Door community (initieel Best Well), Op zon 15 apr 2018 09:54, 0 reacties, nieuws

Bedenkelijke rol Nederland in New York en Moskou


Met 6-7 weggestemd. Je mag dus wel stellen dat de Nederlandse stem bij de VN in New York, zeker symbolisch, geen klein dingetje was. Maar Blik kan zich niet herinneren dat er enige aandacht aan besteed werd door Astrid Kersseboom en haar staatscollega's. Vreemd. Zeker omdat de eerdere Amerikaanse resolutie die door Rusland werd weggestemd met veel bombarie werd gecommuniceerd. Het radio discussie programma Het Lagerhuis besteedde er zelfs een stelling aan: "Veto-recht dient afgeschaft te worden", verwijzend naar die vervelende Russen die altijd al het goede wegstemmen! En de gelijkgeschakelde discussie-deelnemers waren op het staatskanaal, hoe verrassend, allemaal voor de stelling. Dat het Nederland zelf was dat ook resoluties vetoot kwam niet aan de orde.

Moeilijker

Zou Amerika ook hebben kunnen aanvallen als Nederland wel voor het Russische voorstel had gestemd en er dus een officieel VN-OPCW onderzoek gestart zou zijn? Het zou voor de Amerikanen in ieder geval nog moeilijker geweest zijn hun agressie voor goed te verkopen. Met recht een bedenkelijke rol voor de groep Blok/Rutte.

Vrijdag de dertiende

Ook in Moskou, met het bezoek van Blok aan Lavrov, speelde Nederland een bedenkelijke rol en met name op de persconferentie van de twee Ministers van Buitenlandse Zaken. Blok dacht grappig te zijn door te beginnen met een verwijzing naar "vrijdag de dertiende". Blok stelde niet te verwachten dat Lavrov bijgelovig zou zijn. Met de informatie die we nu hebben en wetende dat de raketten vrijdag de dertiende het groene licht uit Washington kregen om afgevuurd te worden, krijgt "het grapje" een sinistere lading. Update: Blok zegt in WNL op Zondag dat hij vooraf ambtelijk werd geinformeerd dat de aanval er aan kwam. Het is niet duidelijk of die informatie voor of na de "grap" kwam.

Blok rijgt blunders aaneen

Daarbij gaat hij compleet voorbij aan de cultuur in Rusland waar mystiek en bijgeloof een veel grotere rol spelen dan in Nederland: Een hand geef je niet over een drempel, geleend geld geef je niet over in de hand 's avonds maar 's ochtends en leg je op de tafel. Als je iets vergeten bent thuis dan spuug je drie keer over je linker schouder als je het huis weer uitgaat, als je een flinke reis begint dan zit je voor vertrek een moment zonder iets te zeggen. Als een gast teruggaat begin je niet met opruimen zolang hij er nog is, enzovoorts. Iedere Rus kent die "regels" en houdt zich eraan. Hoezo niet bijgelovig? Blok, die ook nog vreemd gekleed ging, blunderde dus op alle fronten.


Blok moet gedacht hebben: We gaan naar Moskou en doen vandaag onze vrolijke rode feest strop om. Het was allemaal vroeg opstaan en vermoeiend dus het strikken, voor zover we het van de foto kunnen afleiden, is waarschijnlijk haastig verlopen...

Annotaties:
aanmelden / inloggen