Door community (initieel P.uncia), Op zon 25 nov 2012 15:00, 0 reacties, nieuws

Catalonië stemt voor onafhankelijkheidDe eerste kiezers hebben zich in de Spaanse noordoostelijke regio Catalonië naar de stembus begeven. De regionale verkiezingen draaien rond de vraag of de economisch sterke regio zich moet afscheuren van het centrale bestuur in Madrid.

De regionale verkiezingen moeten 135 volksvertegenwoordigers aanstellen, waaruit vervolgens de nieuwe Generalitat, of de Catalaanse regering, gevormd moet worden. De stembureaus zijn geopend om 9.00 uur. Huidig regionaal premier Artur Mas en zijn conservatief-nationalistische Convergencia i Unio, die de stembusgang met twee jaar vervroegden, hopen veel steun te krijgen voor het idee van een onafhankelijk Catalonië.

Mas wil in de komende vier jaar een referendum over onafhankelijkheid op gang brengen, zeer tegen de zin van de federale regering in Madrid. Of Mas in zijn opzet zal slagen, is niet zeker. Volgens de jongste peilingen zal de door Mas aangevoerde nationalistische partij CiU naast de absolute meerderheid grijpen.

De Partido Popular (PP), waartoe ook Spaans premier Mariano Rajoy behoort, wordt verwacht wat winst te boeken ten nadele van de socialisten (PSOE), op nationaal niveau de grootste oppositiepartij. Maar samen met kleinere separatistisch-gezinde partijen wordt wel verwacht dat de CiU van Mas een comfortabele meerderheid zal behalen.

Catalonië beschikt al over een grote autonomie in gezondheidszorg en onderwijs, politie, buitenlands beleid en taalproblematiek. Maar door de crisis zijn de separatistische gevoelens nog versterkt. Catalonië, altijd beschouwd als de economische motor van Spanje, gaat nu zelf gebukt onder een schuldenberg en moest zelfs aankloppen voor financiële steun in Madrid.
Annotaties:
aanmelden / inloggen