Door community (initieel Antares), Op woe 13 jul 2016 07:55, 1 reacties,    

Beijing verwerpt beslissing door Den Haag over eilandendispuutHet Internationaal Strafhof in Den Haag is in het leven geroepen om conflicten op te lossen. In het geval van de Zuid-Chinese Zee lijkt dit hof precies het tegenovergestelde te hebben bereikt.

Zelfs een volgzame krant als NRC merkt op dat de kwestie averechts kan uitwerken:
De ironie is dat de uitspraak van het hof wel eens tot meer instabiliteit in de regio kan leiden. Er zouden scherpere confrontaties kunnen komen tussen China en de buurlanden, die zelf ook territoriale aanspraken hebben in de Zuid-Chinese Zee. En misschien ook tussen de VS en China. China hield de laatste dagen demonstratief een marine-oefening bij de Paracel-eilanden. De VS op hun beurt stuurden een vliegdekschip en hebben de laatste maanden marineschepen dicht langs door China geclaimde eilanden laten varen.


De zet doet sterk denken aan het conflict dat nu speelt en oplaait tussen de NAVO en Rusland over de landen van het voormalige Oostblok. Rusland beweert dat NAVO geen stap zou uitbreiden naar het oosten maar de Verenigde Staten houden vol dat dat niet de afspraak was en zijn nu bezig om volop wapens voor de grens met Rusland te installeren. De archieven spreken echter een geheel andere taal dan de NAVO.

Over de Zuid-Chinese Zee kan volgens China geen twijfel bestaan: deze gebieden zijn na afloop van de tweede wereldoorlog afgepakt van Japan, die ze had veroverd, waarmee ze dankzij historisch recht weer toekwamen aan China. Op geen enkele wijze zal China de nieuwe en in hun ogen partijdige en onwettige uitspraak serieus nemen.

Het lijdt geen twijfel dat landen zoals de Filippijnen, Vietnam en Japan volledig aan de leiband lopen van de Verenigde Staten, evenals het Haags strafhof.

Lees verder op The Guardian
Annotaties:
| #252928 | 13-07-2016 11:20 | Ness
Prima zaak. Het geschil kan beslecht worden, het is niet de eerste keer. De eilanden zijn officieel toegewezen aan China na de 2e wereldoorlog. Dus het valt te snappen dat China nu boos is. Hier moet een mouw aan te passen zijn. Bommen en granaten werpen is voor niemand leuk. Kappen met die ongein!
Ness's avatar
aanmelden / inloggen