Door community (initieel P.uncia), Op maa 5 dec 2011 17:44, 0 reacties, nieuws

Assange mag uitlevering aan Zweden aanvechtenWikileaks-oprichter Julian Assange mag bij het Britse hooggerechtshof in beroep gaan tegen zijn uitlevering aan Zweden. Dat heeft een rechtbank in Londen bepaald. Assange heeft veertien dagen de tijd om dat beroep schriftelijk bij het hof in te dienen.

Assange (40) wordt in Zweden verdacht van seksueel misbruik van twee vrouwen. Zweden wil hem daarover aan de tand voelen en heeft een Europees arrestatiebevel tegen hem uitgevaardigd. Een rechtbank in Londen oordeelde dat hij moet worden uitgeleverd aan Zweden en ook een beroepsrechtbank kwam tot dat oordeel.

Volgens Assange vond de seks met de twee vrouwen met wederzijdse toestemming plaats. Hij stelt dat hij niets fouts heeft gedaan en beweert dat de zaak politiek gemotiveerd is vanwege de honderdduizenden geheime documenten die Wikileaks heeft gelekt.

De Australiër denkt dan ook dat de rechtszaak in Zweden slechts een dekmantel is voor uiteindelijke uitlevering aan de Verenigde Staten. De publicatie van geheime Amerikaanse documenten door Wikileaks bracht de Amerikaanse diplomatie in verlegenheid.

Nu Assange in beroep mag gaan bij het hooggerechtshof blijft hij nog enkele weken op borgtocht vrij, maar hij mag het land niet verlaten.

Het is niet duidelijk of Assange voldoende financiële middelen heeft om een juridische strijd te blijven voeren. Wikileaks zelf kampt met financiële problemen. In november waarschuwde Assange dat de site misschien al binnen twee maanden zou moeten stoppen met het publiceren van gelekte documenten.
Annotaties:
aanmelden / inloggen