Door P.uncia, Op zat 21 jan 2012 18:31, 8 reacties,    

Bewerkte vleeswaren verhogen risico op kanker aanzienlijkEen recent onderzoek, uitgevoerd door Zweedse onderzoekers, toonde een verder verband tussen vleeswaren, zoals worst of spek en een verhoogd risico op alvleesklierkanker. Dit soort verband is niet noodzakelijk nieuw, maar het onderzoek levert verder bewijs dat zich tegoed doen aan vleeswaren misschien niet de beste beslissing voor je gezondheid is.

Het onderzoek, dat gepubliceerd is in het British Journal of Cancer, analyseerde de gegevens van 11 klinische onderzoeken waarbij 6.643 mensen betrokken waren die getroffen waren door alvleesklierkanker. Wat ze ontdekten was dat het eten van bewerkt vlees zoals bacon, worst, salami, pepperoni en hotdogs je risico op het ontwikkelen van alvleesklierkanker met 19 procent verhoogt met elke 50g geconsumeerd bewerkt vlees. Wat misschien verrassend klinkt is dat je slechts een worstje hoeft te consumeren om aan de 50 gr te voldoen.

Bewerkte vleeswaren zijn welke geconserveerd zijn door roken, conserveren, zouten of het gebruik van chemische toevoegingen. Wat het vlees zo problematisch maakt zijn de nitraten die worden toegevoegd voor conservering, zoals kleur en smaakstoffen. De nitraten worden omgezet in nitrosamines, die in verband zijn gebracht met een aantal kankers.

Hoewel het onderzoek om de verminderde consumptie van bewerkt vlees vraagt, dit is slechts één reden meer om bewerkte vleeswaren totaal te vermijden. Veel vleeswaren verhogen het risico op diabetes, hebben een negatieve invloed op de longfunctie en verhogen je risico op chronische obstructieve longziekte. Vleeswaren hebben ook de verhoging aangetoond van het risico op:

Darmkanker met 50 procent
Blaaskanker met 59 procent
Maagkanker met 38 procent
Alvleesklierkanker met 67 procent

Natuurlijk zijn vleeswaren niet het enige om voor uit te kijken. Voedingsmiddelen die bewerkte maatregelen hebben ondergaan worden zelden gevonden in een gezonde selectie van voedingsmiddelen. Wat je kan interesseren is het feit dat van vette bewerkte voedingsmiddelen is aangetoond dat ze tot verslaving leiden en schade aan de hersenen veroorzaken, wat een verklaring is waarom mensen er zoveel van willen. Sterker nog, er zijn steeds meer aanwijzingen dat bewerkte voedingsmiddelen en suikerhoudende dranken net zo verslavend zijn als cocaïne.

De oplossing? Beperk simpelweg je consumptie van vleeswaren en bewerkte levensmiddelen in het algemeen. Het lijkt misschien moeilijk omdat deze voedingsmiddelen waarschijnlijk je hele leven aanwezig waren, maar het maken van deze noodzakelijke verandering zal niet alleen je gezondheid dramatisch verbeteren, maar ook bewijzen dat je de kracht en zelfbeheersing hebt op wat misschien een drastische verandering in je dieet lijkt te maken.

Door, Mike Barrett.
Annotaties:
| #173928 | 21-01-2012 18:41 | wingload
Nitraten? Nitriet! Óók in heel veel biologische vleeswaren in Nederland.
wingload's avatar
| #173930 | 21-01-2012 19:45 | saved

Vleeswaren hebben ook de verhoging aangetoond van het risico op:

Hou ken dat dan?

Maar bedankt voor de vertaling en het plaatsen p.uncia.
saved's avatar
| #173931 | 21-01-2012 20:19 | ouwe knar
met 19 procent verhoogt met elke 50g geconsumeerd bewerkt vlees.
Geconsumeerd per dag, per week, per jaar? Lekker vaag.

welke geconserveerd zijn door roken, conserveren, zouten
Uh, roken en zouten zijn eeuwenoude methoden van conserveren. En... crepeerden ze toen allemaal aan kanker????

Nitrieten zijn volgens mij prima te overkomen als je maar voldoende vitamine C binnen krijgt, iets waar het tegenwoordig vaak aan schort.

Kunstmatige geur, kleur, smaakstoffen, smaakversterkers, mallotige emulgatoren, fijne monsanto verrassingen (mais, soja) dat lijkt mij duidelijk...
ouwe knar's avatar
| #173937 | 21-01-2012 23:54 | P.uncia
Uh, roken en zouten zijn eeuwenoude methoden van conserveren. En... crepeerden ze toen allemaal aan kanker????


Zoals zo vaak, maak nooit de fout de vertalingen en het nieuws dat ik plaats als mijn persoonlijke mening te zien, slechts in zelfgeschreven stukken (en dat gebeurd door omstandigheden te weinig) geef ik een mening.

Persoonlijk vind ik de verpakking om mijn vleeswaren schadelijker dan de conservering, maar dat is mijn terrein niet meer daar gaat Appie nu over ;)
P.uncia's avatar
| #173938 | 22-01-2012 00:12 | ouwe knar
Zoals zo vaak, maak nooit de fout de vertalingen en het nieuws dat ik plaats als mijn persoonlijke mening te zien
Sorry als je je persoonlijk aangevallen voelt Punk, was niet de bedoeling, wetende dat dit gewoon de mening was van ene Mike. Zal dat voortaan duidelijker erbij vermelden.

Yuk, wat kunnen die alternatievelingen soms bazelen, iets van klepel en klok horen luiden. Een uitgelezen kans om nog maar eens te benadrukken dat niet alles met naturel en nature per definitie allemaal helemaal waar zou moeten zijn ;P
ouwe knar's avatar
| #173941 | 22-01-2012 00:56 | ouwe knar
Zo, nog even verder met Mike en zijn natural society,

Achter de doorklik 'schade aan de hersenen':
High-fat food processed food consumption causes damage to the hypothalmus part of your brain – an area responsible for levels of hunger, thirst, and the body’s natural rhythms and cycles.
Vet is niet per definitie slecht, verzadigde en onverzadigde vetten zijn zelfs noodzakelijk (er gaan stemmen op dat die verdomde koolhydraten 't gedaan hebben). De werkelijke boosdoeners zijn transvetten. Transvetten corrumperen de celmembranen en alles waar maar vet in zit (yes, hersenen). Schadelijke transvetten ontstaan niet door bakken en braden. Transvetten zijn vooral het product van getinkel van tovenaarsleerlingen. Surprise. Overigens is het kleine beetje dat in dierlijke vetten zit verwaarloosbaar. http://nl.wikipedia.org/wiki/Transvet http://en.wikipedia.org/wiki/Trans_fat#Chemistry

Dus nee vet is niet erg, ja, vet waarmee gerommeld is wel. Dat had ik graag in het betoog van Mike terug gezien, in plaats van effe 'High-fat food processed food'

Op zich is de wartaal van Mike eigenlijk wel handig, want het geeft mij in ieder geval een kans wat hardnekkige misverstanden aan te stippen ;P

Echte boter: http://zaplog.nl/zaplog/article/tien_redenen_waarom_ik_dol_ben_op_boter
ouwe knar's avatar
| #173942 | 22-01-2012 01:27 | P.uncia
Sorry als je je persoonlijk aangevallen voelt Punk


:lol: Neuh, ik voel me niet aangevallen, je zou me beter moeten kennen ouwe knar ;-P
P.uncia's avatar
| #173959 | 22-01-2012 14:22 | ouwe knar
je zou me beter moeten kennen
Nou, juist omdat het duidelijk een vertaling was, en jou kennende, dacht ik....
Komt daar opeens zo'n waarschuwend vingertje... Grrr.

wol1.jpg

Is ook leuk om mee te spelen. Misschien zelfs wel voor sneeuw panters. Blg.
ouwe knar's avatar
aanmelden / inloggen