Door P.uncia, Op maa 30 apr 2012 17:26, 0 reacties,    

Big Pharma sleept prijsbewuste artsen voor de rechterOnafhankelijke deskundigen hebben het Zwitserse farmaceutische bedrijf Novartis veroordeeld voor de NHS proberen te dwingen om een duur geneesmiddel te kopen om patiënten te behandelen die lijden aan een degeneratieve oogziekte, in plaats van een goedkoper niet gelicentieerde alternatief.

Novartis plaatst vier NHS gebieden in het zuiden van Engeland onder een rechterlijke onderzoek omdat zij hebben toegestaan dat artsen het antikanker medicijn Avastin voorschrijven om de natte vorm van leeftijdsgebonden maculaire degeneratie te behandelen.

Novartis wil dat Southampton, Hampshire, Isle of Wight en Portsmouth het beleid intrekken van het voorschrijven van Avastin, maar maakt geen financiële claims tegen de Primary Care Trusts van de NHS.

Novartis zegt dat Avastin zonder licentie is voor de oogziekte en wil dat zijn eigen toegestane medicijn Lucentis wordt gebruikt, dat 740 pond per injectie kost in vergelijking met 60 pond.

John Harris, hoogleraar medische ethiek aan de universiteit van Manchester, zegt dat bedrijven als Novartis niet mag worden toegestaan om pogingen te doen om het gebruik van meer kosteneffectieve behandelingen te blokkeren om hun winst te maximaliseren.

"Het is legitiem voor zorgverleners om off-label behandelingen te evalueren en goed te keuren die aanzienlijk kosteneffectiever zijn dan die welke Big Pharma voorbereid voor een licentie", zei Professor Harris.
Annotaties:
aanmelden / inloggen