Door community (initieel Best Well), Op don 21 sep 2017 12:02, 1 reacties, nieuws

Arrestaties maken Catalaanse onafhankelijkheidsstrijd grimmigerVandaag zijn tenminste 12 mensen gearresteerd bij invallen door de Guardia Civil in gebouwen van de regionale regering vanwege het onafhankelijksheidsreferendum dat Catalonië heeft uitgeschreven zonder toestemming van Madrid voor 1 oktober 2017.


Het Spaanse Constitutionele Hof heeft het referendum ongeldig verklaard, maar de Catalaanse deelregering zet toch door. De arrestanten zijn hoge ambtenaren van de regionale regering en zakenmensen.

In het nationale parlement in Madrid stapten uit protest leden van Esquerra ( Catalaans Links) op waarbij een van hen premier Rajoy toe beet: “Ik vraag en eis dat je je vieze handen af houdt van Catalaanse instellingen.”

Afbeelding weergeven op Twitter
Afbeelding weergeven op Twitter
Volgen
Nicolás Valle ✔ @NicolasValle
Ni @elpais_espana ni @elmundoes informan de las concentraciones en Barcelona. Bloqueo Informativo.
16:58 - 20 sep. 2017
159 159 antwoorden 5.070 5.070 retweets 3.106 3.106 vind-ik-leuks
Informatie over Twitter Ads en privacy
Rajoy verklaart: “Wat gebeurt in Catalonië is een poging om de grondwet en het statuut te liquideren en nu breken mensen de wet, dus is het logisch dat de staat reageert. Zij zijn gewaarschuwd. Ik vraag Puigdemont zich aan de wet te houden.”

De Catalaanse premier Carles Puigdemont heeft zijn regering voor spoedoverleg bij elkaar geroepen. Hij zegt dat zij gewoon doorgaan metde voorbereidingen van het referendum op 1 oktober.

De burgemeester van Barcelona, Ada Colau, heeft mensen opgeroepen de Catalaanse instellingen te beschermen. Ze vindt het een democratische schande dat openbare instellingen worden doorzocht en ambtenaren worden gearresteerd uit politieke motieven.

De Guardia Civil heeft bijna 10 miljoen stembiljetten in beslag genomen samen met ander materiaal voor de organisatie van de stembureaus, zoals posters en kiezerslijsten.

De top Catalaanse regeringsofficials worden verdacht rechtstreeks betrokken te zijn bij de organisatie en financiering van het referendum. De kantoren van de regionale regering van de departementen Economie, Werkgelegenheid, Binnenlandse en Buitenlandse betrekkingen werden doorzocht. Er zijn tenminste 14 mensen gearresteerd, waarvan de meeste regeringsofficials waaronder de secretaris generaal van het Economie departement.

De Spaanse centrale regering doet er alles aan om het referendum te voorkomen. Het Ministerie van Financiën heeft alle openbare Catalaanse rekeningen onder direct beheer gesteld. Banken zijn verplicht om transacties die met het referendum te maken hebben direct te melden.

Wettelijk gesproken is een afscheiding van Catalonië van de rest van Spanje wel mogelijk, maar dan moet een lange parlementaire weg gevolgd worden. Zo is een twee derde meerderheid nodig in beide kamers, daarna moet het parlement ontbonden worden en nieuwe verkiezingen uitgeschreven. Ook wordt de vraag dan met een referendum aan het Spaanse volk gesteld. Dus alleen met de instemming van de rest van Spanje zou een onafhankelijk Catalonië gerealiseerd kunnen worden.

Vorige week werd al een onderzoek aangekondigd naar meer dan 700 burgemeesters die hebben aangegeven dat ze het referendum van 1 oktober zullen mogelijk maken.

De Spaanse plaatsvervanger van Openbare Aanklagers, José Manuel Maza, tekent een bevel aan provinciale aanklagers om te onderzoeken of de 712 burgemeesters toestaan dat de gemeentelijke faciliteiten voor de onafhankelijkheidsstemming op 1 oktober gebruikt worden. (Meer info)

Maza gaat ervan uit de de Catalaanse politie de burgemeesters zal arresteren als zij niet meewerken aan het onderzoek. Hij zegt dat de burgemeesters werden gewaarschuwd op 7 september door het Constitutionele Hof om hun plicht te doen om de stemming te stoppen en voor mogelijke strafrechtelijke vervolging. (meer info over de afscheiding)

Rob Vellekoop, 21 september 2017
Annotaties:
| #260817 | 22-09-2017 23:41 | G.B. Wolf
Het zal mij niet verbazen, als Rajoy vandaag of morgen wordt doodgeschoten, heethoofden genoeg daar. De Catalanen beginnen de corrupte bende van Rajoy zat te worden.
G.B. Wolf's avatar
aanmelden / inloggen