Door P.uncia, Op woe 9 jan 2013 18:35, 3 reacties,    

Antibiotica: Om te doden of te genezenMisschien is er geen andere groep van geneesmiddelen die zoveel trouwe supporters en vurige tegenstanders heeft als antibiotica. Meningen lopen uiteen van: "Antibiotica kan alles genezen" naar "Alles behalve antibiotica". Artsen zouden zeggen dat beide uitspraken onwaar zijn.

Met de ontdekking en introductie in de medische praktijk van antibiotica werden stoffen van biologische herkomst, in staat tot het remmen van de groei van micro-organismen of hun dood veroorzakend, gezien als een revolutie in de geneeskunde. Fleming, een Engelsman die antibiotica ontdekte in 1928, heeft de omvang van zijn ontdekking niet begrepen. Synthese van penicilline maakte het mogelijk om vroegere dodelijke infectieziekten zoals longontsteking, tuberculose, roodvonk enz te behandelen.
Antibiotica werden volledig gewaardeerd tijdens de Tweede Wereldoorlog, toen de artsen levens van miljoenen gewonde soldaten begonnen te redden. Mensen stierven niet langer door wondinfecties.

Onnodig te zeggen dat antibiotica een geweldige hulp zijn voor artsen in de strijd voor het leven van patiënten. Verschillende generaties zijn opgegroeid met antibiotica, gewend aan het feit dat deze middelen helpen bij een eerste teken van ziekte. Patiënten begonnen met een veel voorkomende fout te maken bij het gebruik van antibiotica zonder recept of aanbeveling van artsen. Na een tijdje werden ze teleurgesteld in antibiotica. Patiënten klaagden dat het geneesmiddel, dat ooit een wondermiddel was, geen enkel effect meer had. Helaas begrepen weinig mensen dat het geen antibiotica zijn die een probleem vormen.

Antibiotica zijn een stof van natuurlijke of semisynthetische oorsprong die de dood van bacteriën en ziektekiemen veroorzaken. Naast pathogenen doden ze de natuurlijke microflora.

Normaal gesproken schrijven artsen antibiotica voor wanneer een patiënt de bevestigde aanwezigheid van een bacteriële infectie heeft. Dit is precies de reden waarom antibiotica niet gebruikt moet worden in het geval van een onbeduidende verkoudheid of een zere keel. Het geneesmiddel kan je mogelijk helpen je te ontdoen van de symptomen van de ziekte maar een banale verkoudheid, voor een tijdje onderdrukt, kan veranderen in een vervelende sinusitis, en een lichte hoest kan veranderen in slepende bronchitis. Antibiotica dienen te worden voorgeschreven door een arts en de dosering en doseringsinterval dienen strikt te worden opgevolgd. Anders kan het lichaam resistent worden tegen een antibioticum. De weerstand is een belangrijke oorzaak van de denkbeeldige "inefficiëntie" van antibiotica.

Bovendien kan onjuist gebruik van antibiotica tot verschillende bijwerkingen leiden. Zelfs bij gezonde mensen kunnen antibiotica leiden tot misselijkheid, een droge mond en last van de maag. Dit komt door het negatieve effect van antibiotica op de darmflora en mogelijke ontwikkeling van dysbiose, de geleidelijke vervanging van gewone leden van de intestinale microflora (bifidobacteriën en lactobacillen, enterococci enz.) met pathogenen. Aangezien bijna 80 procent van het immuunsysteem in de darmen"leeft", is het gemakkelijk voor te stellen wat de consequenties zijn.

Om de mogelijke schade van antibiotica te minimaliseren schrijven artsen vanaf de eerste dag probiotica voor ter ondersteuning van de darmflora die de immuniteit vergroten en het risico op verkoudheid en griep verminderen. De term "probiotica" (pro - voor, bios - leven) is het tegenovergestelde van "antibioticum". Experts benadrukken dat probiotica bijdragen aan de ontwikkeling van immunoglobuline eiwit dat een gunstig effect heeft op het immuunsysteem en zijn niet alleen belangrijk tijdens een antibioticumbehandeling maar ook in het proces van herstel van een ziekte.

Het belangrijkste om te onthouden dat antibiotica "zware artillerie" zijn en kunnen niet meer worden gebruikt dan één keer om de zes maanden, anders went het lichaam aan het medicijn en vereist krachtigere antibiotica met respectievelijk sterkere bijwerkingen. Langdurig gebruik van antibiotica kan het spijsverteringskanaal beschadigen en bijdragen aan de ontwikkeling van dysbiose. Het nemen van antibiotica zonder doktersadvies is onaanvaardbaar.

Door, Julia Kryveleva.
Annotaties:
| #194930 | 09-01-2013 22:43 | Nico de Geit
Ik was pas bij de tandarts, één kies is gevoelig na een nieuwe vulling die een maand terug gelegd werd. Mogelijk gaat de wortelpunt ontsteken, ik hoop het niet. Ik kreeg al wel vast een recept mee voor antibiotica.

Dat is nieuw voor mij. Vroeger kreeg je een recept voor pijnstillers. Het helpt waarschijnlijk allemaal niet.

Als er iets met de wortelpunt is zal de kaakchirurg er wel weer bij komen. Verdoven, incisie in het tandvlees, gaatje boren in de kaak, wortelkanaal van onderaf vullen, tandvlees hechten, klaar.
Nico de Geit's avatar
| #194942 | 10-01-2013 00:37 | ouwe knar
Doe maar harinkies met uitjes. Of anders zit er niets anders op dan ouderwetse levertraan ;)

Vitamine A (harinkies, eieren, roomboter, levertraan) is een vitamine waar ook de alternatieve pillie boeren met een grote boog omheen lopen.
Toch is vitamine A een van dè weerstand verhogende vitaminen naast C, Ook onmisbaar voor onder andere de botten en tanden.
Woeps, maar dat gaat de tandarts natuurlijk niemand vertellen.

Ow en nog maar eens: In worteltjes en zo, zit GEEN vitamine A. Het kost heel veel moeite om plantaardige pro-vitamine dinges om te zetten, als het al lukt. Kinderen, suikerzieken, mensen met een bepaalde genetische afwijking hebben botweg pech wat dat betreft.
ouwe knar's avatar
| #194992 | 10-01-2013 17:28 | Saljoet
Ik kreeg al wel vast een recept mee voor antibiotica.

Goh... had ik laatst ook, antibiotica maar niet gebruikt trouwens, ging vanzelf over.

Doe maar harinkies met uitjes.


Hier:
http://visserijnieuws.punt.nl/content/2013/01/30000-ton-Haring-spoelt-aan-op-IJsland
alvast de haring, uitjes bij de plaatselijke super.
Saljoet's avatar
aanmelden / inloggen