Door community (initieel P.uncia), Op woe 21 sep 2011 15:20, 0 reacties, nieuws

België en VS wisselen DNA en vingerafdrukken van misdadigers uitBelgië en de Verenigde Staten gaan voortaan DNA, vingerafdrukken en andere biometrische gegevens uitwisselen van mogelijke terroristen en verdachten van zware criminele feiten.

Justitieminister Stefaan De Clerck, minister van Binnenlandse Zaken Annemie Turtelboom en US Attorney General Eric Holder hebben daarover een akkoord ondertekend in Brussel. De Belgen maken zich sterk dat het akkoord ook voldoende privacybescherming biedt.

Snelle identificatie

Dankzij het akkoord kunnen Belgische en Amerikaanse onderzoekers een hele reeks biometrische en biografische gegevens uitwisselen. Dat moet helpen om eventuele terroristen en verdachten van zware misdaden snel te identificeren.

Privacybescherming

In een persbericht benadrukt Buitenlandse Zaken dat het akkoord ook bepalingen omvat over "het gebruik, uitwisseling en behoud van deze gegevens, met de bedoeling om de persoonlijke levenssfeer van burgers te beschermen".

Verbetering

België is het twintigste land dat met de VS dergelijke overeenkomst afsluit, naast onder meer Duitsland, Nederland, Finland, Spanje, Griekenland en Zuid-Korea. Het gaat om "een echte verbetering voor de operationele samenwerking tussen politiediensten", aldus nog Buitenlandse Zaken.
Annotaties:
aanmelden / inloggen