Door community (initieel P.uncia), Op vri 26 aug 2011 14:57, 2 reacties, nieuws

‘Belgische ambassade in Tripoli geplunderd’De Belgische ambassade in de Libische hoofdstad Tripoli is geplunderd. Dat heeft VRT-correspondent Jens Franssen vastgesteld. De Verenigde Naties roepen alle partijen in het Libische conflict op tot terughoudendheid.

De situatie in Tripoli blijft erg chaotisch. VRT-correspondent Jens Franssen stelde vast dat de Belgische ambassade ten prooi viel aan pluderaars.

'Het eerste dat de gewapende mannen zochten was de auto van de ambassadeur', klinkt het. 'Alle kasten zijn ondersteboven gehaald, op zoek naar waardevolle spullen'. Intussen woedt de strijd in Tripoli voort, vooral in de wijk Abu Salim wordt hevig slag geleverd.

Na de berichten over plunderingen en wraakacties gepleegd door zowel de rebellen als Kadhafi-aanhangers, roepen de Verenigde Naties op tot terughoudendheid. Een VN-woordvoerder zei dat het moeilijk is die berichten na te gaan, maar een onderzoekscommissie zal zulke incidenten onderzoeken.

In een ziekenhuis in Tripoli zeggen dokters dat een groep van 17 gevangengenomen rebellen gefolterd en gedood waren door Kadhafi's troepen. Op een rotonde in de stad zijn dan weer de lichamen van minstens een dozijn Kadhafi-aanhangers gevonden, van wie twee met vastgebonden handen.

Navo voert luchtaanvallen rond Sirte uit

Volgens de NAVO zijn 29 pantservoertuigen gebombardeerd rondom de Libische stad Sirte, de geboorteplaats van kolonel Kadhafi. Ook een bunker zou gebombardeerd zijn. De aanvallen moeten de rebellen helpen om de stad te veroveren. De stad wordt fel verdedigd door aanhangers van Kadhafi.

Vanuit Londen zei de Britse minister van Defensie Liam Fox dat er in Sirte 'nog steeds oorlog wordt gevoerd tegen de Libische bevolking'.

Rebellenregering verhuist naar Tripoli

Terwijl de rebellen nog hevig strijd leveren, verhuist de Nationale Overgangsraad intussen naar Tripoli. De aanhoudende gevechten houdt de Nationale Overgangsraad niet tegen om alvast een nieuw bestuur te installeren in de hoofdstad. Momenteel zetelt de raad nog in Benghazi, de tweede stad van het land.

'We kunnen een begin maken met de wederopbouw van ons land", zei Ali Tarhouni, minister van financiën van de raad, donderdag. 'Hij (Gadhafi, red.) is degene die in feite in het riool verblijft en zich van het ene riool naar het andere begeeft.'

En voor de wederopbouw van het land is geld nodig. De VN-Veiligheidsraad raakte het donderdag eens om 1,5 miljard dollar Libische tegoeden bij Amerikaanse banken te deblokkeren om de heropbouw van het land te financieren.

In extremis ging Zuid-Afrika dan toch akkoord om de tegoeden te deblokkeren. Maar dat brengt niet de erkenning van de Nationale Overgangsraad met zich meer, benadrukt het land. De VS heeft daarom na onderhandelingen alle referenties naar de Overgangsraad weggehaald in de vraag om de tegoeden vrij te geven.

Voor de rebellenregering is het vrijgegeven geld nog onvoldoende om de wederopbouw en stabilisatie van het land te verzekeren. De Overgangsraad lonkt intussen ook naar een zetel in de Verenigde Naties.
Annotaties:
| #154324 | 26-08-2011 23:29 | sigmund
NEW YORK - VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon wil dat de Veiligheidsraad zich met spoed buigt over het sturen van een VN-missie naar Libië.

Daar gaan we weer....
sigmund's avatar
| #154325 | 26-08-2011 23:38 | P.uncia
Boots on the ground please...
P.uncia's avatar
aanmelden / inloggen