Door community (initieel Hans), Op zat 9 jul 2011 07:32, 0 reacties,    

Brandstoftekort in Mongolië en Jemen, elektriciteitstekort in China en PakistanTerwijl wij in Europa aardolie vrijmaken uit de strategische reserves en biobrandstof gebruiken, kampt Mongolië met een tekort aan brandstof. Het begon met een tekort aan diesel, maar inmiddels zijn ook andere vloeibare brandstoffen nauwelijks nog verkrijgbaar.
In Jemen is ook gebrek aan brandstof. De rijen bij de tankstations zijn lang en de Jemenieten verliezen hun geduld snel. Er vielen al 3 doden bij vechtpartijen om benzine.
Zulke berichten zullen we steeds vaker zien: terwijl wij in Nederland nog weinig merken van peakoil, zullen in afgelegen streken brandstoftekorten optreden. De zwakste consumenten zullen het eerst worden uitgesloten van aardolie.

In China wordt het elektriciteitstekort nijpender. Na overvloedige regenval leveren stuwdammen nu meer elektriciteit dan in het droge voorjaar. Maar de kolengestookte centrales draaien niet op volle capaciteit.
De elektriciteitstarieven worden door de regering vastgesteld en de elektriciteitsmaatschappijen maken nauwelijks winst. De maatschappijen kopen steenkool in voor redelijke prijzen door langlopende contracten. Een deel van de steenkool verkopen de centrales tegen de hoge prijzen op de wereldmarkt.
Die handel in steenkool levert de maatschappijen meer winst op dan de produktie van elektriciteit. Het gevolg is dat de centrales niet op vol vermogen draaien.
Zolang de maatschappijen een mooie winst maken, worden de directies, die bestaan uit partijleden, niet gecontroleerd door regeringsinstanties. Men verwacht dat in 2012 en 2013 het elektriciteitstekort nog erger zal worden.

In Pakistan nemen de stroomonderbrekingen toe. In Karachi en Lahore duren de stroomonderbrekingen 12 uur of langer. In kleine dorpen is er 18 tot 20 uur per dag geen elektriciteit. In sommige steden zijn onlusten uitgebroken, met doden en gewonden tot gevolg.
Centrale energieopwekking voor geheel Pakistan en India wordt steeds moeilijker. Veel Indiërs ontdekken de voordelen van kleinschalige lokale zonne-energie.

Annotaties:
aanmelden / inloggen