Door community (initieel P.uncia), Op don 15 maa 2012 15:33, 0 reacties, nieuws

China schuift partijchef Chongqing opzijBo Xilai, de charismatische maar zeer controversiële leider van de communistische partij in de Chinese grootstad Chongqing, is uit zijn ambt verwijderd. Dat meldt het overheidsgecontroleerde persagentschap Xinhua donderdag.

De 62-jarige Bo Xilai had ambities om hogerop te klimmen in de Chinese communistische partij. Hij wou een zitje veroveren in het politbureau maar kwam in slechte papieren nadat een adjunct, Wang Lijun, ten val kwam.
De adjunct, de politiechef van Chongqin, een vertrouweling van Bo Xilai, werd begin februari betrapt bij het Amerikaanse consulaat in Changdu. Kennelijk wilde de man overlopen naar de VS.

Analisten zagen dat als een ernstige beschadiging van Xilai’s nationale carrière. Xilai werd vervangen door Zhang Dejiang, een vicepremier die als conservatief te boek staat.

Zijn ontslag komt er een dag na het einde van de jaarlijkse parlementszitting. Peking maakt zich op voor een wissel aan de politieke top volgende herfst. Dat brengt een intense machtsstrijd achter de coulissen met zich mee.

Onder Xilia ontwikkelde Chongqing, een metropool met 33 miljoen inwoners, zich tot een grote economische pool. Dat is hoogstwaarschijnlijk ook de reden dat Xilia nu baan moet ruimen. Hij werd te machtig en dus een gevaar voor de machthebbers in Peking.
Annotaties:
aanmelden / inloggen