Door community (initieel Best Well), Op woe 13 sep 2017 19:47, 0 reacties, nieuws

Catalaanse onafhankelijkheidsstrijd barst losHet hoogtepunt van de vorige week losgebarsten onafhankelijkheidsstrijd van Catalonië is het onderzoek dat verricht zal worden naar meer dan 700 burgemeesters die hebben aangegeven dat ze het referendum van 1 oktober zullen mogelijk maken en hun mogelijke arrestatie.


De Spaanse plaatsvervanger van Openbare Aanklagers, José Manuel Maza, tekent een bevel aan provinciale aanklagers om te onderzoeken of de 712 burgemeesters toestaan dat de gemeentelijke faciliteiten voor de onafhankelijkheidsstemming op 1 oktober gebruikt worden. (Meer info)

Maza gaat ervan uit de de Catalaanse politie de burgemeesters zal arresteren als zij niet meewerken aan het onderzoek. Hij zegt dat de burgemeesters werden gewaarschuwd op 7 september door het Constitutionele Hof om hun plicht te doen om de stemming te stoppen en voor mogelijke strafrechtelijke vervolging.

Spanje kan 2,9 miljard mislopen als Catalonië zelfstandig wordt.

In Catalonië woont 16 procent van Spanje’s bevolking en vormt een vijfde van de nationale economie. De Catalaanse economie heeft de afgelopen tijd een gezonde groei gekend, terwijl de Spaanse economie is gekrompen met 25% ten opzichte van 2008. In 2014 hielden Catalaanse separatisten een symbolisch referendum waarbij 80 procent van de deelnemers voor onafhankelijkheid was.

Dit ging vooraf aan de gebeurtenissen van vandaag.

Woensdag 6 september 2017

De Catalaanse premier van de deelstaat Carles Puigdemont tekent een decreet voor het houden van een onafhankelijkheidsreferendum op 1 oktober.

“Niemand heeft de autoriteit om ons beslissingsrecht af te nemen” zei hij na ondertekening. “Catalonië beslist over zijn toekomst op 1 oktober.” Hij roept de Catalanen op ‘om een moderne democratische en vrije staat op te bouwen’.

Eerder die dag keuren afscheidingspartijen in het Catalaanse parlement de wet goed die het referendum organiseert waarvan de regionale regering zegt zich aan de uitkomt te zullen houden. Met 72 van de 135 afgevaardigden die voor stemmen en 11 zien van stemming af. De oppositiepartijen lopen uit protest weg voordat de stemming plaatsvindt. Als er een meerderheid voor onafhankelijkheid is dan zal binnen twee dagen na de uitslag het Catalaanse parlement de onafhankelijkheid uitroepen. Bij een meerderheid tegen onafhankelijkheid volgen onmiddellijk regionale verkiezingen. Er geldt geen minimum opkomst.

Het centrale gezag in Madrid heeft gereageerd met verbijstering en maatregelen voor de afvallige provincie. De Spaanse vice-premier Soraya Saenz de Santamaria heeft de Catalaanse regeling ongeldig verklaard en zal juridische stappen ondernemen. Zij vond de actie “het vertrappen van democratisch fatsoen.” Openbare aanklagers kondigen direct daarop hun bedoelingen aan om de voorzitter van het Catalaanse parlement Carme Forcadell op te pakken voor ‘ongehoorzaamheid’. Forcadell twittert daarop dat het Spaanse Constitutionele Hof schijn is en een andere uitbreiding van de staat die alle legitimiteit heeft verloren.

Donderdag 7 september 2017

De Catalaanse regering publiceert de referendum website en het stembiljet dat gebruikt wordt. De vraag die gesteld gaat worden luidt:”Wil je dat Catalonië een onafhankelijke staat wordt in de vorm van een republiek?”

In een brief van de Catalaanse regering krijgen burgemeesters 48 uur om te reageren op het verzoek om de stemming in hun gemeente mogelijk te maken.

Spanjes directeur van openbare aanklagers heeft verklaard dat strafrechtelijke acties worden voorbereid tegen alle leden van het Catalaanse parlement en tegen de leden van de parlementscommissie die de gang naar het referendum hebben georganiseerd. De ten lastleggingen zullen minimaal minachting, misbruik van macht en openbare fondsen. Daarnaast beveelt hij de politie (Guardia Civil, nationale politie en Catalaanse politie Mossos) om de organisatie van het referendum te onderzoeken en materiaal in beslag te nemen dat ter voorbereiding van de stemming wordt gebruikt.

De Spaanse minister-president Mariano Rajoy zegt dat het illegale Catalaanse referendum niet zal plaatsvinden en dat de Spaanse staat zal optreden om de democratie te beschermen. Hij vindt het referendum een ‘onacceptabele actie van ongehoorzaamheid’.

“Wat niet legaal is, is niet democratisch,” zegt Rajoy. “Democratie zal antwoorden met kracht, kalmte, sereniteit en met waardigheid.”

Vrijdag 8 september 2017

Ook de directeuren van de Catalaanse openbare televisie, TV3 en Cataluña Radio zijn gewaarschuwd dat het hun plicht is te voorkomen dat het referendum wordt voorbereid of plaatsvindt samen met alle burgemeesters van de steden in Catalonië.

Volgens de laatste tellingen uit 2016 telt Catalonië 948 plaatsen met in totaal 7,5 miljoen inwoners.

Dinsdag 12 september 2017

Tijdens een interview heeft de Catalaanse minister-president Carles Puigdemont gezegd dat de voornaamste rol van de politie was het verzekeren van de veiligheid van de burgers.

“Er zijn in Catalonië 6.000 stembussen en bij de keuze tussen het verwijderen van de stembussen (zoals de centrale overheid eist) en zorgen voor de burgers veiligheid, denk ik dat de politie prioriteiten in het leven hebben. het verwijderen van een een stembus is niet het onderzoeken van een misdaad, het organiseren van een referendum is geen misdaad.”

“Een stembus is geen crimineel materiaal”, vervolgt hij: “een stembiljet is geen crimineel materiaal, een politicus die een referendum organiseert is geen delinquent”.

“Wat betreft de Catalaanse regering, ja, ik garandeer het referendum”, zegt hij.

Het Constitutionele Hof komt dinsdag opnieuw bijeen om de Catalaanse kwestie te behandelen en zal zeker verdere verdachtmakingen en waarschuwingen uiten.

“Als het Constitutionele Hof me schorst”, zegt de premier: “Ik ga de dag erna gewoon weer aan het werk”.

De Catalaanse politie bevindt zich in het midden van het conflict tussen Madrid en de Catalaanse regering. Het is de vraag wat zij zullen doen als de centrale regering of de rechters hen opdragen om de stembussen te verwijderen.

Rob Vellekoop, 13 september 2017
Annotaties:
aanmelden / inloggen