Door community (initieel Urubin), Op zat 19 jan 2013 22:13, 1 reacties,    

Buma Stemra doet het nog 1 keer voor: Grootgraaien doe je zo!

auteursrechtenAls het op graaien aankomt kan iedere graaier in spe een voorbeeld nemen aan de entertainment industrie. Prijzen kunstmatig hooghouden en vervolgens gaan huilen en aanklagen als het volk begint te downloaden(Ja meneer Kuik ik heb het over u). Vervolgens een zinloze oorlog beginnen tegen de Torrent sites en victorie kraaien als er weer eentje op zwart is gezet. Over de 10 nieuwe die elders alweer zijn opgericht wordt dan uiteraard gezwegen en wat er allemaal te doen is via Darknet en TOR daar zullen we het ook maar niet over hebben. Als de entertainment bonzen maar het idee hebben dat ze succesvol zijn, daar gaat het om! Want dan blijft de geldkraan open en daar doet Timmetje het allemaal voor. Hoewel in mijn beleving de idioten van Brein tot het laagste van het laagste gerekend dienen te worden kunnen ook hn nog een puntje zuigen aan die andere groot graaiers van Buma Stemra.

U weet wel die duistere club semi roverheid en regelmatig beticht van het verduisteren, cq achterhouden van gelden voor de artiesten die ze pretenderen te vertegenwoordigen. Deze club heeft het zich aan haar met euro tekens gevulde hoofd gehaald dat na een succesje tegen Nederland.fm voor het aanbieden van radiostreams ze nu ook achter embedders van bijvoorbeeld youtube filmpjes aan kunnen. Uiteraard gaat het volgens woordvoerder Bas Erlings alleen om commercieel gebruik maar dat is een wassen neus. Zodra de inkomsten van het afpersen van de bedrijfjes niet meer je van het zijn dan zijn de particulieren aan de beurt. Het gaat immers om auteursrechten dus alles is geoorloofd. Open de poort en ten aanval!

En dat die bron heel snel gaat opdrogen dat durf ik de lezers hier wel te garanderen want het is heel eenvoudig om niet te hoeven betalen voor het embedden van video op een website. Al zolang het web bestaat is het een bekend feit dat de “webmaster” of site eigenaar wettelijk aansprakelijk is in het land waar de server staat. Staat deze in de VS(Wat ook nog eens stukken goedkoper is qua hosting) dan geldt het Amerikaanse recht en laat de rechtbank daar nou bepaald hebben dat het "embedden" van en linken naar geen schending is van de auteursrechten! Kortom, bedrijfjes die een beetje handig zijn verkassen gewoon de boel offshore, betalen minder voor de hosting en steken de middelvinger op naar de auteursrechten Gestapo!

Het goede nieuws is dat iedere particulier hetzelfde kan doen en dat zonder moeite. Hosting regelen kan online, betaling via creditcard, paypal of reguliere banktransfer(Helaas ideal werkt in de VS niet). Daarna staat de site offshore en kunt ook u een lange neus maken naar de entertainment maffia.

Dus om kort te gaan: Laat u niet gek maken door de grootgraaiers van de auteursrechten Gestapo. Ze brallen veel maar kunnen juridisch gezien heel weinig zodra u met uw site het land verlaat waar ze bevoegdheden hebben.

Tot slot wil ik graag afsluiten met een filmpje embedded en wel waarin u kunt zien wat voor schijnheilige lapzwanzen het eigenlijk zijn bij Buma Stemra!
Annotaties:
| #195681 | 20-01-2013 14:04 | merethan
Ik twijfel aan de stelling "gehost over de grens = veilig". Als de rest van de activiteiten gewoon in Nederland ligt is de rechter wel te overtuigen dat het Nederlands recht ook op de beklaagde van toepassing is. Zeker als het zo'n computer-analfabeet is. Daar hebben we er genoeg van dus de kans is groot dat je er zo eentje treft. En anders weten ze bij Buma/Stemra het toeval wel een handje te helpen.

Daarnaast blijft er nog de tactiek "procederen tot er een partij failliet is" over. En dan trekt Buma/Stemra aan het langste eind, want die hebben bij de meeste artiesten een betalingsachterstand van ongeveer zo lang als ze bestaan.

Technologisch gaan ze het nooit winnen, want technologische vooruitgang kun je niet tegenhouden. Er is zat technologie om buiten hun bereik te blijven. Het enige wat ze kunnen is de culturele en maatschappelijke progressie afhouden. Alleen is als maar dat technologische "verstoppertje" spelen en de maatschappelijke wrijving zo vermoeiend. Daarom ben ik lid geworden van de PiratenPartij; dat het maar snel en soepel voorbij mag gaan.
merethan's avatar
aanmelden / inloggen