Door community (initieel Best Well), Op woe 27 dec 2017 15:52, 3 reacties, nieuws

Apple aangeklaagd voor de ‘trage IPhone’-truc..

Afgelopen september schreven we (HIER) over de manipulatieve ‘strategie’ van Apple, om gebruikers van oudere modellen IPhone-telefoons, dúsdanig te manipuleren, dat bezitters van deze mobiele smartphones zich gaan ergeren aan hun ‘oude, trage’ telefoon. En wel zódanig, dat het beslissingsproces om een nieuwe versie aan te schaffen, wordt gestimuleerd en dus de nieuwe-Apple-aankoopbeslissing sneller wordt genomen. En ja, de omzet die je binnenhaalt vandaag, daar hoef je dan als Appple, morgen minder je best voor te doen. Zó moeten de manipulatieve jojo’s bij Apple hebben bedacht.

In ons artikel van september jl. hebben we de data laten zien, op basis waarvan je kunt afleiden, dat veel mensen zich verwonderen over deze traagheid.Want met het op een rijtje zetten van zoekresultaten van Google, kun je zien hoeveel mensen hebben gezocht op de term ‘trage iPhone’ of soortgelijke termen. En ja hoor.. Precies vóór de introductie van een nieuw model iPhone, werden oude modellen traag. Wanneer je de conclusie gaat trekken, dat het tijdstip van deze zoekterm, ook het moment is, waarop mensen last hebben van dit euvel..! Kijk zelf:
En ja, dan is het nog maar een kleine stap naar het zoeken naar de bewijzen van de veroorzakers van deze traagheid, die dus kennelijk geen toeval maar is. Een traagheid die dus, zo blijkt nu, OPZETTELIJK is veroorzaakt en niet door nieuwe apps e.d., die een stuk snellere smartphones verlangen om soepel te functioneren. Nee, het is een manipulatieve truc van Apple, die jou als gebruiker kennelijk als melkkoe zien. Of nóg erger: als dombo waarmee je naar believen kunt sollen. Reden temeer zou je zeggen, om dit bedrijf vanaf nu links te laten liggen.. Deze ‘truc’ werkt -zo heeft Apple inmiddels moeten toegeven- al ongeveer een jaar voor de iPhone 6S en oudere modellen en sinds kort ook voor de iPhone 7..!Nu de rechtszaken.
Onder anderen ook businesszender RTLZ melden, dat is gebleken, dat Apple iPhones met een oudere batterij, al bijna een jaar langzamer worden gemaakt. En ja, dit gebeurt op afstand, want anders kunnen ze natuurlijk niet bij je iPhone.. En.. Dit verhaal is nu onlangs door Apple toegegeven.. (HIER). De truc bestaat eruit, dat de processorkracht van deze apparaten wordt terug ‘geschroefd’, wanneer het toestel een oudere, bijna lege of koude batterij heeft. En dan kan, bij telefoons met zo’n batterij, een piekbelasting in de processorkracht ervoor zorgen, dat de telefoon plotseling helemaal uitvalt. En ja, wij vinden dat je reinste manipulatie en in één woord onbeschoft. Afgezien van de juridische onjuistheid is het wéér de ethische en morele kant van het zakendoen, die hier weer het kind van de rekening zijn.

Natuurlijk zijn klanten van Apple heel boos, dat het bedrijf nu pas toegeeft dat het iPhones langzamer maakt. ken, zo meldt o.a. persbureau Reuters (HIER). In de aanstaande grote class-action-rechtszaken gaan slimme juristen voor honderden aanklagers tegelijk compensatie proberen te bewerkstelligen bij rechtbanken. Een schadeclaim kan dus in de vele honderden miljoenen US-dollars lopen; afgezien natuurlijk van de imago-schade die Apple hierdoor oploopt.

Een van die klachten van de aanklagers is, dat ze menen dat hun klanten nu nieuwe iPhones hebben gekocht, omdat de oude telefoons langzamer werden. Het was dus, achteraf gezien, beter geweest om het aankoopbedrag uit te sparen en bijvoorbeeld een nieuwe batterij aan te schaffen. Er is hier dus sprake -volgens de aanklagers- van misleiding en fraude.


Één aanklacht bij de rechtbank van San Francisco spreekt over defecte iPhone-batterijen, wanneer deze batterijen, niet zonder softwarematige aanpassing de telefoon probleemloos kunnen aandrijven. En natuurlijk, zo vinden deze aanklagers, dient dátgene wat defect is aan een product, gratis te worden vervangen. En het bedrijf (Apple) heeft dit probleem volgens de aanklacht willen maskeren. In totaal zijn er nu al zeker 8 rechtszaken tegen Apple aangespannen. In sommige zaken willen de aanklagers een schadevergoeding, in anderen een gratis nieuwe batterij en in weer andere zaken is de eis dat Apple zijn iPhones in het vervolg niet meer langzamer maakt.

Maar natuurlijk gaat het niet over deze 8 zaken, maar over de honderden miljoenen gebruikers wereldwijd, die feitelijk ALLEMAAL dezelfde rechten hebben en op basis van een vonnis, of zelfs op basis van een aanstaande law-suit, zich kunnen gaan aansluiten bij een dergelijke ‘class-action’ rechtszaak.. Wordt ongetwijfeld vervolgd.. Voorlopig heeft Apple de schijn niet alleen tegen, maar vooral de allertheid gewekt van veel technisch onderlegde personen, die ongetwijfeld het naadje van de kous zullen gaan onthullen.. Een grote smet op het blazoen van een bedrijf dat bekend stond om zijn klantvriendelijkheid en het gebruiks-‘gemak’ van haar producten..


Annotaties:
| #261569 | 27-12-2017 16:49 | Nico de Geit
Hoe zit dat eigenlijk met Microsoft? Flikken die niet hetzelfde?
Nico de Geit's avatar
| #261570 | 27-12-2017 18:03 | Best Well
Jazeker wel en dat met Zaplog !!!!!!
Best Well's avatar
| #261583 | 29-12-2017 19:56 | G.B. Wolf
Ik geloof Apple wel, dat zij het doen om een oude(re) batterij te sparen. Die batterijen zijn niet simpel te vervangen. Ik weet niet hoeveel tijd de garantie van dat apparaat beslaat, maar het vervangen zal een tijd buiten de garantie gaan plaatsvinden, neem ik aan. Pech voor de consument, moet die maar eerst eens gaan nadenken (kunnen al die mutsen niet) of ze überhaupt zo'n apparaat nodig hebben.

Enneh, met een eigen vermogen van > 16 miljard(!) kunnen ze wel een bekeuring betalen hoor.

Microsoft flikt andere, veel ernstiger trucjes.
Over Zaplog laat ik me niet uit, ben al veels te blij, dattie het weer doet.
G.B. Wolf's avatar
aanmelden / inloggen