Door community (initieel P.uncia), Op woe 28 jul 2010 13:53, 0 reacties, nieuws

Catalonië verbiedt stierenvechtenHet parlement van de Spaanse regio Catalonië heeft woensdag het stierenvechten verboden. Van de afgevaardigden stemden 68 voor het verbod, 55 tegen en negen onthielden zich van stemming, berichtte de website van de Spaanse krant La Vanguardia.

Het stierenvechten lijdt in Catalonië al geruime tijd onder een afnemende belangstelling, die deze bijzondere tak van sport bedreigt en arena's waar de gevechten plaatsvonden, dwongen te sluiten. Het verbod is echter tot stand gekomen op initiatief van een dierenbeschermingsorganisatie, Prou! (Genoeg). Die had 180.000 handtekeningen ingezameld om het verbod aan het parlement voor te leggen. Prou hoopt dat het verbod een voorbeeld wordt voor andere Spaanse regio's. Het is niet de eerste Spaanse streek die het stierenvechten afschaft. De Canarische Eilanden deden dat al in 1991.

Het besluit van het parlement betekent dat er geen stierengevechten (corridas) meer worden gehouden in Catalonië met ingang van 2012. In de praktijk verandert er niet veel, want stierengevechten zijn geen Catalaanse traditie en komen al nauwelijks meer voor in Barcelona. Er is nog maar een arena, La Monumental.

Het afgelopen halfjaar werden veel verhitte discussies gevoerd oveer de vraag of stierengevechten kunst, sport of dierenmishandeling zijn. Deze folklore is in Spanje bijna 1300 jaar oud. Het stierenvechten in de huidige Spaanse vorm dateert uit de achttiende eeuw. Het is ook populair in voormalige Spaanse gebiedsdelen. De grootste arena ter wereld staat in Mexico-Stad.

Annotaties:
aanmelden / inloggen