Door community (initieel spaceman), Op vri 1 jul 2016 15:13, 4 reacties,    

Brexit : verstandige geluiden in opkomstNa een weekje krijsende en depressieve bestuurders aan het woord te hebben gelaten over Brexit, richt de mediafocus zich nu op mensen die rationeel met de zaak kunnen omgaan. Pijnlijk genoeg zijn dat in eerste aanleg niet de mensen die politieke eindverantwoordelijkheid dragen.

De politieke kuddegeest werd de afgelopen week wel heel pijnlijk duidelijk met het meedeinen van de politiek eindverantwoordelijken op de mediahype die na het Brexit referendum ontstond. Nu de eerste commotie voorbij lijkt is er tijd om kalm en rationeel te kijken hoe de zaak moet worden aangepakt.

Gisteren bleek een Franse minister dapper genoeg om aan te geven dat wat hem betreft het ‘ijzeren standpunt’ van de EU wat betreft de vrijheid van migratie binnen de EU wel een beetje roest en bijbuigen gebruiken kon. Vanuit Brussel klinken tot nog toe alleen onverzettelijke standpunten – maar een goed politicus weet dat bij onderhandelingen principes de eerste slachtoffers zijn. De Franse minister van financiën Sapin bleek niet bang daarvoor als eerste een lans te breken.

Hoe verstandig het is om rustig en realistisch zonder rancune en treurend om verloren vèrgezichten naar de onderhandelingstafel te gaan, werd vandaag nog eens onderstreept door een bericht dat de Duitse regering te denken zou moeten geven. De tandem Merkel/Schäuble was de afgelopen dagen – in de media in ieder geval – het minst geneigd om met een open vizier de onderhandelingen in te gaan, maar wordt nu om de oren geslagen met argumenten die al tijdens de discussie voorafgaand aan Brexit door het Leave-kamp waren benadrukt. Allen ditmaal onderbouwd met een eerste set cijfers en data. Daarvan zal men in Berlijn en Brussel niet gelukkig geworden zijn.

Volgens de economisch analist van de SüdDeutsche Zeiting staan in Duitsland 750.000 banen op de tocht als er geen handelsverdrag met het UK komt – want Duitsland heeft een enorm handelsoverschot met het UK. De export bedroeg in 2015 €89 miljard, tegen een import uit het UK van slechts €38 miljard. Het wegvallen van deze inkomsten zou voor de Duitse economie een grote klap zijn. Als de EU onder aanvoering van Duitsland zou proberen het UK af te straffen voor haar desertie, krijgt het zo zelf haar trekken thuis.

Dit is een waarheid die te zeer ondersneeuwde de laatste week, maar het is de kwetsbaarheid van succesvolle industriestaten. Duitsland is dat meer dan het UK zelfs maar pretendeert te zijn. Duitsland is om deze reden daarom zelf de belangrijkste begunstigde van open grenzen en vrijhandel – ook binnen de EU. Het bouwen van tariefmuren om de Britten te straffen zal daarom als een boemerang werken.

LEES VERDER OP
Annotaties:
| #252460 | 02-07-2016 10:25 | Paul2
Volgens de economisch analist van de SüdDeutsche Zeiting staan in Duitsland 750.000 banen op de tocht als er geen handelsverdrag met het UK komt – want Duitsland heeft een enorm handelsoverschot met het UK. De export bedroeg in 2015 €89 miljard, tegen een import uit het UK van slechts €38 miljard. Het wegvallen van deze inkomsten zou voor de Duitse economie een grote klap zijn. Als de EU onder aanvoering van Duitsland zou proberen het UK af te straffen voor haar desertie, krijgt het zo zelf haar trekken thuis.

En dat gaan we toch niet willen met zijn allen ?
De grote investeringsbank HSBC is ongemeen somber. Karen Ward, de chef-econoom van HSBC, denkt dat een recessie in Engeland wel het minste van de zorgen is. Volgens haar gaat de groei in heel Europa behoorlijk omlaag. Die zal voor heel Europa op maximaal 1 procent uit komen, denkt ze. En dat zal de problemen die er al waren, en die mede tot de Engelse uitslag leidde, alleen versterken: te grote verschillen tussen armen en rijken, een elite die het prima heeft en een vervreemde onderklasse die zijn macht bij de stembus gebruikt om te laten weten er genoeg van te hebben.

“Europa zal nog minder de basis-problemen aan pakken: inkomensverschillen, hoge (jeugd)werkloosheid en een jeugd zonder vooruitzichten. En dat zal de steun voor populisten aanblazen. We hebben vorige week in Engeland gezien waar dat op kan uitdraaien.”
http://www.welingelichtekringen.nl/economie/591243/investeringsbank-brexit-economisch-pas-het-voorproefje-van-de-echte-storm.html
| #252481 | 02-07-2016 14:11 | Paul2
| #252490 | 02-07-2016 17:53 | Paul2
Na het Britse EU-referendum gaan er steeds meer stemmen op, onder politici, experts en Britse media, om de uitslag simpelweg te negeren. Het zou een doodsteek betekenen voor de democratie in het Verenigd Koninkrijk, zeggen critici.
http://www.elsevier.nl/buitenland/achtergrond/2016/07/kan-brexit-worden-voorkomen-zou-aanval-op-de-democratie-zijn-323709/

Gezien de plotse positieve reactie van de financiële markten lijkt het alsof dit al besloten is...
| #252501 | 02-07-2016 22:05 | liedetecter
Yep ... heel normaal hoor. Dat is de sport. Ze kijken het ook van elkaar af hoe het moet hé.

In NL hadden we al "Het kwartje van Kok", toen het gewaagdere "De kopstoot van Balkellende" en daarna de dubbelklapper "Het knietje van Rutte" bij het laatste referendum over de Oekraïne ....

Nexit ligt dan ook steeds meer voor de hand als verstandige keuze ...
aanmelden / inloggen