Door community (initieel P.uncia), Op din 10 apr 2012 14:35, 0 reacties, nieuws

Breivik wel toerekeningsvatbaarAnders Behring Breivik was toerekeningsvatbaar toen hij op 22 juli 2011 77 mensen doodschoot op het Noorse eilandje Utoya. Dat blijkt uit de bevindingen van een nieuw psychologisch onderzoek.

De nieuwe conclusie staat haaks op een eerdere evaluatie van Breiviks psyche. Toen trokken twee andere psychiaters de conclusie dat Breivik lijdt aan paranoïde schizofrenie, een diagnose die ertoe zou kunnen leiden dat de rechter Breivik ontoerekeningsvatbaar verklaart.

Toen er een storm van kritiek over deze diagnose losbarstte besloot de rechter tot een nieuw onderzoek door twee andere deskundigen.

Breivik reageerde op die eerste diagnose met een 38 pagina's tellende brief waarin stond te lezen dat hij wel degelijk toerekeningsvatbaar is en een internering in een psychiatrische instelling erger zou vinden dan de dood.

'200 fouten in rapport'

De Noorse krant Verdens Gang publiceerde afgelopen woensdag enkele passages uit de brief: 'Een politiek activist opsluiten in een psychiatrische instelling is sadistischer en wreder dan hem te doden', zo staat er onder meer in.

Volgens Breivik staan er meer dan 200 fouten in het rapport. Het gaat om spelfouten, maar ook om passages die verzonnen zouden zijn om hem schizofreen te doen lijken. Hij noemt zichzelf in zijn brief ook 'extreem pragmatisch'.

Breivik heeft altijd onschuldig gepleit en aangevoerd dat hij uit zelfverdediging handelde, tegen het immigratiebeleid van de Noorse overheid.

Zijn proces start op 16 april.
Annotaties:
aanmelden / inloggen