Door community (initieel Witte Haai), Op maa 18 feb 2013 17:34, 5 reacties, nieuws

Argentijnen verzamelen zich massaal in ecodorpen

Steeds meer Argentijnen zijn op zoek naar een alternatief voor het ongebreidelde consumeren. In hun land schieten zogeheten ecodorpen dan ook als paddenstoelen uit de grond.


In ecologische dorpen leven de inwoners in nauw contact met de natuur. Ze gebruiken materialen die ze in de omgeving kunnen vinden.

Voedsel wordt in een gemeenschapstuin biologisch verbouwd. Er worden alleen inheemse bomen gekapt en het hout wordt gebruikt voor de huizen.

Gaia

Gaia in de provincie Buenos Aires was in 1996 het eerste Argentijnse ecodorp. Ondertussen zijn in de provincies Santa Fe, Córdoba, Catamarca, Misiones, Río Negro, San Luis en zelfs in de hoofdstad ecodorpen te vinden. Soms gaat het om familieprojecten, in andere gevallen zijn het vriendengroepen die een dorp beginnen.

“We waren met vijftien of twintig mensen toen ik in Gaia begon,” zei Carlos Straub, één van de pioniers. “Ik nam laatst deel aan een bijeenkomst en toen waren we al met vijfhonderd mensen.”Een belangrijk aspect van ecodorpen is permacultuur, een samentrekking van ‘permanente cultuur’. In de jaren zeventig dook dat op in Australië. Volgens Straub is permacultuur gericht op duurzame ontwikkeling waarbij de mens in harmonie met de natuur kan leven.

In Gaia worden opleidingen aangeboden voor mensen die een ecologisch dorp willen beginnen. De deelnemers leren er over de natuurkeuken, biologisch tuinieren, zaadproductie, duurzame energie, duurzaam sanitair en ecologisch bouwen.

Tegennatuurlijk

Straub coördineert momenteel de bouw van een nieuw dorp voor zo’n twintig gezinnen. “Een zeer grote groep mensen trekt weg uit de steden en koopt grond om de stap te zetten,” aldus Straub. “Het gaat niet om een terugkeer naar het primitieve leven, maar om van de mogelijkheid gebruik te kunnen maken om zelf je beslissingen te nemen. Ecodorpen zijn niet voor iedereen een oplossing, maar het project helpt je weer een menselijkere kijk op het leven te krijgen.”

“Het is alsof je je vrijheid terugwint,” zei biologe Tania Giuliani. Ze werkt zelf mee aan de bouw van een ecologisch dorp ten noord-oosten van Buenos Aires. Ze geeft les in de hoofdstad, maar verkocht haar appartement om haar nieuwe huis in het ecodorp af te kunnen bouwen.

Giuliani vindt het kapitalisme te individualistisch, te sterk op consumptie gericht en tegennatuurlijk. “Je leeft solitair en materialistisch, je werkt de hele dag, keert vervolgens terug naar je appartement en moet dan voedsel met chemische middelen inkopen.”

Bron: Ipsnews.be Foto: Itekoa
Annotaties:
| #197176 | 18-02-2013 23:50 | Aardloper
In Olst (NL) is ook een dergelijk dorp in aanbouw.
Aardloper's avatar
| #197181 | 19-02-2013 09:25 | Nico de Geit
In Olst (NL) is ook een dergelijk dorp in aanbouw.


Ik heb even op hun site gekeken maar ze steunen het multiculturalisme. Multiculturalisme is mondialisme en staat haaks op permacultuur.
Nico de Geit's avatar
| #197182 | 19-02-2013 09:34 | Nico de Geit
Jammer dat er zoveel wazige figuren rondlopen bij projecten in Nederland. Ze zoeken nog een vrijwillige bouwvakker - OMG - bouw je eigen huis! Als je enorme sommen geld leent bij de bank ben je nog steeds een slaaf.

Overal waar 'wereldverbeteraars' aan de slag gaan gaat het uiteindleijk mis, ondanks hun goede bedoelingen. Het zal me niets verbazen als ze asielzoekers de vieze klusjes laten doen. Zo zijn wereldverbeteraars, vanuit de hoogte heel joviaal de goedmens uithangen.
Nico de Geit's avatar
| #197183 | 19-02-2013 09:37 | ParallaxGuy
^ nico waarom haal je het multiculturalisme erbij?.. daar gaat het niet om hier..
ParallaxGuy's avatar
| #197184 | 19-02-2013 09:42 | Aardloper
Onzin Nico. Permacultuur gaat uit van drie ethische principes: Zorg voor de aarde, zorg voor de mensen, en deel de overvloed. Daar past multiculturalisme volgens mij juist naadloos in.
Aardloper's avatar
aanmelden / inloggen