Door community (initieel P.uncia), Op don 24 feb 2011 15:04, 1 reacties, nieuws

Assange uitgeleverd aan ZwedenWikiLeaks-oprichter Julian Assange mag worden uitgeleverd aan Zweden, waar hij wordt verdacht van verkrachting. Dat heeft de rechter in Londen donderdag bepaald. Hij kondigde direct aan in hoger beroep te gaan.

De 39-jarige Australiër Assange was in december opgepakt. Een week later kwam hij op borgtocht vrij, onder elektronisch toezicht.

Zweden heeft Groot-Brittannië gevraagd om uitlevering van Assange, omdat hij wordt verdacht van seksueel misbruik van twee vrouwen. De 39-jarige Assange werd in december gearresteerd en staat sinds zijn vrijlating op borgtocht onder elektronisch toezicht.

De Zweedse aanklagers hebben duidelijk gemaakt dat ze Assange enkel willen verhoren. Assange, die ontkent de vrouwen te hebben misbruikt, vreest echter dat Zweden hem zal uitleveren aan de Verenigde Staten, waar hij door de onthulling van talloze geheime documenten via WikiLeaks heel wat machtige vijanden heeft gemaakt.

De advocaten van Assange vrezen dat hij in Zweden geen eerlijk proces zal kunnen krijgen, omdat zedenzaken daar achter gesloten deuren worden behandeld. Zonder pers in de zaal zou het risico bestaan dat de WikiLeaksvoorman, die zelf politieke motieven vermoedt achter de rechtsgang tegen hem, geen eerlijk proces krijgt.

De raadslieden voerden verder aan dat het Europese arrestatiebevel dat tegen hun cliënt is uitgevaardigd, niet geldig is. Zo'n bevel zou uitsluitend van toepassing zijn bij een al bestaande aanklacht. Zweden heeft echter nog geen officiële aanklacht tegen Assange geformuleerd.
Annotaties:
| #128013 | 24-02-2011 17:22 | tegengas
Dat horen kan toch ook in Engeland?
Of via een video verbinding?
tegengas's avatar
aanmelden / inloggen