Door spaceman, Op zon 8 nov 2015 13:28, 8 reacties, citaat / intro / linkdump

Binnenkort gaat de kernfusiereactor ‘Stellarator W7-X’ in werking.Het heeft 19 jaar geduurd om ‘m te bouwen, maar als volgende maand de definitieve toestemming wordt gegeven door de Beierse autoriteiten gaat ‘ie voor het eerst draaien om te proberen de kern van de zon na te bootsen: de kernfusiereactor Wendelstein 7-X (kortweg de W7-X) van het Max Planck Instituut in Duitsland – prijskaartje € 1,06 miljard. Het is een 16 meter wijde ring met een volume van 30 m³ omgeven door vijftig grote magnetische spoelen, elk zes ton zwaar. In de ring moet een plasma gedurende dertig minuten tot miljoenen graden worden gebracht, een temperatuur die vergelijkbaar is met het centrum waar de zon, waarbij de...
Annotaties:
| #240145 | 08-11-2015 22:21 | Ness
Mooi. Er komt geen radio-aktiviteit kijken bij fusie; er vliegen wel wat deeltjes uit die je zou kunnen vergelijken met 'achtergrondstraling' alhoewel ze een geweldig momentum hebben en dus overal dwars doorheen gaan als minuscule kogels. Maar die kun je invangen met de juiste behuizing. Mi is het enige gevaar dat de ring uit elkaar ploft doordat de constructie ervan niet secuur genoeg was - dan ben je je reactor, behuizing en een flink stuk van de omgeving kwijt. Fusie heeft de toekomst!
Ness's avatar
Alle kern reactoren sluiten en met fusie gaan experimenteren?
De veiligheid voor alles mentaliteit van de Duitser is weer ze beperkt als de VW.uitstoot.
Maarja het is in Beieren, eind weg, en ik vind het wel spannend.

Helaas vind ik dat ze met toestemming om te starten een beetje laat zijn 19 jaar ofzo, want wie gaat vandaag de dag in Beieren nee tegen het projectje zeggen.

Ach, en van Cern dachten we ook dat de aarde in een zwart gat kon verdwijnen toch, nu wordt de aarde een nieuwe zon. Je moet toch wat!
Johan Alphons (Independent, spaceship Earth)'s avatar
| #240184 | 09-11-2015 11:39 | jantjeuitnederland
Elk jaar komen er wel projecten voorbij over "oneindige" energie en bijna gratis. Tot nu toe zie je er weinig van terug.
Hopelijk is dit wel waar.
jantjeuitnederland's avatar
| #240196 | 09-11-2015 13:32 | Ness
Het gaat om rendement, Jantje. Als je olie of kolen verstookt om elektriciteit op te wekken moet je alle kosten meetellen, dus ook de kosten van het mijnen, het vervoer, de olieproduktie ed om te zien of je er niet uiteindelijk méér energie instopt dan dat je eruit haalt. Fusie heeft enorme potentie in die zin, net als fissie ('gewone' kernenergie'). Maar bij fissie blijkt uiteindelijk de opslag van al dat zeer schadelijke radio-aktieve materiaal en de (onmogelijke!) afwikkeling van rampen zoals in Tjernobyl en Fukushima kernenergie zo duur te maken - alhoewel de belastingbetaler er natuurlijk voor opdraait - dat het niet meer lonend is.

Dat is de reden dat die industrie nu plat gaat. Op den duur zal het schadeclaims gaan regenen. Fusie heeft die problemen niet. Bij fusie worden hele lichte deeltjes gebruikt die (onder forse dwang) samensmelten; bij dat proces komt onstellend veel energie vrij. Maar 'de dwang' kostte minstens zoveel energie als dat er vrijkwam. Met koude fusie is dat niet het geval. Bij fissie worden juist hele zware deeltjes gebruikt die worden gespleten; ook daar komt ontstellend veel energie bij vrij. Maar in tegenstelling tot fissie is er bij fusie geen gevaarlijk afval. Het proces staat nog in de kinderschoenen maar men maakt razendsnel vorderingen. Het is de investering zeker waard.
Ness's avatar
| #240204 | 09-11-2015 18:22 | Ness
Kijk aan, de vuile ratten weten hun vuile truuk toch door te drammen: http://www.duurzaambedrijfsleven.nl/energie/10495/duitsers-en-noren-slaan-co2-op-in-rotterdamse-haven

Van CO2 kun je via redelijk simpele en vooral goedkope processen een soort benzine maken. Het probleem is de CO2 uit de lucht te filteren, dat kost nogal wat geld en energie, en de opslag ook. Het is dus zaak, anderen op te laten draaien voor die kosten, regeringen bijvoorbeeld, waar een heleboel van die groene piepels rondlopen die nogal goedgelovig zijn (of corrupt). De kosten zijn natuurlijk voor de belastingbetaler. En de CO2-windhandel kan eindelijk van de grond komen, tot grote vreugde van de banken, die hun nepgelddekking graag in CO2 credits uitgedrukt willen zien.

Daarboven ben je als industrie natuurlijk een Held, als blijkt dat je het LEVENSGEVAARLIJKE GASJE *duurzaam* en *klimaatneutraal* weet om te zetten in iets nuttigs; daar hebben de gehersenspoelden ook veel geld voor over. Daarom liggen de diverse uitvindingen en methoden al decennia in de kast - in de alleronderste la- te wachten op een gunstig moment. Tot het juiste klimaat geschapen is en de vette winsten binnengehaald kunnen worden. En voordat kernfusie van de grond komt of er een al te duidelijke mondiale afkoeling optreedt.
Ness's avatar
| #240207 | 09-11-2015 18:42 | Argwaan
Net als in andere religies is het bij het geloof in CO2 zo dat als er eenmaal een grote aanhang is het ook echt helemaal echt hartstikke waar is. De illusie wordt ook gemakkelijk in stand gehouden met allerlei gedienstige dienaren zoals gewichtige ministers, wetenschappers die zich voor klimaatdeskundige uitgeven, collectegeld in de vorm van steekpenningen en het brengen van offers (in de kou zitten voor de goede zaak).
Met een beetje psychologie is het goed garen spinnen.
Argwaan's avatar
| #240218 | 09-11-2015 21:12 | Ness
In het kader van nieuwe technieken, milieu etc even een linkdump: http://investmentwatchblog.com/climate-scientists-to-urge-government-to-blast-earths-atmosphere-with-microwave-radiation-at-upcoming-geoengineering-conference/ Dit doen ze al een tijdje. Je kunt het zien als de wolken boven je hoofd een heel raar en heel regelmatig ribbelpatroon vormen. In Oiropa houdt EISCAT zich hiermee bezig. Chemtrails gaan mainstream - pas na 15 jaar onafgebroken sproeien. En plots is CO2 niet meer de boosdoener maar methaan.

Ook mooi: https://stevengoddard.wordpress.com/2015/11/08/nasa-has-known-since-1971-that-co2-is-not-dangerous-yet-lied-to-the-public-continuously/
Ness's avatar
| #240229 | 09-11-2015 23:21 | ouwe knar
In ieder geval hebben 'ze' haast:

Als de klimaatverandering niet snel wordt teruggedraaid, zullen over vijftien jaar nog eens 100 miljoen mensen extra in armoede leven. Drie weken voor de internationale klimaatconferentie van de VN schrijft de Wereldbank dit in een rapport over klimaat en armoede.
http://nos.nl/artikel/2067933-100-miljoen-meer-armen-door-klimaatverandering.html Grootheidswaanzin, complete gekte, vieze leugen?

Of, zie boven, 'ze' zorgen zelf voor de voorspelde klimaatsverandering (opwarming) en geven het mensvee de schuld. Wel knap als heel veel wijst op juist global cooling.
In Californie is het in ieder geval waarschijnlijk gelukt. Chapeau!
http://www.cbsnews.com/pictures/californias-drought/
ouwe knar's avatar
aanmelden / inloggen