Door P.uncia, Op din 7 aug 2012 17:28, 4 reacties,    

Chemotherapie kan groei van tumoren veroorzakenWetenschappers hebben ontdekt dat gezonde cellen die beschadigd zijn door chemotherapie meer een eiwit genaamd WNT16B uitscheiden dat het overleven van de kankercel vergroot. "De stijging van WNT16B is geheel onverwacht ", aldus Peter Nelson van het Fred Hutchinson Cancer Research Center.

Lang beschouwd als de meest effectieve antikanker behandeling kan chemotherapie in feite kanker verergeren, volgens een schokkend nieuw onderzoek.

De uiterst agressieve therapie, die zonder onderscheid zowel kankercellen als gezonde cellen doodt, kan veroorzaken dat gezonde cellen een eiwit afscheiden dat groei van de tumor en de weerstand tegen verdere behandeling ondersteunt.

Onderzoekers in de Verenigde Staten maakte "geheel onverwacht" deze ontdekking toen ze zochten naar een verklaring waarom kankercellen zo veerkrachtig zijn in het menselijk lichaam terwijl ze gemakkelijk te doden zijn in het lab.

Ze hebben de effecten van een vorm van chemotherapie getest op verzameld weefsel van mannen met prostaatkanker en vonden na de behandeling "bewijs van DNA schade" in gezonde cellen, schreven de wetenschappers in Nature Medicine.

Chemotherapie werkt door het remmen van de reproductie van snel delende cellen, zoals deze die gevonden worden in tumoren. De wetenschappers ontdekte dat gezonde cellen die beschadigd waren door chemotherapie meer een eiwit genaamd WNT16B uitscheiden dat de overleving van kankercellen vergroot.

"De stijging van WNT16B was geheel onverwacht", zei coauteur Peter Nelson van het Fred Hutchinson Cancer Research Center in Seattle tegen AFP. Het eiwit werd opgenomen door de tumorcellen grenzend aan de beschadigde cellen.

"WNT16B, wanneer uitgescheiden, gaat een interactie aan met de nabijgelegen tumorcellen en zorgt ervoor dat ze groeien, aanvallen, en belangrijker de erop volgende therapie weerstaan ", zei Nelson. In behandeling van kanker reageren tumoren oorspronkelijk vaak goed, gevolgd door een snelle hergroei en dan weerstand tegen chemotherapie.

De aantallen van tumorcelreproductie hebben laten zien te versnellen tussen de behandelingen. "Onze resultaten tonen aan dat reacties op schade in goedaardige cellen direct kunnen bijdragen tot een verhoogde kinetische tumorgroei", schreef het team. De onderzoekers zeiden dat zij hun bevindingen bevestigden met borst en eierstokkanker tumoren.

Overzicht kankerbehandeling

Het resultaat maakt de weg vrij voor onderzoek naar nieuwe, verbeterde behandeling, zei Nelson. "Bijvoorbeeld, een antilichaam tegen WNT16B gegeven met chemotherapie kan de reacties verbeteren (meer tumorcellen doden)", zei hij in een e-mail. "Als alternatief is het mogelijk om kleinere en minder toxische dosis voor de therapie te gebruiken".
Annotaties:
| #186221 | 07-08-2012 19:22 | wingload
Onderzoekers in de Verenigde Staten maakte "geheel onverwacht" deze ontdekking toen ze zochten naar een verklaring waarom kankercellen zo veerkrachtig zijn in het menselijk lichaam terwijl ze gemakkelijk te doden zijn in het lab.
Misschien tijd voor een nieuw model, jongens…
wingload's avatar
| #186224 | 08-08-2012 00:21 | P.uncia
Onderzoekers in de Verenigde Staten maakte "geheel onverwacht" deze ontdekking


Yezz, sure "geheel onverwacht" no shit!
P.uncia's avatar
| #186225 | 08-08-2012 05:46 | Argwaan
Met chemo"therapie" vergiftig je het lichaam, het al reeds verzwakte afweersysteem komt dan nog meer onder druk te staan.
Argwaan's avatar
| #186226 | 08-08-2012 08:01 | EvaVanE
"Als alternatief is het mogelijk om kleinere en minder toxische dosis voor de therapie te gebruiken".

Ik hoor het Wilhelm Godschalk nog zeggen: "De HIV-remmer AZT wordt werkzamer naarmate je er minder van gebruikt."
En inderdaad zijn er nogal wat overeenkomsten in de werking.
EvaVanE's avatar
aanmelden / inloggen