Quote:

De familie wil ook dat de politie veel gerichter zoekt naar daders, bijvoorbeeld door het op grote schaal uitpeilen van gsm-verkeer in de omgeving waar Anne het laatst is gezien of op delen van haar fietsroute.

Dit in combinatie met eventuele camerabeelden kan duidelijkheid verschaffen of ze misschien werd gevolgd.

Dit soort grootschalig uitpeilen van mobiele telefoons is technisch mogelijk, zeker met behulp van specialisten van de AIVD. Deze inlichtingendienst heeft specialisten in dienst die tot veel in staat zijn en in dit soort gevallen zeker hulp zouden kunnen bieden.Natuurlijk had de politie voordat de aftapwet (of ‘sleepwet’) er door was, al de mogelijkheid om bij vermissingszaken een telefoon uit te peilen. Dat moest dan even goedgekeurd worden door de officier van justitie, maar die deed daar heus geen uren over. Ook in het geval van Anne, had dus meteen actie ondernomen kunnen worden. Op de dag van de vermissing (of op zijn minst de volgende ochtend) had, op basis van dat telefoonspoor, direct een helikopter met FLIR camera (een warmte zoekende camera die zelfs als iemand gedood is nog temperatuurverschillen kan zien) de lucht in gemoeten en had een hele ploeg speurhonden op pad kunnen zijn gestuurd. Zo had de exacte route van Anne helemaal nagelopen kunnen worden. Dit is niet gebeurd en juist deze nalatigheid is te opmerkelijk voor woorden.

Het lijkt er sterk op dat het volk bespeeld wordt met een vermissingszaak rondom Anne Faber, die de technische mogelijkheden van de ‘sleepwet’ in een positief daglicht moeten plaatsen. De telefoons van iedereen in de buurt van de ANWB fietsroute moeten met terugwerkende kracht uitgepeild worden. Dan kan er uit de Big Data (inclusief afgetapte camerabeelden en geluid van smartphones e.d.) misschien een connectie met Anne gevonden worden; zo is vermoedelijk het standpunt. En zo krijgt de ‘sleepwet’ misschien toch nog een positief imago. “Goed dat er een sleepwet is!“

Het feit dat Anne Faber bij theaterproductiebedrijf Het Huis in Utrecht werkt, laten we maar even buiten beschouwing. We gaan er nu eens een keer niet vanuit dat we met een actrice te maken hebben die misschien een nieuwe identiteit krijgt om lekker op Waikiki beach te kunnen gaan chillen na een plastisch chirurgische remake. Dat is weer zo complotterig en ronduit schandalig richting de familie en vrienden enzo. We gaan er vanuit dat we met een serieuze vermissingszaak te maken hebben en met serieus familiedrama. Het is alleen wel een beetje raar dat we vriend en ouders niet horen en raar dat we een oproep voor sleepwet-achtige maatregelen zien.

Hoewel de toezender van de emails uit mijn vorige artikel suggereerde dat het dit keer mogelijk zou gaan om ‘Problem, Reaction, Solution‘ richting meer cameratoezicht in bosrijke- en buitengebieden, kun je je ook afvragen of we niet zoet gehouden worden met de volgende hoax om de toepassing van de ‘sleepwet’ in een positief jasje te steken. Want als bij een zaak zoals die van Romy en Savannah de begrafenissen verdacht (en veel te snel waren) en de verhalen rondom de verdachten rammelen, kunnen we niet uitsluiten dat media en politie in staat zijn om zelfs iemands dood in scene te zetten als dat een hoger doel dient. We kunnen niet uitsluiten dat het volk met list en bedrog bespeeld wordt om wetgeving door te drukken.

Het gaat velen te ver dat we middels hoaxes door zowel media als politie, justitie en politiek in het ootje genomen kunnen worden via grootschalig opgetuigd acteerwerk. Dat is simpelweg onmogelijk, zo is de gedachte, omdat daarvoor heel veel mensen zouden moeten liegen en toneelspelen. En dat mensen daartoe instaat zijn, verwachten we niet, omdat we het zelf niet zouden kunnen. Maar als je miljoenen neuzen in een bepaalde richting wilt krijgen en privacyschending wilt laten omarmen door de massa, moet je zorgen dat ze eerst in de modus komen waarin ze die privacyschending (die ieder weldenkend mens normaal zou afwijzen) omarmen.

Wat heb je daarvoor nodig? Een probleem dat ze zo raakt, waardoor ze geëmotioneerd en in shock roepen om de maatregel die jij al op de plank had liggen. Dat spelletje is de stelregel ‘Problem, Reaction, Solution‘. De enige manier om te realiseren dat mensen het niet erg vinden dat hun telefoon of pc gehackt mag worden en dat alles real time afgetapt mag worden door politie, justitie en AIVD, is door ze bang te maken voor terreur of door ze het gevoel te geven dat er levens mee gered kunnen worden. Zou het kunnen dat u en ik het gevoel nu moeten krijgen dat Anne’s leven gered kan worden door toepassing van de ‘sleepwet’? Zou het kunnen dat we zo hoop houden dat Anne misschien snel terug gevonden kan worden? Zou het kunnen dat we weer met een Machiavelli zaak te maken hebben? Machiavelli? Wie? Hè, nee, bah, complotdenken, dat is iets voor idioten!
Annotaties:
| #260881 | 05-10-2017 19:47 | Nico de Geit
Die jonge vrouw die na het uitgaan dood werd aangetroffen was niet verkracht en vermoord door een asielzoeker. Het was een taxibusje dat haar had geraakt. Familie en vrienden vroegen zich wel af hoe het kon dat ze op een heel andere plek terecht was gekomen.

En dan Anne Faber. Een verkeerde asielzoeker met slechte plannen tegen gekomen? Uitgesloten. Zoiets gebeurt misschien in Zweden, niet in Nederland. Er wordt vast een logische verklaring gevonden.

Gelukkig hebben we in Nederland een uiterst betrouwbare politie en Justitie. Die verzinnen niet zomaar iets omdat het politiek beter uit komt. En verder hebben we natuurlijk de uiterst betrouwbare massamedia, zoals het NOS-journaal en de NPO.
Nico de Geit's avatar
| #260882 | 06-10-2017 00:06 | G.B. Wolf
Ruik ik hier cynisme?
G.B. Wolf's avatar
| #260888 | 06-10-2017 07:27 | Nico de Geit
Extreem rechts in de kaart spelen is niet gewenst. De overheid gaat daar ver in omdat de uitgezette koers - de volledige omvolking - nu eenmaal doorgang moet vinden.

Het zou me niets verbazen als een blanke man opnieuw de dader rol krijgt toebedeeld.
Nico de Geit's avatar
aanmelden / inloggen