Door community (initieel Best Well), Op din 24 apr 2018 18:31, 2 reacties, nieuws

AOW-leeftijdsverhoging nooit gebaseerd op hoe Nederland functioneertDe verhoging van de pensioenleeftijd naar 67 is nooit gebaseerd op hoe mensen in de praktijk werken, maar op basis van bezuinigingen ten tijde van de economische crisis.
Dat zei Elsevier-journalist Syp Wynia in Haagse Lobby op NPO Radio 1.

“All die kabinetten, al die Kunduz-clubjes, hebben niet gelet op hoe een belangrijk deel van Nederland functioneert en dat je niet tot je 67e op een steiger kan staan”, aldus Wynia.

Volgens Wynia is het verhogen van de pensioenleeftijd gegaan op basis van toenmalig geldgebrek door toedoen van de economische crisis. Volkomen irrationeel, aldus Wynia: “Als het slecht gaat met de economie is het geen reden om levensverwachting mee te nemen

.”
Annotaties:
Gelukkig heb ik op 65.0 mijn pensioen verzekering ontvangen, en op 65,8 de AOW.
Ik spreek nu mensen die pre-pensioen hebben/hadden, die nu gewoon jaren niets meer krijgen.
Johan Alphons (Independent, spaceship Earth)'s avatar
| #263124 | 25-04-2018 17:43 | G.B. Wolf
Als ik heel eerlijk ben, moet ik wel toegeven, dat de AOW-leeftijd eigenlijk te vroeg is gesteld. Toen Drees de AOW invoerde, was die leeftijd nog niet vastgesteld. Hij stelde de vraag: "Hoe oud wordt Jan-met-de-Pet?" Gemiddeld 67, was (toen) het antwoord. "Dan mogen ze 2 jaar van hun pensioen genieten." Zo kwamen ze aan 65 jaar.

Inmiddels is de gemiddelde leeftijd, door allerlei verbeteringen in de maatschappij, arbeidsomstandigheden, medische zorg, etc. sterk verhoogd. Pa wordt nu 84 en ma wordt 88 jaar (gemiddeld).
Om die reden had ik niet veel moeite met die verhoging. Aan de andere kant, hadden ze dit al veel eerder kunnen doen, verzekeringsmaatschappijen zagen "dit probleem" begin jaren '80 al. Politiek denkt -in dit geval gelukkig- niet zo ver vooruit.

Wel sneu voor de jeugd: zij moeten langer doorwerken. Ook komt nu -ineens?- de discussie van 'zware beroepen' los. Die speelde eigenlijk al vanaf het begin van de AOW.
G.B. Wolf's avatar
aanmelden / inloggen