Door community (initieel LordMonk), Op vri 4 nov 2011 06:37, 0 reacties, nieuws

Brand bij Frans blad na Mohammed-editieEen brand heeft dinsdagnacht ernstige schade aangericht in het hoofdkantoor van het satirische Franse blad Charlie Hebdo. Dat heeft de politie bevestigd. Het blad had de profeet Mohammed deze week 'uitgenodigd' als gastredacteur.

De oorzaak van de brand is nog niet bekend, zei een bron bij de politie, hoewel een getuige zou hebben gezegd dat iemand twee brandbommen naar het gebouw had gegooid. Forensische onderzoekers begonnen uren na de brand een sporenonderzoek.

Bedreigingen
Medewerkers van het blad zeiden veel bedreigingen te hebben ontvangen naar aanleiding van de editie, met als ondertitel Sharia Hebdo, een verwijzing naar islamitische wetgeving.

De directeur van het blad, die de naam Charb gebruikt, zei tegen televisiezender BFM dat de 'materiële schade groot is' en dat veel computerbestanden zijn vernietigd.

Tulband
Op de voorpagina van de bewuste editie stond een getekende man afgebeeld met een tulband, een wit gewaad en een baard. Met een brede lach op zijn gezicht dreigt hij met 'honderd zweepslagen als je je niet dood lacht'.

Pagina 2 was gereserveerd voor een reeks cartoons van vrouwen in boerka's, terwijl 'gastredacteur Mohammed' op de volgende pagina in een redactioneel commentaar ingaat op de verkiezingen in Tunesië en de stelling inneemt dat de grootste partij in dat land, Ennahda, geen democratie, maar de islam zal invoeren.

Veroordeling
Diverse Franse politici hebben de aanval op het weekblad onder verwijzing naar de vrijheid van meningsuiting scherp veroordeeld.
Annotaties:
aanmelden / inloggen