Door community (initieel P.uncia), Op zat 18 dec 2010 15:58, 0 reacties, nieuws

Assange vreest aanklacht van VSJulian Assange, de hoofdredacteur van WikiLeaks, vreest dat de Verenigde Staten op het punt staan hem aan te klagen. Dat zei hij vrijdag in het landhuis in het oosten van Engeland waar hij verplicht moet verblijven volgens de voorwaarden van zijn borgtocht. Volgens Assange wordt hij onderworpen aan 'wat een geheim juridisch onderzoek tegen mij of mijn organisatie lijkt te zijn'.

De Australiër zei dat zijn organisatie veerkrachtig is en ontworpen om 'aanvallen op haar leven' te weerstaan. De beschuldigingen wegens verkrachting en seksuele intimidatie die in Zweden tegen hem zijn ingediend, zijn volgens hem onderdeel van een lastercampagne.

Nu hij weer vrij is, zal de publicatie van de geheime Amerikaanse diplomatieke documenten opgevoerd worden, zei Assange.

VS vrezen biowapens uit Indiase laboratoria

De gebrekkige beveiliging van Indiase laboratoria kan deze instellingen tot doelwit maken van terroristen die de hand willen leggen op biologische wapens. Dat staat in een door WikiLeaks gepubliceerd document van de Amerikaanse ambassade in New Delhi.

De Indiase regering zou de kans op een aanslag met biologische wapens uiterst klein achten, aldus de memo uit juni 2006. Een groter risico vormt de mogelijkheid die terroristen hebben om uit Indiase laboratoria 'bacteriën, parasieten, virussen en giftige stoffen' te stelen voor aanslagen elders. 'Terroristen die waar dan ook in de wereld aanslagen beramen, kunnen de geavanceerde biotechnologie-industrie van India en zijn grote biomedische onderzoeksgemeenschap gebruiken als potentiële bronnen van biologische wapens', aldus de memo.

'Het is niet moeilijk om hier een faciliteit te betreden om een dodelijke biologische stof mee te nemen', zegt een anonieme deskundige in de telex. 'De harde werkelijkheid is dat je een bewaker kan omkopen met een pakje sigaretten om binnen te komen', zegt een andere.

Eén bron zei dat ook de duizenden wetenschappers een probleem vormen. 'Het werven van Indiase wetenschappers door anti-Amerikaanse extremisten, voor ideologische doeleinden of voor commercieel gewin, kan een grote dreiging vormen.'

Pakistan 'hypnotisch geobsedeerd' door India

Pakistan is 'hypnotisch geobsedeerd' door het Indiase leger en heeft 'verdomd weinig' gedaan om de verdachten achter de terreuraanslagen in Mumbai in 2008 te vervolgen. Dat hebben Indiase topdiplomaten tegen de Amerikanen gezegd, blijkt uit Amerikaanse diplomatieke verslagen. De diplomaten blijven er ook bij dat het Pakistaanse leger betrokken was bij de aanslagen in Mumbai.

De memo's bieden weinig grote onthullingen over de betrekkingen tussen de rivaliserende kernmachten, maar het bewust ondiplomatieke taalgebruik dat in privé-gesprekken wordt gebruikt, geeft wel een kleurrijk perspectief aan de Indiase frustraties over Pakistan.

Klimaat belangrijker dan politiek, vond dalai lama

De dalai lama, de spirituele leider van de Tibetanen, vond volgens een Amerikaanse diplomatieke memo dat de zorg om de klimaatverandering belangrijker was dan het debat over de politieke toekomst van Tibet. Hij vond dat de VS moesten proberen een overeenkomst te bereiken met Peking. Tibet is voor China een provincie, de dalai lama wil meer autonomie voor de Tibetanen.

Politieke onderhandelingen konden voor vijf of tien jaar wel opgeschort worden, maar de smeltende gletsjers van de Himalaya, de ontbossing en de vervuiling door mijnactiviteiten konden niet wachten, zei de dalai lama.
Annotaties:
aanmelden / inloggen