Door Appie, Op maa 30 apr 2012 16:44, 0 reacties,    

Canada: Asbest lobbyclub geeft de moed op


Hoe vreemd kan het lopen? Afgelopen zaterdag, op Workers Memorial Day, gooit het door de overheid van Quebec (Canada) gesponsorde asbest lobbyclubje: Chrysotile Institute de handdoek in de ring en houdt het voor gezien.

Chrysotile Institute werd in 1984 opgericht door de asbest mijnindustrie. Het credo: indien men zich aan bepaalde regeltjes houdt is asbest veilig en een prima grondstof. Asbest, oftewel Chrysotiel, wordt geroemd voor zijn brandwerende eigenschappen. Dit heeft vele levens gered. Daarnaast is het materiaal zeer eenvoudig te gebruiken in de bouw: produktiviteit gegarandeerd. Een kind kan de was doen.

Afgevaardigde Pat Martin, wenst de asbestindustrie al jaren hel en verdoemenis toe, hoopt dat dit het einde van de asbestindustrie in Canada betekent. Martin: het cynische was dat toen dit bericht mij bereikte de vlaggen in de straten halfstok hingen. Tijdens Workers Memorial Day worden verwondde en gedoodde werknemers wereldwijd herdacht.

Martin heeft zelf gewerkt in de asbestmijnen en als timmerman kwam hij ook regelmatig in contact met het duivelse materiaal. Toen afgelopen februari de noodlijdende asbestindustrie aan het bedelen was bij de overheid kwam hij met de pittige uitspraak:

Geachte voorzitter:

Dankzij de inspanningen van de industrie, de gekochte wetenschap en juristische vertegenwoordiging, is de man-made asbest uit Canada verantwoordelijk voor een epidemie in de zich ontwikkelende wereld. Maar de conservatieven kunnen zich niet langer blijven verschuilen achter de gekochte en betaalde misleidende wetenschap.

Vandaag vervloek ik de conservatieven voor hun gedrag: niets meer dan het behagen en vertegenwoordigen van de asbestindustrie. Ik vervloek de wetenschappers en onderzoekers die hun integriteit en de reputatie van onze universiteit hebben verkocht.

Ik hoop dat Dante een speciale plaats voor deze charlatans en fraudeurs in hel reserveert. Het door de overheid gesponsorde Chrysotile Institute en de asbestindustrie heeft collectief de wetenschap aangepast en hierbij bewust de gehele wereld blootgesteld aan asbest.

Ik verwerp hun wetgevingen in de sterkst mogelijke bewoordingen en bid dat er een dag komt waarbij hun misleiding en bedrog leidt tot een wereldwijde strafrechtelijke vervolging voor geplande doodslag.


Bron: Canada.com en CBC

Onderstaande clip van de Daily Show (mei 2011) benadert meer de werkelijk als men zou hopen. Hieronder wordt de asbestindustrie op de korrel genomen. Vooral na 3 minuuut 35 wordt het cynisch en benadert verradelijk dicht het credo van Chrysotile Institute.

Annotaties:
aanmelden / inloggen