Door sxeptix, Op din 19 mei 2009 23:14, 21 reacties,    

CHINA RULES !Alhoewel het uit de cijfers niet blijkt, is feitelijk China al enige tijd de meest machtige natie ter wereld. Of men zich dit zelf beseft is zelfs de vraag, maar ik vermoed van wel.

Het land heeft niet één maar een hele bos sleutels in handen waarmee het de wereld kan maken of breken. Omdat men echter intern de zaakjes nog niet op orde heeft en heden ten dage alles in elkaar grijpt is China echter ook niet almachtig.

Laten we eens beginnen met het vergelijken van economieën. Op papier zijn de VS en de EU (als je dat als geheel mag zien) nog altijd groter. Corrigeer je echter de cijfers voor de kunstmatig laag gehouden Chinese munt tegen de overgewaardeerde Dollar/Euro en haal je de verschillen tussen wat wel en niet meegeteld wordt eruit, dan blijkt China al jaren geleden de VS en Europa voorbijgestreefd te zijn.

Daarbij komt dat hun groei vooral gebaseerd geweest is op “echte” groei, het maken van producten, het bouwen van huizen, het aanleggen van wegen etc. Natuurlijk is ook in China een vastgoed boom ontstaan die recentelijk boem gedaan heeft, maar door de bank genomen is groei vooral ontstaan door meer te produceren. Dit in tegenstelling tot de Westerse landen, waar “groei” vooral voortkwam uit dienstverlening, financiële hocus pocus en andere ongein.

Houd er ook rekening mee dat in landen als China een groot deel van de economische activiteit niet geregistreerd wordt. Ondanks de enorme controles van de staat is er een gigantisch zwart of op z’n minst grijs circuit. Chinezen zijn inventief en werken hard, kijk maar naar de Chinese gemeenschap in Nederland. Ze zijn meesters in het vliegen onder de radar. Mooi voorbeeld: is er een gerucht van een amnestie voor illegalen, dan zijn er plotseling duizenden Chinese illegalen, blijkt dat niet waar te zijn, dan zijn ze met z’n allen zo maar weer verdwenen.

Zoals gezegd: op velerlei vlakken hebben de Chinezen de troefkaarten in handen.
Ze kunnen zowel de Dollar als de Euro overnight in elkaar laten klappen.
Ze hebben cruciale productiefaciliteiten binnen hun landsgrenzen
Ze beschikken over het grootste aantal mensen
Ze hebben een redelijk stabiel politiek en maatschappelijk systeem

Belangrijk is verder dat Chinezen een ander tijdsbegrip hebben. Voor ons is de lange termijn 10 jaar. In Amerika is dat 1 jaar, maar in China 100 jaar. Dat culturele verschil is zeer wezenlijk. Het is een onmogelijke taak, Chinese politiek te begrijpen met een westerse culturele blik. Het boeit hen niet om op (voor hen) korte termijn een verlies te leiden als dat op (voor hen) lange termijn tot winst komt. Mooi voorbeeld is Hongkong. Toen de Britse Kroonkolonie ruimtegebrek had, werd een deel van China eraan toegevoegd (de zogenaamde New Territories, over de bergrug die Hongkong scheidde van mainland China). Dit wel onder de voorwaarde dat Hongkong 100 (of 150, ben dat even kwijt) jaar later weer Chinees zou worden.
Toen de Chinezen dit contract tevoorschijn haalden, was in het VK iedereen in paniek, men was dat al lang vergeten. Men heeft nog lang getracht dit tegen te houden, maar de Chinezen waren vasthoudend. Hongkong is ondertussen al jaren Chinees grondgebied, net als overigens Macau, wat Portugees was.

Typerend voor de vooruitziende blik van de Chinezen is dat men jaren voor de overgang van Hongkong naar China al bezig was rond de stadsstaat een enorme infrastructuur te bouwen. Ik heb met eigen ogen gezien hoe rond Hongkong/Guangzhou enorme lege industrieterreinen lagen, klaar om de Westerse bedrijven te ontvangen. Ik heb de havens in aanbouw gezien, waar heden ten dage onze computers verladen worden.
Men heeft maximaal gebruik gemaakt van de kennis die in Hongkong aanwezig was om de Westerse markt open te breken.

Vaak wordt gewezen op de enorme militaire macht die de VS hebben, maar als zij hun troepen niet meer kunnen voorzien van voedsel en de broodnodige olie, omdat de Dollar waardeloos geworden is, stokt deze machine en is het van generlei waarde.

China heeft in de afgelopen jaren een wereldwijd netwerk van politieke invloed opgebouwd wat hen voorziet van grondstoffen. Vooral in Afrika heeft men relaties opgebouwd en contracten afgesloten. Vergeet in dit kader ook het Sjanghai Pact niet, wat China met Rusland verbind.

De toekomst van de wereld wordt niet meer in Brussel of Washington bepaald, maar in Sjanghai. Natuurlijk heeft ook China er het grootste belang bij, dat de hele zaak stabiel blijft. Net zoals de westerse wereld verslaafd geraakt is aan consumptie, is China verslaafd aan productie. Net als de regeringen van de westerse wereld heeft China geprobeerd om het huidige en voor hen succesvolle systeem overeind te houden. Het grote verschil is dat zij een alternatief hebben en wij niet.

In de westerse wereld zijn de meeste stimulatieprogramma’s op langere termijn niet succesvol gebleken, in China wel. Men heeft daar een enorm achterland met een enorme potentiële vraag en bovendien de middelen om die vraag tot leven te roepen. Voordat iedere Chinees een koelkast, breedbeeld TV en airco heeft is er nog heel veel meer te produceren.

Wat ze ondertussen met hun troefkaarten gaan doen is onduidelijk. Dat zullen vooral reacties zijn. Het niet ontmoeten van Balkenende met de Dalai Lama is wat dat betreft een teken aan de wand. China rules !
Annotaties:
| #65983 | 19-05-2009 23:53 | P.uncia
Of men zich dit zelf beseft is zelfs de vraag, maar ik vermoed van wel.


Yezz China weet dat en kopen grote hoeveelheden goud, andere edelmetalen en grondstoffen.

Jammer dat je alle rechten voorbehoud ;)
P.uncia's avatar
| #65985 | 20-05-2009 00:03 | sxeptix
@ P.uncia: aangepast, je mag het gebruiken.
De enorme aankoop van grondstoffen door de Chinezen in de laatste maanden zie ik vooral als een voorspel op het imploderen van de Dollar. Ze kopen nu zoveel mogelijk echte waarde voor de opgebouwde reserves en laten het ding daarna vallen. Er is namelik geen enkele andere logische verklaring voor de aanschaf van de enorme hoeveelheden de afgelopen maanden. Het is m.i. een voorloper op de instorting van de USD.
sxeptix's avatar
| #65986 | 20-05-2009 00:07 | P.uncia
Tnkx B, zet het op mijn site en yezz ik volg het al een tijdje en zoals ik al eerder gezegd heb de echte klap moet nog komen....
P.uncia's avatar
| #65990 | 20-05-2009 00:50 | censuur
Het is maar goed dat Brzezinski weer op het toneel is verschenen!
censuur's avatar
| #65994 | 20-05-2009 07:38 | Boertje
Mooi stuk. Ondanks dat er nog zo ongelooflijk veel mis is in China zoals slavernij, lijkt het er op dat ze toch de goede kant op gaan. Probleem is wel dat de onrecht jegens de bevolking zo ongelooflijk groot is dat de kans op een opstand steeds toeneemt. In China zijn er weinig regeringen die het langer dan een paar honderd jaar hebben geregeerd. De kans dat dit anders is voor de huidige regering is klein. Misschien als ze goed inspelen op de bevolking dat ze het wel kunnen volhouden, Chinezen zijn redelijk makkelijk tevreden te houden in vergelijking met andere bevolkingen.
| #65998 | 20-05-2009 08:10 | benb
@Boertje.,
Zou je dat "de onrecht jegens de bevolking" nader kunnen specificeren en vergelijken met soortgelijke situaties in bijvoorbeeld Europa of Amerika!

@sxeptix,
Goed verhaal. Dank. Ben recent 2 keer in China geweest en zwaar onder indruk geraakt van hoe ze zaken daar aanpakken. Ben ook altijd onder de indruk van verklaringen vanuit de Chinese overheid zeker vergeleken met de banaliteiten vanuit het Westen.

Succes, Ben
| #65999 | 20-05-2009 08:18 | yelamdenu
@benb
Ik had niet verwacht dat je enthousiast zou zijn over staatskapitalisme. :-)
China is een dubbel geval. Het klopt dat de welvaart er voor miljoenen mensen toeneemt. Maar aangezien er zoveel mensen wonen betekent dat niet dat iedereen meeprofiteert. Het probleem is nu voor de Chinese economie de lage koopkracht van het merendeel van de bevolking. Die moet drastisch omhoog om China de crisis in de VS te laten overleven zonder extreme armoede voor ontslagen werknemers. De overheid is echter te zelfzuchtig en machtsbelust om economische welvaart te herverdelen na ong. dertig jaar kapitalisme. Dus het wordt nog interessant.
yelamdenu's avatar
| #66000 | 20-05-2009 08:25 | benb
@Y.,
Ben het grotendeels met je eens. Echter, als je China wilt begrijpen, moet je een totaal andere bril opzetten. Bijv. ik zag enige tijd geleden een interview met een economie prof uit Singapore. Deze verdedigde met verve dat de Chinese overheid (mn Deng X.) de nobel prijs voor de vrede zou moeten krijgen voor wat zij bereikt hebben mbt armoede bestrijding in China. Dat er nog heel veel moet gebeuren heb ik ook wel gezien toen ik er was.

Succes, Ben
| #66001 | 20-05-2009 08:53 | yelamdenu
@benb
Ik zal even mijn andere bril opzetten. :)
Bedoel je die Kishore Mahbubani?
Heeft af en toe zeker een punt, maar toch ook een gelovige van het neoliberale model. In zekere zin een anti-democratische apologeet.
Het is natuurlijk waar dat er veel armoede is bestreden in China. Ook in Tibet, bijv. (Vandaar dat gewone Tibetanen wenig zien in onafhankelijkheid van China.)
Maar dat proces is in feite stilgezet. Het idee is nu dat mensen dat zelf wel regelen. Je ligt je hele leven krom en dan gaat je ene kind naar een topuniversiteit, dat soort onzin. De armoedebestrijding is niet van de afgelopen tien jaar.
Het Oost-Aziatische model werkt perfect - om economisch snel te groeien. Als de burgers zelf consumenten worden gaat het mis, kijk maar naar Korea. De droom van opstomen in de vaart der volkeren is daar al vervangen door consumptie van de grootste auto, het duurste designer damestassie en gigantische creditcard-schuld. En aangezien ze helemaal in de klauwen zitten van de Wall Street/Washington consensus is het een zware taak om daar uit te raken. In de jaren negentig waren ze een makkelijke prooi voor de banksters en de mafiosi van de IMF. De Koreanen weten zelf eigenlijk nauwelijks hoe dat nou kon komen - er zijn wel vage complottheorieen maar voor de echte analyse moet je bij Michael Hudson en Michel Chossudovsky e.d. zijn en een handjevol Koreaanse linkse economen.
Japan bijv., waar ze zo stom waren om de enorme winsten uit de export voor een groot deel te "investeren" in Japans onroerend goed (fake nationalisme - de trotse Japanner die in zijn eigen land "investeert"). Drie decennia zeepbel en vervolgens *plof* is het gevolg, en de Japanners zijn cynisch over hun economie. Allemaal doordat ze ook in Japan geen eind hebben kunnen maken aan de macht van de financiele parasiet.
Gelukkig zijn er wel zelf nadenkende Oost-Aziaten die een radicale analyse maken van de wereldeconomie en hun plaats daarin (en de vraag: who benefits).
Ik moest daar eens een stukje over typen. :-)
yelamdenu's avatar
| #66004 | 20-05-2009 09:06 | benb
@Y.,
Helemaal mee eens. Ik zeg het altijd zo: Mondiaal is er een grote gekte gecreeerd die nu knarsend tot stistand komt. De wal keert het schip. Oost-Azie heeft vanzelf ook geprofiteerd van die gekte en plukt dus ook de wrange vruchten.
Het is wel zo dat China een veel oudere beschaving is dan de onze en die zoals ik het zie veel beter tegen een stootje kan. Ik heb me nogal verdiept in de Chinese Tao en ben erg gecharmeerd geraakt van de diepe wijsheid die daar aanwezig is. Zeker vergeleken met bijv. het christendom. Ook mensen die ik daar spreek zijn vaak zeldzaam erudiet, wederom vergeleken met wat ik in ons land tegenkom.

Succes, Ben
| #66005 | 20-05-2009 09:09 | benb
@Y.,
Ik heb trouwens niets tegen kapitalisme of welk systeem dan ook. Als het maar netjes gedaan wordt. Dus geen diefstal, onderdrukking of wat dan ook.

Succes, Ben
| #66006 | 20-05-2009 09:13 | yelamdenu
Het is net hoe je kapitalisme definieert. :-)
yelamdenu's avatar
| #66007 | 20-05-2009 09:46 | benb
@Y.,

RIGHT.

Succes, Ben
| #66008 | 20-05-2009 10:38 | jantjeuitnederland
De toekomst van de wereld wordt niet meer in Brussel of Washington bepaald, maar in Sjanghai.

In Sjanghai zitten de uitvoerders.
In Peking zit de werkelijke macht.
jantjeuitnederland's avatar
| #66034 | 20-05-2009 18:09 | Boertje
@Benb

Om de onrecht jegens de bevolking in China te omschrijven heb ik iets meer nodig dan alleen een reply. Dat kan makkelijk een A4tje of meer zijn. Ik heb een Chinese vriendin en ik hoor met grote regelmaat de acties van de overheid en andere gebeurtenissen in China.

Een paar voorbeelden zijn de slavernij, het ontvoeren van kinderen en verminken om ze te gebruiken voor bedelen, het ontbreken van een rechtssysteem, uithuiszetting door projectontwikkelaar al dan wel met geweld/vergiftiging enz. Dat het door boeren geproduceerde voedsel aan de overheid gegeven wordt en dat de boeren nauwelijks genoeg te eten hebben en eigenlijk alleen maar verlies draaien. enz. enz.

Het meest kenmerkende verhaal is een moeder in tranen van van een bevrijde zoon die jaren als slaaf behandelt was wordt geïnterviewd. Als de journalist zegt dat hij maar 1 kom rijst per dag kreeg viel de vrouw om van verbazing... 1 kom per dag!?! Wij eten nooit zo veel.

Het Taoïsme is erg mooi inderdaad en een stuk wijzer dan sommige westerse overtuigingen echter de huidige regering heeft daar weinig mee te maken. Ook steeds meer Chinezen volgen nauwelijks deze overtuiging. Hun denk wijzen zijn nog wel (gelukkig) heel anders dan westerlingen.
| #66035 | 20-05-2009 18:46 | Marcus
Vaak wordt gewezen op de enorme militaire macht die de VS hebben, maar als zij hun troepen niet meer kunnen voorzien van voedsel en de broodnodige olie, omdat de Dollar waardeloos geworden is, stokt deze machine en is het van generlei waarde.


Ik hoop dat je gelijk krijgt maar je hebt geen dollars nodig als je de benodigde grondstoffen met geweld kunt roven.
Marcus's avatar
| #66038 | 20-05-2009 21:06 | benb
@Boertje,
Ongetwijfeld veel mis in China. Echter als je over China een A4 vol krijgt aan misstanden dan over de VS een hele bibliotheek. Het is niet eenvouidig op basis van de toch altijd beperkte informatie die hebt tot goede proporties te komen in je oordeel.

Succes, Ben
| #66041 | 20-05-2009 22:13 | sxeptix
@ Marcus:
China is ook op dat vlak bezig zijn invloed enorm uit te breiden:

China politiek m.b.t. zeldzame metalen
sxeptix's avatar
| #66042 | 20-05-2009 22:19 | sxeptix
@ Marcus: een nog betere onderbouwing:


China controleert vitale grondstoffen voor wapenindustrie VS

Dit soort info alleen is al wel een apart artikel waard, China is heel hard bezig op een zeer creatieve wijze macht te verwerven.
sxeptix's avatar
| #66047 | 21-05-2009 01:12 | Marcus
Sxeptix die laatste site is reclame voor een investerings nieuwsbrief, daar hecht ik niet teveel waarde aan.

Lijkt me ook niet waarschijnlijk dat australie de belangrijkste bron van uiterst schaarse elementen benodigt voor moderne oorlogsvoering aan de chinezen verkoopt.

Als dit wel het geval is dan hebben we weer te maken met de monetaire pupeteer die op de achtergrond aan alle touwtjes van een conflict in wording trekt.
Marcus's avatar
| #66216 | 24-05-2009 11:41 | Boertje
@Ben,

Ik denk dat van beide landen een bibliotheek vol te schrijven is. Het belangrijkste verschil tussen de landen is dat China alleen erg slecht is tegen de eigen bevolking (en Noord-Koreaanse vluchtelingen) en dat de US voornamelijk slecht is tegen andere landen en hun bevolking.

In China wordt echter wel vooruitgang geboekt en in het westen gaan we alleen maar achteruit als het gaat om mensenrechten.
aanmelden / inloggen