Door community (initieel liedetecter), Op vri 3 jul 2015 20:35, 2 reacties, nieuws

Bijna alle onderzoekers naar diabetes hebben banden met industrie


Onafhankelijkheid is ver te zoeken bij onderzoek naar suikerziekte. Het gros van de publicaties wordt geschreven door onderzoekers en auteurs die banden hebben met farmaceutische bedrijven.

Dat concludeert het Academisch Medisch Centrum (AMC) in een donderdag verschenen studie in het Britse wetenschappelijke tijdschrift British Medical Journal (BMJ).


De AMC-onderzoekers namen bijna 3800 artikelen onder de loep, geschreven in een periode van twintig jaar. Slechts 6 procent van de berichten bleek volledig onafhankelijk. ,,Het diabetesonderzoek kent weinig werkelijk onafhankelijk onderzoek en is veel te afhankelijk van een paar onderzoekers bij wie sprake is van serieuze belangenverstrengeling'', zegt Frits Holleman, internist bij AMC.

Het is onmogelijk dat een klein groepje auteurs kritisch al deze onderzoeken kunnen schrijven


Slechts 110 auteurs, minder dan 1 procent van het totaal, zijn verantwoordelijk voor een derde van het totaal aantal artikelen. Van deze groep is 44 procent in dienst bij de farmaceutische industrie en 56 procent is werkzaam op de universiteit en werkt nauw samen met het bedrijfsleven. Holleman vindt dat er veel kritischer gekeken moet worden naar de rol van 'industrie auteurs' bij medische studies, gesponsord door het bedrijfsleven.

Kritisch
,,Het is onmogelijk dat een klein groepje auteurs kritisch al deze onderzoeken kunnen schrijven. En als je grote bedragen van een firma ontvangt voor een onderzoek, is het heel moeilijk om te schrijven dat er niets van deugt'', vertelt Holleman van AMC. Veel van deze onderzoeken worden volgens hem geschreven door professionele schrijfbureaus met als doel de positieve aspecten van een onderzoek te belichten. ,,De negatieve kanten worden weggelaten. Farmaceutische bedrijven houden data achter."

De vereniging van universiteiten VSNU, opsteller van gedragscodes, onderstreept dat onderzoek altijd onafhankelijk moet zijn. ,,Maar samenwerken met bedrijven kan juist heel nuttig zijn. Het mag echter nooit ten koste gaan van onafhankelijkheid, betrouwbaarheid en integriteit'', zegt een woordvoerder.
Annotaties:
| #234328 | 03-07-2015 21:45 | liedetecter
"Het is onmogelijk dat een klein groepje auteurs kritisch al deze onderzoeken kunnen schrijven. En als je grote bedragen van een firma ontvangt voor een onderzoek, is het heel moeilijk om te schrijven dat er niets van deugt'',

Hier is de industrie het evenwel duidelijk niet mee eens.

Merck bv is van mening dat het geen enkel probleem is dat zij zowel een studie betalen als dat zij 'substantial input into the study design and analytic plan' leveren.

Van belangenverstrengeling kan dan volgens hen geen sprake zijn, en objectiviteits problemen bestaan dan al helemaal niet, want Merck heeft alleen het redden van de mensheid voor ogen, wits je toch .. ...
| #234330 | 03-07-2015 21:59 | liedetecter
En ik zal je eens wat verklappen ... het AMC, BMJ en vooral Frits Holleman, vooral die! .. die zijn aan het misinterpreteren ... Jaha! Misinterpreteeeeeren! ... de betrouwbaarheid komt natuurlijk juist ten goede als Merck zich uit kan spreken over haar eigen producten ... Je moet het zo zien, als zo'n gigant jarenlang onder vuur ligtt door die vuile viese anti-vaxx teringlijertjes dan moet zo'n bedrijf eindelijk eens de ruimte gegunt worden zich vrij en onbekommerd uit te laten .. Dat werkt namelijk therapeutisch ... en je weet! Als Merck zich goed voelt, dan gaat u zich ook goed voelen ....
109971-620-406.jpg
aanmelden / inloggen