Door P.uncia, Op woe 31 aug 2011 17:32, 0 reacties,    

Arabische lente heeft een ‘inlichtingenramp’ gecreëerdDe Arabische lente heeft Al-Qaida "veel plezier gedaan” en veroorzaakte een “inlichtingenramp" voor de VS en Groot-Brittannië, waarschuwde het voormalige hoofd van de CIA eenheid dat verantwoordelijk was voor het achtervolgen van Osama bin Laden.

Sprekend op het Edinburgh internationale boek festival zei Michael Scheuer: "De hulp die we kregen van de Egyptische inlichtingendienst, minder van Tunesië, maar zeker van Libië en Libanon is opgedroogd, hetzij als gevolg van wrok dat onze regeringen hun politieke leiders in de rug hebben gestoken, of omdat degenen die werkte voor de diensten gestopt zijn uit angst te worden opgesloten of erger.

"De hoeveelheid werk dat is overgedragen aan de Amerikaanse en Britse diensten is enorm, en het resultaat is blindheid in ons vermogen om te zien wat er gaande is onder de militanten".

De Arabische lente, zei hij, was “een inlichtingenramp voor de VS, Groot-Brittannië en andere Europese diensten".

Scheuer leidde de Bin Laden eenheid van de CIA van 1996 tot 1999 en werkte als speciaal adviseur voor zijn chef van 2001 tot 2004. Hij is de auteur van een biografie over Bin Laden en hij onderwijst nu het vrede en veiligheidsaangelegenheden programma aan de Universiteit van Georgetown.

Hij zei: "Het uitleveringsprogramma moet terug komen, de mensen die we nu in bewaring hebben zijn behoorlijk gedateerd met betrekking tot de informatie die zij kunnen bieden bij verhoren.

"De Arabische lente is een ramp met betrekking tot het verzamelen van inlichtingen en wij zijn nu blind zowel vanwege de Arabische lente en omdat er niets is waarmee het uitleveringsprogramma vervangen kan worden".

Door, Charlotte Higgins.
Annotaties:
aanmelden / inloggen