Door Appie, Op woe 10 aug 2011 18:45, 3 reacties,    

Biologische pluimveeteelt vermindert antibiotica resistentie


Zoals vermoed en verwacht zullen pluimveehouders welke overstappen naar de biologische veeteelt en stoppen met het geven van antibiotica, significant de antibiotica resistentie van bacterien verminderen. Dit is ook de conclusie van een studie welke vandaag (10 augustus) werd gepubliceerd.

Gezondheidsexperts hebben meer en meer zorgen over de bacterien die weerstand opbouwen tegen de alledaags gebruikte antibiotica. Bijvoorbeeld de momentele uitbraak van salmonella in Amerika wordt veroorzaakt door een resistente stam van bacterien waarbij de bron afkomstig is van kalkoenen uit de intensieve veehouderij.

In de nieuwe studie, welke gepubliceerd werd in journal Environmental Health Perspectives onderzochten Amy Sapkota (University of Maryland School of Public Health) en haar collega’s 10 conventionele veehouderijen en 10 biologische boederijen. Alle bioboeren schakelden in 2008 van de conventionele naar de biologische werkwijze om. Mest, voedsel en water werden onderzocht op de aanwezigheid van enterokokken. Deze bacterien werden vervolgens getest op resistentie tegen 17 types antibiotica.

Het was niet vreemd dat de bacterie op alle bedrijven werd aangetroffen. Echter de bacterie op de boederijen welke in 2008 omschakelden naar de biologische pluimveehouderij, bezit een significante geringere resistentie tegen antibiotica. Bijvoorbeeld 67% van de enterokokken op de conventionele bedrijven bezitten resistentie tegen het medicijn erytromycine, bij de biologische boerderijen is dit slechts 18%. Daarnaast is 42% van de bacterien op de conventionele bedrijven resistent tegen meervoudige antibiotica, bij de biologische boeren bedraagt dit percentage 10%.

Saptoka veronderstelling, bij de start van de studie in 2008, was dat er verschillen konden worden waargenomen tussen de conventionele en biologische pluimveehouderijen. Echter de onderzoekers waren verrast dat de verschillen zo duidelijk zichtbaar waren bij meerdere groepen antibiotica met verschillende werkingswijze. Dit al bij de eerste generatie, direct na de omschakeling.

De stelling van de overheidsfunctionarissen voor de landbouw en veeteelt: toediening van antibiotica aan het (pluim)vee als bescherming tegen ziektes en bescherming van de voedselketen, wordt met dit onderzoek naar de prullenbak verwezen.

By Rob Stein

Zoals bekend is de Nederlandse intensieve veehouderij grootafnemer van antibiotica. In ons “overgeorganiseerde” kikkerlandje doet Den Haag haar best om de mensen ervan te overtuigen dat Vadertje Staat haar onderdanen beschermt. Onderstaand filmpje uit de VS is een blik in de toekomst waarbij advocatenkantoren in NL de consument gaan beschermen tegen de vrije markt economie van bijvoorbeeld de gezondheidszorg.

Annotaties:
| #151903 | 10-08-2011 20:42 | zanussi
Gelukkig pluimvee is sterk pluimvee.
zanussi's avatar
| #152008 | 11-08-2011 18:42 | ouwe knar
Hoe duur zou vaccineren zijn?
Helpt ook bij zwakke mensjes *kuch*
ouwe knar's avatar
| #152037 | 11-08-2011 19:54 | Gareth
Geef het gevogelte wietzaad
geef de zoogdieren de bladeren van die plant
rook zelf de toppen
MAAR
doe vooral dit laatste zeer matig en niet te vaak.

Marihuana werkt tegen grampositieve bacteria zoals kokken
Ze werkt ook tegen resistente bacteria
En tegen schimmels en virussen

suc6
aanmelden / inloggen